Flere basketak om sykehus innad i Ap

Det er for lengst vedtatt at det skal bygges nytt sykehus på Gaustad og at Ullevål skal legges ned. Nå setter Ap i Oslo seg på bakbeina og forlanger omkamp.

Av Magne Lerø​4. februar 2021, 10:09

– Vi har fått tydelige tilbakemeldinger fra våre folk, sier leder Frode Jacobsen i Oslo Ap til Dagsavisen.

Han varsler at fylkeslaget for første gang går inn for å redde Ullevål sykehus.

Det må kunne sies å være lovlig seint. Oslo Universitetssykehus, Helse Sør-Øst, regjeringen og Stortinget har fattet vedtak om at Ullevål skal legges ned og det skal bygges nye sykehus på Aker og Gaustad.

Stortinget har egentlig ikke vedtatt det. Det er opp til det regionale helseforetaket å fatte slike beslutninger, som igjen skal godkjennes av helseministeren i et foretaksmøte.

Nye sykehus kan komme til koste rundt 35 milliarder kroner. De pengene må Stortinget bevilge. Det er ikke riktig det heller. Stortinget har vedtatt å gi det som lån.

Arbeidet er i gang. Millionene triller friskt ut av kontiene til Oslo Universitetssykehus.

Politikerne i Oslo har varslet at Oslo Universitetssykehus kan regne med trøbbel når reguleringsplanen skal behandles

Men et tog som har forlatt stasjonen, kan selvsagt stanses.

Det er stopp i planene om nytt sykehus på Hjelset utenfor Molde selv om det er brukt adskillige millioner til prosjektering.  Det viser seg at helseforetaket ikke har penger til å bygge det sykehuset de trenger.

Penger bekymrer ikke Ap i Oslo. De vil heller ikke stoppe bygging av nye sykehus på Aker og Gaustad. De vil ha både i pose og sekk. De vil beholde Ullevål fordi de mener Oslos befolkning vil øke så mye i årene framover at kapasiteten vil bli sprengt om Ullevål legges ned.

Både partileder Jonas Gahr Støre, Frode Jacobsen og byrådsleder Raymond Johansen har tidligere støttet planene om å legge ned Ullevål og bygge nytt på Aker. De andre partiene i Oslo har vendt tommelen ned.

Ledelsen i Oslo-partiet liker ikke å ha endt opp på samme rom som Høyre mens uroen i partiet øker.

Politikerne i Oslo har varslet at Oslo Universitetssykehus kan regne med trøbbel når reguleringsplanen skal behandles.

Det ligger i kortene at saken ender hos regjeringen som da må tre sykehusplanen ned over hodet på bystyret i Oslo. Ikke en gang Høyre synes det er noe stas.

Oslo Ap hadde i sin tid ikke tid til å vente på en helhetlig plan for Oslo-sykehusene. Det er tidligere blitt vedtatt at Aker skal legges ned og Ullevål bygges ut. Men det ble aksjonert hardt og målbevisst for at Aker skulle bestå og bygges ut. Aps kamp for Aker ble kronet med seier.

Helseminister Bent Høie har vær tydelig på at sykehusplanene for Oslo henger sammen: Uten nedleggelse av Ullevål og utbygging på Gaustad, blir det ikke nytt sykehus på Aker.

Høie lar seg ikke bevege av at Oslo Ap nå har funnet ut at de vil beholde Ullevål.

Oslo Ap har ikke skaffet Bent Høie og Høyre et problem, de har skaffet Ap et problem.

Denne saken vil bli sauset sammen med debatten om helseforetakene. «Sykehus» er alt en kinkig sak for ledelsen i Ap.

Hvis Støre holder fast på at Ullevål skal legges ned, risikerer han internt strid

Jonas Gahr Støre må se to trekk framover, minst. Han må tenke igjennom hva han vil foreta seg om han blir statsminister til høsten.

Støre og Ap- ledelsen er, enn så lenge, tilhengere av helseforetaksmodellen. Nedleggelse av Ullevål er behandlet slik saker skal behandles.

Hva skal være grunnlaget for at Ap vil snu?  Det er ikke kommet fram vesentlige nye opplysninger.

Ap- ledelsen kan ikke hevde at Helse Sør-Øst ikke har behandlet saken skikkelig. De har utredet og vurdert i årevis.

Det har imidlertid gått politikk i saken. Når det blir enklere å reise med fly igjen, vil bunadsgeriljaen komme flagrende til Ullevål for å markere sin støtte til bekymrede Oslo-borgere og venner av Ullevål.

Hvis Støre holder fast på at Ullevål skal legges ned, risikerer han intern strid.

«Overløperen» Jan Bøhler, Senterpartiets nye bykomet, er på offensiven. Han kan komme til å kapre en god slump velgere fra Ap om de velger å stå skulder ved skulder med Høyre i denne saken.

Hvis Støre bestemmer seg for å skrote de regionale helseforetakene, kan han si at han vil vurdere både det nye sykehuset på Hjelset, sykehusstrukturen i Mjøs-regionen og nedleggelse av Ullevål på nytt.

Det vil kunne samle partiet, men ikke løse problemene med hvordan en skal dekke behovet for sykehustjenester i de aktuelle områdene. Men han vil vinne tid- og det er ikke uvesentlig når det står om å vinne valg.