Tvilsom ledelse – vellykket politisk konflikt

Ut fra en standardtekning om ledelse står Siv Jensens opptreden til stryk, men det fungerer politisk for Frp. Det finnes ingen oppskrift for hvordan en regjeringsskilsmisse skal skje.

Etter helgens landsstyremøte i Frp gjorde Siv Jensen det klart at forhandlingene om reduserte bompenger var avsluttet. Frp godtok den skissen som Høyre la fram og som Erna Solberg ønsket partiene skulle ta stilling til.

Erna Solberg svarte på Siv Jensens utspill om at de ikke ville forhandle mer, med at samtalen ville fortsette. Der tok statsministeren feil.

De fleste trodde at Frp ville akseptere nye runder for å forsøke å komme fram til enighet. Men Siv Jensen sto hardnakket på sitt. Siden søndag har hun vært som en «prinsesse- vil- ikke». 

Tirsdag gjentok hun i klare ordelag i en video på egen Facebook-side at det ikke ble snakk om flere forhandlinger. Hun ba Venstre tenke seg om en gang til. Abid Raja svarte med å gi skissen Frp hadde sluttet seg til, terningkast 1. Venstre har utarbeidet en ny skisse om hvilken løsning de kan tenke seg.

Erna Solberg fikk Kjell Ingolf Ropstad til å avbryte sin valgkampturne i går for å være klar til møter. Siv Jensen svarte med å rømme byen. Hun var i går ettermiddag på tur i marka. Hun postet et bilde av seg selv med sin lille nevø på Facebook med følgende tekst: «Frp og jeg har forhandlet oss ferdig. Men det er andre ting som er viktig også. Derfor er jeg en tur i marka med familien».

Ut fra en standardtekning om ledelse står hennes opptreden til stryk.Når man er i en konflikt, skal en i alle fall ikke si noe offentlig som låser situasjonen. Og skal en først si noe, bør en ikke blande sak og familie.

Det er å provosere å si at det er viktigere å dra på tur enn å løse krisen.

En ting er å dra på tur i marka når de andre partilederne kalles sammen for å løse krisen som har oppstått. Noe annet er det å provosere med å si at det er viktigere å dra på tur enn å løse krisen.

Siv Jensens opptreden virker provoserende på sine samarbeidspartnere i regjeringen, men for Frp fungerer det. Hun fikk hundrevis av positive kommentarer på det hun la ut på Facebook og flere tusen kvitterte med å si at de likte det.

En meningsmåling utført av Kantar som TV2 publiserte i går kveld, viser en framgang for Frp på 2,7 prosent. «En hyggelig oppmuntring når vi kjemper for lavere bompenger for folk flest», sier Siv Jensen.

Innlegget på Facebook bidrar også til å styrke hennes popularitet innad i partiet. Hun framstår som en sterk og tydelig leder som ikke gir ved dørene. Hun er kald og rolig, for hun vet hva hun vil. Hun er sjefen som venter på at de andre skal somle seg ferdig. I mellomtiden gir hun familien oppmerksomhet. Styrke og omsorg – det er slike ledere Frp vil ha.

Ved å kjøre steinhardt mot Venstre og markere overfor Erna Solberg at hun ikke er en underordnet, bidrar hun til å øke krisen. Det får så være. Hun er forberedt på at regjeringen kan ryke.

Det er opp til Erna Solberg å bestemme hva hun vil foreta seg. Sv Jensen snakker selvsagt med Erna Solberg om den situasjonen som har oppstått. Hun setter seg bare ikke ned for å forhandle med Venstre lenger. Det toget har gått. Så får det gå som det går.

Siden søndag har Siv Jensen prioritert eget parti framfor å redde regjeringen. Oppdraget hennes fra landsstyret er å få ned bompengene og sørge for at de kan krype oppover på meningsmålingene igjen. Det virker som om Siv Jensens opptreden gir resultater, selv om det kan sies å være stryk i ledelse.

Opposisjonen benytter selvsagt anledningen til å så tvil om Erna Solberg lederevner. 

Regjeringen har vitterlig havnet i en kaotisk situasjon. Solberg har mistet kontrollen over egne statsråder. Det er lett å hevde at det ikke er slik en skal lede en regjering. En leder skal ha kontroll og plan. Det har ikke Erna Solberg for tiden.

Ledelse er noe annet enn politikk. En kan ikke måle politiske ledere med de kriterier vi legger til grunn for å bedømme ledelse i virksomheter. Politisk lederskap handler om å få gjennomslag for eget program og sikre støtte fra velgerne. Politikk er spill og maktkamp. Utenfra ser det ikke pent ut.

Sett fra regjeringens ståsted er Siv Jensen både provoserende, konfliktskapende og lite samarbeidsvillig

Det finnes heller ikke en oppskrift eller anerkjent modell for hvordan en regjering går i oppløsning. Det er meningsløst om noen gir seg til å fortelle hvordan regjeringsskilsmisse skal gjennomføres. Det skjer på en måte i Italia og en annen måte i Norge.

Sett fra regjeringens ståsted er Siv Jensen både provoserende, konfliktskapende og lite samarbeidsvillig. Men det fungerer for Frp. Det virker som om Siv Jensen samler partiet med sitt hardkjør mot Venstre.

Regjeringen er på full fart utfor stupet. Et politisk under kan redde den. Men det virker ikke som om Siv Jensen er med på det.

Skaden har skjedd. Skulle det skje et under, vil det være en svekket regjering som humper videre.

Denne saken griper såpass dypt at den trigger andre konfliktsaker. Derfor må Erna Solberg bestemme seg i dag om hun vil ta et tap eller ikke. Statsminister vil hun være uansett.