Norske medisiner til nordmenn

Norske medisiner fra bygda til norske nordmenn, flere statlig snø skiløyper og etter koronaen kommer grep mot fedme.

Av Magne Lerø​25. januar 2021, 08:22

Skråblikk på nyhetssaker den siste uken.

SKRÅBLIKK | Senterpartiet lover vaksineproduksjon i Norge dersom de kommer til makten etter valget, melder NTB. Tidligere har Arbeiderpartiet og SV fremmet lignende forslag.

Vi får da inderlig håpe at befolkningen er fullvaksinert til de rødgrønne eventuelt turer inn i regjeringskontorene og setter i gang vaksineproduksjon. Men vaksiner er jo kjekt å ha.

Hvis det ikke skulle være behov for koronavaksinering til høsten, er bare å gå løs på vaksiner mot meslinger, kusma og røde hunder. Produksjonen av disse bør kunne fordeles til tre forskjellige steder i landet hvor de plages av fraflytting. Vaksinen må gjerne få navn ut fra hvor den produseres, slik de for eksempel har gjort det med Bergens brystbalsam.

Skal vi først ta over vaksineproduksjonen, kan vi like godt bli selvhjulpne med de medisinene vi trenger. Vi bør for eksempel satse på egenprodusert Bergens brystbalsam framfor å importere alt mulig slags fra det store utland. Bergens brystbalsam smaker dessuten godt og virker mer enn godt nok.

Løyper til folket

I forbindelse med at busser og T-baner i Oslo var stappfulle av folk som ville ut på ski de første helgene i januar, oppfordret Erna Solberg folk til å velge andre skiløyper. Dette mener opposisjonen er altfor lettvint. Det er like vanskelig å lage skiløyper som det er å finne seg en ny jobb.

Dette bør staten fikse fortere enn svint, mener opposisjonen, for nå laver det ned med snø østpå. Skjer det ikke noe på en uke, vil Trygve Slagsvold Vedum be noen av vennene sine som har motorsag og traktor (og det er ikke få) melde seg for Jan Bøhler i Groruddalen ved inngangen til Østmarka. Da blir det løyper til folket.

Grep mot fedme

«Staten må ta mer ansvar for nordmenns fedme», skriver kommentator Joakim Lund i Aftenposten. Det er ingen ting Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet og Bent Høie heller ønsker deg. Det er en utmerket aktivitet etter at koronaen er over.

Første tiltak blir ukentlig veiing for alle over 14 år. Alle laster ned statens fedmeapp hvor resultatene registrerer. Det blir jevnlig oppdatering av spiseråd og spisepåbud i appen og på nett.