Trumps farlige «seier»

Når Donald Trump får så stor oppslutning som han får, forteller det at fortvilelsen i USA begynner å bli større enn demokratiet kan bære.

Av Magne Lerø​4. november 2020, 10:36

Da Donald Trump vant valget for fire år siden, ble det tolket både som et blaff, en arbeidsulykke eller som resultat av at en uforklarlig stemningsbølge traff det amerikanske folket.

Det var ingen tilfeldighet. Det vet vi etter gårsdagens valg. Det er Donald Trump nær halvparten av det amerikanske folket vil ha.

I skrivende stund er det ikke klart om Joe Biden klarer å få 270 valgmenn slik at han blir valgt når valgmennene skal tre sammen.

Donald Trump har erklært seg som vinner og har servert et helt batteri med løgner om valgprosessen. Han forlanger at opptellingen av stemmer skal stoppes, fordi han mener å kunne vite at han alt har vunnet.

At en sittende president påstår at valget er fikset og utroper seg selv til seierherre før opptellingen av stemmene er talt opp, er intet mindre enn et angrep på demokratiet.

Det er en statsleder som er rede til å sette de demokratiske spillereglene til side som uttaler seg på denne måten.

Når Trump hevder at valget er en svindel, bidrar det til å øke polariseringen i det amerikanske samfunnet.

USA har 200 års historie med å gjennomføre demokratiske valg. Donald Trump har ikke maktet å ødelegge de demokratiske institusjonene de møysommelig har bygget opp. Rettsvesenet er heller ikke korrupt. Det er neppe grunn til å frykte av høyesterett vil la seg politisere og avgjøre valget.

Når Trump hevder at valget er en svindel, bidrar det til å øke polariseringen i det amerikanske samfunnet. Han har satt sinnene i kok på sosiale medier. Vi kan vente oss mye uro, heftige protester som slår ut i voldshandlinger i dagene framover.

Om og når det blir klart at Trump ikke vil klare å skaffe seg over halvparten av valgmennene, spørs det om det republikanske partiet vil forsøke å ta avstand fra ham.

Det kan også skje at Trump makter å holde grepet om det republikanske partiet og drive polariseringen i USA videre.

Det er et godt tegn at flere ledende republikanere alt har tatt avstand fra talen han holdt i natt og påstanden hans om at valget var svindel.

Denne gangen var meningsmålingene bortimot skråsikre på at Joe Biden ville vinne klart. Igjen har vi fått ett eksempel på at meningsmålinger må tas med en klype salt. Det gjelder ikke bare i USA og når det gjelder valg.

Meningsmålingsindustrien har ekspandert sterkt på alle mulige områder. Terskelen for nå fram i mediene med meningsmålinger er lav. Det betyr dessverre at det er grunn til å ta mye av de mediene bringer til torgs med en klype salt.

Det er godt gjort av Donald Trump å få så stor oppslutning som han har fått, ikke minst sett i lys av koronapandemien.

Donald Trump har håndtert koronakrisen katastrofalt dårlig. Det har han tapt noen millioner av velgere på.

Uten koronakrisen må det kunne sies at Trump hadde vunnet valget. Det er vanskelig å forstå at nær halvparten av amerikanere vil gi en president som åpenbart er inkompetent og en løgner, fire nye år.

Oppslutningen om Donald Trump viser at demokratiet i USA er i krise. En stor del av amerikanerne har mistet troen på demokratiet. Grunnen er at det amerikanske samfunn er gjennomsyret av pengenes makt. Med rikdom følger makt, med fattigdom avmakt.

Trump fungerer som dop for millioner av amerikanere. 

I et polarisert samfunn der kaos og frykt preger situasjonen, søker folk en sterk leder. De har gitt opp troen på langsomme og snirklete prosesser fram mot kompromisser. De vil ha ledere som skyter fra hofta og som svinger sverdet når det trengs.

Fortvilelse preger det amerikanske samfunnet. Det blir flere fattige og syke. De rike er blitt rikere og flere har blitt fattige i de fire årene Trump har vært president. Koronakrisen har økt lidelsen i samfunn. Motløsheten har satt seg fast.

Denne elendigheten ser det ut til at Donald Trump klarer å utnytte bedre enn Joe Biden.

Timothy Snyder, professor i historie ved Yale University, sier til Morgenbladet at Trump fungerer som dop for millioner av amerikanere. Han tilbyr et øyeblikk av oppstemthet og skaper en slags avhengighet.

Joe Biden oppfattes som systemets mann, og det systemet millioner av amerikanere har gitt opp. Fanget i egen elendighet og skuffelse øyner de et håp i Donald Trump fordi han lover dem kamp mot systemet og den eliten som har ansvar for den situasjonen de har havnet i.

Jesus advarte mot å gi «steiner for brød». Det ser ut til å fungerer for Donald Trump.

De tror på en mann som snakker rett fra leveren, som tar kampen opp med Kina, treffer kontroversielle avgjørelser og lover at USA skal bli «great again». De opplever at de ikke har noe å tape på å støtte Trump. Det kan knapt bli verre enn det er.

Jesus advarte mot å gi «steiner for brød». Det ser ut til å fungerer for Donald Trump.

Å vrake Joe Biden blir en måte å ta hevn på over et system som holdes oppe av politikere som prater, men ikke får tatt grep som betyr noe. De ser i Donald Trump en mann som viser handlekraft og som tør å utfordre elitens makt.

Demokratiet innebærer at folket kan velge ledere som bringer dem ulykke framfor lykke. Donald Trump er en slik leder. Vi må sannsynligvis vente til fredag før det blir klart om han må jages ut av Det hvite hus eller om han får holde til der i fire nye år.

Om det ender med at Joe Biden tar over, overtar han ansvaret for en splittet situasjon. Det hjelper på om Demokratene styrker sin posisjon i Kongressen og Senatet. Det vet vi først mer om fredag.