Den korona-føyelige regjeringen

Med koronakrisen vil Erna Solberg skrive sin regjering inn i historien som den mest føyelige og bøyelige vi har hatt. «Å sette foten ned» eksisterer ikke i hennes vokabular.

Av Magne Lerø​14. januar 2021, 10:38

Det var tider det – i 1986 da Kåre Willoch gikk av fordi han holdt fast på å øke bensinprisen med 42 øre.

Det det egentlig handlet om var at Willoch utfordret Frp til å vise ansvarlighet. Carl I. Hagen svarte med å sparke Willoch ut av statsministerkontoret.

For Erna Solberg er det en fremmed tanke å skulle gi slipp på regjeringsmakten.

Når Frp går sammen med Ap og rødgrønt følge blir det slik de vil ha det. Slik er der når vi har en mindretallsregjering, sier Erna Solberg. Hun kunne lagt til «og som vil beholde makten».

Sp vil ikke gi Frp et forsprang i kappløpet om å lytte til folket. De følger nok på. Og i et valgår kan ikke Ap ende opp som et støtteparti for regjeringen.

Lørdag sa Erna Solberg at en ikke burde vedta å forlenge permisjonstiden ut over 52 uker.

Dagen etter gikk det for alvor opp for Erna Solberg at Ap og Frp krevde det.

Mandag morgen kom meldingen om at det skal være mulig å være permittert til 1. juli.

Det kan godt være tiden blir forskjøvet til 1. oktober. Frp har antydet det. Sp vil ikke gi Frp et forsprang i kappløpet om å lytte til folket. De følger nok på. Og i et valgår kan ikke Ap ende opp som et støtteparti for regjeringen.

Dette vil skje i sak etter sak fram mot sommeren.

På NTB i dag tidlig kom meldingen om at Ap vil kreve en krisepakke til skoler, barnehage og universiteter i milliardklassen som svar på beskjeden fra regjeringen om de strenge tiltakene vil fortsette inntil videre. Her legger Ap seg i tet. Frp og de rødgrønne følger nok på etter hvert.

De siste to ukene har opposisjonen vært på offensiven med å kritisere regjeringen for ikke å gjøre nok for å stoppe importsmitte. Det regjeringen tidligere regnet som et uegnet tiltak, obligatorisk testing ved ankomst, blir nå innført.

Helseminister Bent Høye begrunner det med at vi må hindre mer smittsomme varianter å komme inn i landet.

Det argumentet kunne han bruk for to uker siden. Saken er at opposisjonen krever det.

Kritikken mot manglende tiltak mot importsmitte kunne ødelagt bildet av regjeringen som strenge og effektive når det gjelder å bekjempe smitte. Det er viktig for Erna Solberg å beholde posisjonen som «streng nok, gjerne den strengeste.»

Det er mulig regjeringen vil rette seg mot «sunt folkevett»-tenkning framfor å orientere seg etter den likhet- og rettighetstenkningen som regjeringen legger til grunn. 

Det skal litt til, for nå kjører Frp fram at forsvaret må settes inn for å vokte at ingen tar seg inn over de om lag om lag 70 grenseparkeringer til Sverige. Det er en så pass sær ide at det ikke er sikkert Trygve Slagsvold Vedum en gang henger seg på.

Regjeringens tiltak mot importsmitte er et nasjonalt telefonsenter som skal bistå kommunene i å følge opp personer som kommer inn i landet. I tillegg skal alle testes ved grenseovergangene.

Det er i ferd med å bre seg en misnøye med at vi i Norge vaksinerer i snegletempo, mens de i Danmark er lynraske. Planen er å holde igjen halvparten av de vaksinene vi mottar i tilfelle det blir stopp i leveransene. Her har vi igjen et eksempel på «både belte og buksesele»-tenkningen hos myndighetene.

Andre land tenker ikke slik. De har ikke bygget inn den pessimisme i leveransene som vi har. De sender heller ikke et lite glass vaksine nok til fem personer til 89 kommuner og hvor mange av dem ikke har eller har hatt smitte. Flere kommuner ber om at de heller gir vaksiner til de som bor der smittetrykket er størst.

Det er mulig regjeringen vil rette seg etter slik «sunt folkevett»-tenkning framfor for å orientere seg etter den likhet- og rettighetstenkningen som regjeringen legger til grunn. Men på dette området er Frp og Sp i tvil om det er noe å hente på å kreve økt vaksinering der smitten er størst.