Engelen Gabriel i metoo-trøbbel

Gabriel gikk alt for langt og nærmet presset Maria til å gå med på å bli gravid, i politiet ble det brått slutt på «knulletorrsdag» og kunstsamler Nicolai Tangen har i alle fall ikke tenkt å gi kunst til barna sine.

Av Magne Lerø​20. oktober 2020, 08:51

Skråblikk på nyhetssaker den siste uken. 

Ikke Tangen-kunst til barna

Nicolai Tangen, kokken som elsker pizza og har så mange milliarder at han har problemer med å få plassert dem i en norsk bank, har endelig forklart hvorfor han gir bort sin verdifulle kunstsamling framfor å overføre den til barna.

«Det ville vært meningsløst å gi dem til barna. For det første vil de ikke forstå hva det er for noe, for det andre fordi det er for store verdier. De hadde bare solgt det etter hvert, sannsynligvis», forklarer han til VG.

Da Tangen ble utnevnt til sjef for oljefondet, gikk finansbransjen og norske kapitaleiere i sjokk. Han gjorde det klart at han var tilhenger av 100 prosent arveavgift.

De roet seg ned da han hentet seg inn igjen ved å si at det kun gjaldt hans egne barn. De skal få penger til sko, mat og utdannelse, og litt lommepenger, ellers får de klare seg som andre folk.

Slutt på «knulletorsdag»

I et forskningsprosjekt om politiet er det kommet fram urovekkende historier fra deler av etaten.

– Jeg fikk høre om festkultur- og såkalt «knulle-torsdag» ved B3-leir (Bachelor politiutdanning – operativ trening, under leiropphold i tredje år). Instruktørene beordret til undervisning i leir skal ha hatt seksuell omgang med kvinnelige studenter. Dette opprører meg, skriver politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Hun mener å vite at studenter har hatt uønskede opplevelser og at seksuelle tjenester er byttet mot gode attester og attraktive vakter.

Politikerne står fram på rekke og rad selvsagt, tar avstand og sier de er rystet. Opposisjonen forventer nå at justisminister Monica Mæland tar grep. Mæland har i likhet med alle andre tatt sterkt avstand for det som har skjedd.

Det hjelper ikke med kunnskap og mer presise regler her. Instruktørene vet inderlig godt at de har å holde seg på matta.

Det spørs om ikke Mæland burde få alle studenter og instruktører ved B3-leir til å stille opp på geledd og skjelle dem huden full. Mulig det hjelper.

Trakassert av en engel

Feminist og teolog Gyrid Gunnes skriver i Vårt Land at «bebudelsen ennå ikke er blitt lest som en fortelling om tenåringsjenta Maria». Kirken bør ta ansvar for å lese historien om unnfangelsen med kritisk blikk, mener hun.

Som teolog tar Gunnes fortellingen om jomfrufødselen på alvor. Når det ikke er Josef som gjorde Maria gravid, må det være engelen Gabriel som har vært på ferde. Gabriel har bare presset seg på, og Maria var villig. «Jeg er herrens tjenerinne», sa hun.

Dette var før metoo hadde gjort sitt inntok. Og hadde Gabriel viftet med en samtykkeerklæring, kan det være Maria hadde vegret seg imot å skrive under.

Men uansett er dette en sak. Seksuell trakassering kjennetegnes blant annet av at det er en ubalanse i maktforholdet mellom kvinne og mann. Det vil nok Gunnes hevde det er. Ei jente på 13 år har ingenting å stille opp med mot en voksen engel som kan påkalle himmelske krefter om det trengs.