Vaksine-egoistene Slagsvold Vedum og Listhaug

Å gi inntrykk av at det finnes tilgjengelige Covid-19-vaksiner som Norge kan skaffe seg om regjeringen vil, er jevngodt med «fake news». Dessuten er det usolidarisk og uttrykk for ekkel rikmannsoppførsel.

Av Magne Lerø​11. januar 2021, 10:33

Opposisjonen mener vaksineringen mot Covid-19 går for seint. Det er tanketom tale.

Ap, Frp eller Sp har ingen metode for å få helsepersonell til å løpe fortere og sette sprøyter raskere.

Byrådsleder Raymond Johansen er den fra opposisjonen som opptrer innenfor realismens rammer.

Han vil at de områder der smitten er størst skal prioriteres med vaksiner. Det er det gode grunner til.

Men denne debatten skygger partiene unna, for her kan det være velgere å miste. Så vi fortetter å vaksinere i kommuner der de ikke har eller har hatt smitte.

Vi har fått et nytt eksempel på at Frp og Sp går lengst, og etter hvert kommer Ap haltende etter.

Etter press fra opposisjonen forlenger regjeringen tiden en kan være permittert til 1. juli.

Minuttet etter det ble kjent, sier Frp at de vil forlenge til 1. oktober. Det spørs om Trygve Slagsvold Vedum klarer å holde seg i skinnet eller om Sp legger seg på samme linje. Hva skal da SV og Ap gjøre, være enige med regjeringen?

Frp mener koronavaksineringen går for sent. De vil at Norge skal forsøke å få kjøpt flere vaksinedoser på egen hånd.

– Det er veldig mange i Norge som har betalt en utrolig høy pris. Vi er så heldige at vi har et oljefond i Norge, og vi har økonomiske muskler til å kunne bruke i en sånn situasjon, sier nestleder Sylvi Listhaug i Frp til NRK

Hun mener oppgaven for norske politikere er å ta vare på den norske befolkningen. Det må bety  at vi må gjøre det vi kan for å få tak i mer vaksine raskere, mener hun.

Vaksineentusiastenes Knoll og Tott skaper et inntrykk av at det finnes et lager med vaksiner et sted, som vi kan skaffe oss fordi vi er stinne av oljemilliarder.

Sannheten er at det ikke er veldig mange i Norge som har betalt en høy pris sammenliknet med innbyggerne andre land. Norge er et av de landene i verden hvor det er minst behov for vaksiner fordi så få er smittet.

Vi har brukt store mengder oljemilliarder på støttetiltak for å holde Covid-19-smitten i sjakk. Få land er bedre rustet enn Norge til å leve med Covid 19-pandemien og komme oss på beina igjen når den er over.

Dette vet selvsagt Trygve Slagsvold Vedum. Men i Politisk Kvarter på NRK i dag, legger han seg på samme linje som Sylvi Listhaug.

Vaksineentusiastenes Knoll og Tott skaper et inntrykk av at det finnes et lager med vaksiner et sted, som vi kan skaffe oss fordi vi er stinne av oljemilliarder.

Vi valgte i fjor å sikre oss vaksiner gjennom EU-samarbeidet. Vi har fått bekreftet at vi får 7 millioner doser av Pfizer og Moderna-vaksinen, de to som er godkjent av EU. Det burde holde.

Det er å kaste blår i øynene på folk å gi innrykk av at lille Norge kan ta en telefon til disse selskapene og skaffe seg noen millioner ekstra vaksiner raskere ved å vifte med oljemilliarder.

Om Norge forsøker å skaffe seg vaksiner som fører til at land som er langt hardere rammet enn Norge får vaksiner seinere, vil det bli oppfattet som en forkastelig oppførsel fra rikfolk.

EU som har lagt opp til et rettferdig fordelingssystem og jobber for å skaffe flere vaksiner.

Så snart det kommer flere vaksiner på markedet som EU-godkjenner, vil Norge få sin del. Regjeringen vil selvsagt holde fast på de avtaler som er inngått.

Det kommer etter hvert flere vaksiner på markedet. Bent Høie konstaterer nøkternt at når disse om noen måneder er leveringsklare, vil vi etter all sannsynlighet ha det antallet Pfizer og Moderna-vaksiner som vi trenger.

Vi lærer barn at de må vente på sin tur. Denne lærdommen gjelder også i politikkens verden.

Det finnes 9 vaksiner som er godkjent utenfor EU. Det er muligens noen av disse Listhaug og Slagsvold Vedum vil hente til landet.

Det står Sylvi Listhaug og Trygve Slagsvold Vedum fritt i å ta kontakt med Vladimir Putin for eksempel og spørre om Norge kan få et par millioner Sputnik-vaksiner om vi betaler bedre enn noen andre.

Putin har sagt dette er prima vare, men det må selvsagt godkjennes. Det vil ta tid å få godkjent denne vaksinen om det skal gjøres utenfor EU-systemet.  

Trygve Slagsvold Vedum og Sylvi Listhaug sier det er regjeringens ansvar å skaffe befolkingen de vaksinene som trengs.

Det er nettopp det regjeringen har gjort.

Covid-19-vaksiner er for tiden et knapphetsgode. I denne situasjonen må Norge opptre anstendig og ikke i et «Norge først» modus som får folk til å stille spørsmål med om vi har latt oss inspirere av Donald Trump.

Vi lærer barn at de må vente på tur. Denne lærdommen gjelder også i politikkens verden.