Listhaug -lettvinthetens vaksineapostel

Sp og SV kappes om å piske regjeringen til mer iherdig vaksineinnsats. Sylvi Listhaug han sette seg rolig ned og vente på at Bent Høie får vaksinert henne. Han har rimelig god kontroll.

Av Magne Lerø​4. mars 2021, 09:58

Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz har satt seg på flyet til Israel i dag for å undersøke om det er mulig for Danmark og Østerrike å få kjøpt vaksinedoser fra Israel på kort sikt og å inngå et langsiktig samarbeid om forskning og produksjon av vaksiner.

Kanskje de får med seg tusen vaksiner i kofferten, slik at de i alle fall har oppnådd noe og kan innkalle til pressekonferanse når de kommer hjem?

Kurz og Fredriksen reiser for å vise at de gjør noe. Befolkningen i EU er frustrert over at det drøyer med vaksineringen.

Om lag 5 prosent i EU er vaksinert, 40 prosent i Israel og 30 prosent i Storbritannia, og i USA vaksineres det nå for alt hva remmer og tøy kan holde.

EU-ledelsen kritiseres for å ha valgt feil vaksinestrategi. Norge har valgt å følge EU, og følgelig har vi fått plass på det saktegående toget.

Men at lille Israel har skaffet seg flere vaksiner enn EU, betyr ikke at EU har valgt feil strategi. Problemet er produksjonskapasitet på globalt plan.

Alle lands kamp mot alle for å sikre seg vaksiner, hadde vært en dårligere modell. Norge kunne riktignok kommet bedre ut om vi hadde brukt noen hundre millioner fra oljefondet. Det sies at Israel har betalt tre ganger så mye for vaksinene som EU betaler.

I serien «finn på et vaksineutspill» har Marit Arnstad (Sp) tatt til orde for at vi bør skaffe oss den russiske Sputnik-vaksinen.

Innen to måneder har vi fått om lag to millioner vaksiner til Norge. Helseminister Bent Høie understreker at Norge har inngått avtaler som sikrer at vi kan vaksinere hele befolkningen tre ganger.

I serien «finn på et vaksineutspill» har Marit Arnstad (Sp) tatt til orde for at vi bør skaffe oss den russiske Sputnik-vaksinen.

Det sa EU for over en måned siden og ba om den dokumentasjonen som EU krever for godkjenning av vaksiner. De har de ennå ikke fått. Slik er det med den saken.

Marit Arnstad må gjerne sette seg på flyet til Moskva for å få russerne til å raske på.

Sylvi Listhaug sa til VG i går at Erna Solberg burde ha vært på samme flyet til Israel som Fredriksen og Kurz.

Hva er poenget? Ikke annet enn å vise at hun gjør noe.

Sannheten er at det norske folket er at blant de folk i verden som er minst rammet av koronaen

Lille Israel verken vil eller kan gi fra seg millioner av vaksiner til EU. Å late som om det er en mulighet er å kaste blår i øynene på folk.

– Det norske folket er nå så hardt prøvet at regjeringen må gjøre alt som står i deres makt for å skaffe flere vaksiner, sier Listhaug.

Sannheten er at det norske folket er at blant de folk i verden som er minst rammet av koronaen.

Men vi er lut lei. Det koster flesk. Det har store skadevirkninger.

Så regjeringen må gjøre alt som står i deres makt for å skaffe flere vaksiner så raskt som mulig.

Det betyr å sette seg på flyet til Israel. Slik taler lettvinthetens apostel.

Listhaug og Arnstad må ha det inn med teskje. I løpet av de nærmeste månedene er det ikke mulig å få tak i flere vaksiner enn det vi har i bestilling, ikke hvis de skal gjennomgå en normal godkjenningsprosess.

Listhaug og Arnstad må ha det inn med teskje

Neste torsdag kan vi regne med at EU godkjenner den fjerde vaksinen, den Johnson & Johnson har utviklet.

Den skal kun tas en gang og skal være 95 % effektiv. Vi vil få flere hundre tusen doser av denne vaksinen i april.

Skulle russerne somle seg til å levere den dokumentasjonen som trengs for Sputnik-vaksinen, kan vi etter all sannsynlighet få noen hundre tusen av den når det begynner å bli varmt i været.

I den viktige diskusjonen om fordeling av vaksinedosene, som Raymond Johansen trakk i gang, var Sp og Frp tause som østers.

Nå søker de oppmerksomhet med utspill om at de har tenkt noe glupt for å skaffe flere vaksiner raskere. Spar oss.

Vi kan gjerne i ro og mak diskutere om Norge skal satse sterkere på å produsere medisiner og vaksiner. Men det rekker vi altså ikke før 17 mai.

Det viktigste Frp og Sp kan bidra med, er planer og utspill om hvordan vi oppheve tiltak og få aktiviteten i kultur- og næringsliv i gang igjen.

Det er ikke enkelt. Det krever en del mot. Men det er dette som er viktig nå.

Glem vaksineutspill. Bent Høie har rimelig god kontroll.