Frp vil sparke V og KrF ut

Når Frp vil ha økt oppslutning og regjeringsmakt etter valget neste år, må de velge sine konflikter med regjeringen med omhu. Dette vil Siv Jensen ha kontroll over.

Venstre, KrF og Frp går markert fram på meningsmålingene. Det skulle bare mangle. Venstre og KrF har i mange år drømt om å bli kvitt Frp i regjering og få regjere sammen med Høyre.

Det er heller ikke overraskende at Frp går sterkt fram på meningsmålingene når de slipper regjeringsansvaret.

Det plager strategene og ledelsen i Høyre at de ser ut til å bli taperen som følge av de endringene som har skjedd. Det er Erna Solberg som er limet i den borgerlige leir. Ingen andre kan fylle hennes plass. Men velgerne belønner det i liten grad.

Frp har ikke tenkt å gjøre det enklere for Erna Solberg. I Politisk Kvarter i dag gir Siv Jensen signaler om at Frp ikke vil ha Venstre og KrF med i en fremtidig borgerlig regjering.

Det er ingen grunn til å tvile på at Siv Jensen vil ha regjeringsmakt. Hennes mål er at Høyre og Frp skal kunne danne regjering etter valget neste år.

Erna Solbergs kongstanke har i flere år vært å lede en borgerlig flertallregjering. Det varte under et år. Siv Jensen vil tvinge Høyre til å velge mellom Frp eller KrF og Venstre. Etter valget for seks og et halvt år siden, valgte Erna Solberg Frp.

«Siv Jensen vil føre en så pass tøff opposisjonspolitikk at Erna Solberg ikke vil våge å gå til valg i 2021 på at Høyre fortsatt skal regjere med KrF og Venstre»

Siv Jensen vil føre en så pass tøff opposisjonspolitikk at Erna Solberg ikke vil våge å gå til valg i 2021 på at Høyre fortsatt skal regjere med KrF og Venstre.

I Frp er det de som drømmer om at Frp skal bli et større parti enn Høyre. I så fall vil Siv Jensen blir statsministerkandidat. Det er imidlertid lite realistisk at vi noen gang ender opp med Siv Jensen som statsminister. Frp er og blir et fløyparti. De vil aldre orientere seg inn mot sentrum der den politiske makten ligger.

Siv Jensen har rett i at Frp ikke kan få større innflytelse enn de hadde de fire første årene i regjeringen med Erna Solberg. Derfor vil hun ha regjeringsmakt igjen.

De rødgrønne har fristet med flere saker der Frp kan få gjennomslag for sitt primærstandpunkt. Frp har ingen hast. De ligger for tiden på været. De må bli enige om hvilke saker de vil kjøre fram og når de vil gjøre det.

Siv Jensen vil ha styring med hvilke saker Frp kan profilere se på. Her peker oljepolitikken seg ut, for eksempel. Frp vil framstå som landets mest oljevennlige parti. Frp vil også finne saker der de kan ta fra Venstre og KrF seiere de har vunnet. Frp er opptatt av å markere at KrF og Venstre ikke skal få større gjennomslag etter at Frp har gått ut av regjeringen.

Det er Venstre og KrF Frp først og fremst vil ramme, ikke Høyre. Høyre vil de i regjering med.

«Det  vil nok være delte meninger om Frp skal gå så langt at Erna Solberg ser seg nødt til å stille et kabinettspørsmål»

I KrF og Venstre smiler de fornøyd for tiden. Noen hopp oppover på meningsmålingene er de vel unt. De kan ha gledet seg for tidlig. Frp er ikke kommet skikkelig i gang med angrepene på Venstre og KrF.  Budsjettet for neste år blir det blytungt å få i havn.

Siv Jensen og Erna Solberg har arbeidet tatt sammen i mange år og har tillit til hverandre. Erna Solberg vet at Siv Jensen vil og må finne saker der mediene begynner å lukte regjeringskrise. De vil begge være opptatt av at situasjonen ikke skal komme ut av kontroll.

Det er mye frustrasjon i Frp. Den vil få utløp ved at Frp stiller tøffe krav til regjeringen. Men det vil nok være delte meninger om Frp skal gå så langt at Erna Solberg ser seg nødt til å stille et kabinettspørsmål. Det vil kunne forsure samarbeidsklimaet mellom Frp og Høyre. Det er Frp ikke tjent med når målet er å danne regjering sammen i 2021.