Erna Solberg kunne selvsagt gitt Peder W. Egseth avskjed på grått papir, men det ville økt spenningen innad i Høyre, der det er spent nok fra før om ny vaksinestrategi.
Av Magne Lerø3. mars 2021, 10:40
I går kveld beklaget Erna Solberg at hennes statssekretær, Peder W. Egseth, hadde tipset VG om at ordføreren i Molde, Torgeir Dahl, var klar med et utspill om at byrådsleder Raymond Johansen hadde sviktet i bekjempelse av koronapandemien.
Egseth visste dette var krutt. Han hadde også kontakt med ordføreren i Frosta, Frode Revhaug. Han visste også det var krutt, og sa nei til å bli med på smellen.
Egseth fikk imidlertid Høyres førstekandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim til å kritisere koronahåndteringen til byrådet i Oslo på NRK søndag kveld.
Egseth trodde han hadde satt i gang et smart politisk spill. Her kunne han medvirke til å få jekket ned Oslos byrådsleder, Raymond Johansen, som tydeligvis flere i Høyre har irritert seg over. I Høyre, som i andre partier, er det dessuten motstand mot at Oslo og andre byer med mye smitte skal prioriteres med vaksiner.
Her kunne han slå to fluer i et smekk – både jekke ned Raymond Johansen og bidra til at regjeringen ikke endret vaksinestrategi
Her kunne han slå to fluer i et smekk – både jekke ned Raymond Johansen og bidra til at regjeringen ikke endret vaksinestrategi, i alle fall ikke vesentlig.
Regjeringen ble i forrige uke kjent med at Folkehelseinstituttet anbefalte å endre vaksinestrategien til fordel for Oslo.
Når det skal drives et dristig spill, er det noen ganger en fordel, for ikke å si avgjørende, at statsministeren ikke blir involvert. Egseth regnet med at mediene ville be om en kommentar til kritikken fra Torgeir Dahl. Da kunne Erna Solberg si det som det var, hun ante ingen ting. Dette var en kritikk som kom fra lokalplanet, fra distriktene.
Den latente konflikten, by mot land, «Oslo mot distriktene», skulle gis næring. Raymond Johansen skulle drives inn i en forsvarsposisjon og la regjeringen styre koronapolitikken. Raymond Johansens forsøk på å utnytte koronapandemien politisk skulle slås ned. Han får som andre ordførere lojalt følge opp regjeringens koronapolitikk.
Det Egseth glemte er at han som statssekretær må forholde seg til de innsynsbegjæringer som gjelder for forvaltningen. Han kan ikke drive med politisk spill i hemmelighet slik han kunne da han jobbet i Høyre.
Reaksjonene på Torgeir Dahls utspill ble sterkere enn både han og Dahl hadde regnet med. Dahl havnet i forsvarsposisjon og måtte presisere hva han mente og ikke mente.
Som forventet rykket Erna Solberg ut og sa at hun ikke støttet kritikken fra Dahl og manet til samhold for å bekjempe koronapandemien.
Nå kunne Høyre kjøre på to spor. Erna Solbergs «vi står sammen»-sporet og Dahls «Ap-byrådet i Oslo gjør ikke jobben sin»-sporet. Det var planen.
Torgeir Dahl ble avslørt som løgner.
Egseths spill ramlet sammen da NRK mandag kveld kunne avsløre at Torgeir Dahl hadde rådført seg med Egseth før utspillet og at det var Egseth som ga saken til VG.
Torgeir Dahl ble avslørt som løgner. Han sa rett ut til Politisk kvarter mandag morgen at dette var hans utspill og at han ikke hadde drøftet det med regjeringen.
I går stilte mediene og opposisjonen spørsmålet om det kunne være slik at Erna Solbergs nærmeste rådgiver driver spill i en brennbar sak uten at statsministeren er orientert?
Ja, slik er det, gjentok Erna Solberg på en pressekonferanse i går kveld og tildelte Egseth en offentlig skrape. Erna Solberg sa han har bidratt til å skape konflikt mellom ulike kommuners håndtering av koronakrisen, og det er ikke en oppgave for Statsministerens kontor.
På spørsmål om hun fortsatt har tillit til Egseth var svaret at «alle kan gjøre feil».
Erna Solberg kunne gitt Egseth avskjed på grått papir og begrunnet det med at hun ikke kan ha en rådgiver som kjører av gårde på egen hånd og i en retning hun ikke ønsker.
Det ville samtidig vært en refs av Torgeir Dahl og hans likesinnede. De mener Egseth ikke gjorde noe annet enn å bidra til et utspill en god del i Høyre stiller seg bak.
Når ledere skal rydde og vaske, er det ofte en god regel å ikke bruke mer lut enn nødvendig. Tas for drastiske virkemidler i bruk, blåses en sak opp til skandaleformat og spenningen internt kan vokse.
Hadde det vært en statsråd som hadde opptrådt slik Egseth har gjort, ville saken ikke kunne bli lagt død slik vi nå kan regne med den blir.
Det er begrenset hvor mye opposisjonen kan lage sak av hvem statsministeren vil ha som sin rådgiver.
Erna Solberg tar i virkeligheten parti for Raymond Johansen mot folk i eget parti.
Peder W. Egseth er blitt irettesatt, ydmyket og har mistet tillit. Det kan være at denne saken har svekket han så pass, at han trekker seg. Mest sannsynlig legger han saken bak seg og går videre ved Solbergs side. Det ser ut til at Solberg kan leve godt med det.
Erna Solberg har ringt Raymond Johansen og beklaget. Det stå det respekt av. På denne måten markerer hun at stat og kommune må stå sammen om å bekjempe koronapandemien. Raymond Johansen sier han er oppriktig glad for støtten fra Solberg..
Erna Solberg tar i virkeligheten parti for Raymond Johansen mot folk i eget parti. Regjeringen har endatil imøtekommet kravet fra Johansen om at Oslo må få flere vaksiner.
Slik unngår Erna Solberg at denne saken svekker regjeringen i arbeidet med å bekjempe koronapandemien.
Denne saken vil sannsynligvis bidra til at Raymond Johansen og Bent Høie vil stå sammen på tiltaksfronten i mars og april. I mai vil vi ta store skritt mot normale tilstander.
Koronakrisen har handlet om politikk når det gjelder bevilgninger, men i liten grad når det gelder tiltak. Unntaket er importsmitte hvor opposisjonen fikk markert seg ved å ta til orde for strengere tiltak.
Regjeringens moderate endring av vaksinestrategi, vil opposisjonen også kunne støtte. Hadde regjeringen gitt flere vaksiner til Oslo på et tidligere tidspunkt, ville motstanden fra distriktene blitt for stor. Den belastningen ville ikke regjeringen ta. Kritikken mot den moderate skjefordeling som nå skjer, kan en leve med.