Gratis skolemat ikke som tvangstrøye

Jonas Gahr Støre gjør rett i å la trønderne gjøre som de vil. Skal en ta lokaldemokratiet på alvor, må kommuner kunne droppe gratis skolemat til alle – selv om staten legger opp til det.

Selv om Jonas Gahr Støre er en kløpper til å smøre matpakker, reiser han land og strand rundt og forteller at Ap nå vil at foreldre kan la denne aktiviteten gå i glemmeboken.

De kan puste litt roligere om morgenen eller strekke seg fem minutter lenger i køya. For kommer Ap til makten, blir det gratis skolemat til alle.

Det er vanlig i så mange land at barna får mat på skolen at det er faktisk er påfallende at dette ikke er innført i rike Norge.

Men oljemilliarder til tross, det er andre ting regjeringen vil bruke penger på. Høyre står fast på at er det noe foreldre klarer, så er det å smøre en matpakke som ungene kan ha med seg på skolen.

Gratis skolemat bør ikke tres ned over hodet på kommunene.

Ap i Trondheim varsler at de ikke kommer til å gjøre som Jonas Gahr Støre sier. «Støre klarer ikke å gjennomføre skolematløftet i eget parti».

Det gjør absolutt ingen ting. Gratis skolemat bør ikke tres ned over hodet på kommunene.

– Gratis skolemat er et mål for partiet, det vil kommunene satse på, men det vil avhenge av at vi får et regjeringsskifte i 2021 så kommunene får bedre økonomi. Når vi går til valg på det, er det fordi landsmøtet vårt har vedtatt det, og fordi det er viktig, sier Støre til NRK.

Verre er det ikke. Det er inderlig godt at Støre ikke tar fram partipisken med beskjed om å gjennomføre det landsmøtet har vedtatt fortere enn svint.

Mener vi alvor med lokaldemokratiet, kan vi ikke kreve at alle kommuner går i takt i alle saker. Når det er kommunene som skal betale, må vi akseptere at kommunene kan prioritere ulikt.

Det er en tendens til at politikere på riksplan pålegger kommunene for mye.

Det øses ut rettigheter til befolkningen, og stadig nye standarder for tjenester som kommunen skal levere, bankes igjennom. Flere kommuner sier rett ut at de ikke er i stand til å levere alt de er lovpålagt.

At Ap mener alvor med gratis skolemat, er det ingen grunn til å tvile på. Men innføringen av det vil ikke skje på en bestemt dato.

I Trondheim har de ikke fått bygget ut SFO slik de ønsker. De vil prioritere SFO framfor gratis skolemat. Det kan både landsmøte i Ap og Jonas Gahr Støre leve godt med.

Ap vil øke skattene, men ikke for folk flest, virker det som. Det kan gi kommunene noe bedre økonomi, men det ville ikke være slik at alle kommuner dermed får økonomi til å prioritere gratis skolemat.

Det kommer til å bli et veldig press på velferdstjenestene framover. Det kan føre til at kommuner i sterke grad enn i dag må prioritere det de er lovpålagt eller får øremerkede midler til.

At Ap mener alvor med gratis skolemat, er det ingen grunn til å tvile på. Men innføringen av det vil ikke skje på en bestemt dato.

Dette må kommunene bestemme. I noen kommuner vil det gå årevis før det er blir en realitet, fordi det ikke er enighet i kommunene om å prioritere dette.

Men vinner Ap valget om to år, vil skolemattoget starte opp og flere vogner vil koble seg på etter hvert.