Nederlag for enten Venstre eller Frp

Om det er spillet om Svarteper som er inne i siste fase eller om det faktisk nærmer seg en løsning om bompenger der Frp vinner og Venstre taper, er ikke godt å si.

I hele sommer har svaret fra Erna Solberg og Siv Jensen vært «vi har ikke noe nytt å melde» når de har fått spørsmål om striden om bompenger internt i regjeringen. De la gjerne til at de trodde de ville finne fram til en løsning. Noe annet kunne de ikke si.

Etter partilederdebatten denne uka kunne Siv Jensen fortelle at de nærmet seg en løsning. Samferdselsminister Jon Georg Dale sa at han var sikker på de ville finne en løsning. Erna Solberg sa at hun håpet de om kort tid kunne presentere en løsning.

Flere medier har med mer eller mindre gode kilder skrevet hva løsningen kan komme til å bli. Det blir en sammensatt pakke. Dagens Næringsliv skriver i dag at Finansdepartementet holder på å beregne hva skattefradrag for bompenger kan beløpe seg til og hvilke konsekvenser det kan få. Jon Georg Dale er opptatt av å få ned kostandene i de omfattende bypakkene slik at bompengene kan settes ned. KrF ivrer for at det skal være tidspunkter der en slipper bompenger eller at de som er avhengig av å hente og bringe barn til skole og barnehage skal slippe bompenger.

Frp er i ferd med å miste sin sjel. Venstre står i fare for å bli påført et taperstempel som kan knekke partiet.

Et parti som synes å være fornøyd med situasjonen på bompengefeltet er Venstre. Deres argeste konkurrent om grønne velgere er Miljøpartiet De Grønne (MDG). De forsvarer dagens bompengeregime med nebb og klør. Det skal koste å bruke bil. Ferdig med den saken. Bompenger gir mindre bilkjøring og finansierer utbygging av sykkelveier og kollektivsatsing. To fluer i ett smekk.

Men Venstre strever i regjeringen. I NRK i går ville ikke miljøvernminister Ola Elvestuen svare på om han var enig med statsminister Erna Solbergs uttalelse om at «regjeringen må ta på alvor at folk mener bompengebelastningen er for høy». Venstres stortingsrepresentant Guri Melby sier det er vanskelig for partiet å delta i regjering dersom det blir kutt i bompengene.

Ola Elvestuen befinner seg mellom barken og veden. Han vil ikke svare på hvem han enig med. Istedenfor sier han at vi ikke har noen bompengekrise. Det er en klimakrise vi har.

– Det er den vi må ta tak i, og det vi må gjøre er å fortsette den store suksessen med blant annet byvekstavtalene. Vi skal nå nullvekstmålene med ikke å få flere biler inn i byene. Det skal vi fortsette med, sier Elvestuen til NRK og understreker at han vil «stå på Granavolden-erklæringen».  

Når Elvestuen uttaler seg, virker det ikke som om det er like før regjeringen har en løsning. Han skaper et inntrykk av at Venstre er presset mot veggen. Det kan være et svarteperspill som er i gang.

Selv om ikke Siv Jensen kan vite om hun får partiet sitt med på det kompromisset Erna Solberg til slutt vil be om tilslutning til, har hun all grunn til å markere at Frp er innstilt på kompromiss. Siv Jensen vil ikke ut av regjeringen. Hun vil ikke bruke bompengesaken for å markere avstand til Høyre. Siv Jensen har all interesse av å få det til å framstå som om det er Venstre som er håpløse og lite løsningsorienterte.

Siv Jensen har all interesse av å få det til å framstå som om det er Venstre som er håpløse og lite løsningsorienterte.

Både Frp og Venstre kan ikke vinne den striden som pågår. Finner de en løsning, vil Frp oppnå noe som Venstre ikke ønsker. Hvis Venstre kommer dårlig ut, vil MDG og opposisjonen angripe dem hardt for å selge sin egen klimapolitikk for sikre seg makt.

I Frp er det flere som mener det er en fordel for Frp om de kommer seg ut av regjeringen med mindre de får en stor seier i striden om bompengene. Dagens regjering seiler i sterk motvind. Det er ved å gå over i egen båt Frp kan lykkes best ved valget om to år, mener de.

Frp er i ferd med å miste sin sjel. Venstre står i fare for å bli påført et taperstempel som kan knekke partiet.

KrF har kommet seg ut av skjærsilden. Kjell Ingolf Ropstad vil strekke seg for at KrF skal kunne fortsette i regjeringen. De har mye mindre å tape på et kompromiss om bompenger enn Venstre. Helst vil både KrF og Venstre regjere med Høyre alene. Det spørs det om Erna Solberg vil.

Erna Solberg viser ikke kortene sine. Hun vil gjøre alt som står i hennes makt for å finne en løsning slik at regjeringen overlever. Hvis det ikke går, kan det være hun vil danne en ren Høyre-regjering. Så kan Frp, Venstre og KrF profilere seg så mye de ønsker og se om det hjelper. De vet at de til slutt må sørge for å sikre at Erna Solberg beholder sin plass ved Kongens bord.