Varsler kanskje-regler om munnbind i motvind

Regjeringens nye varsle om kanskje-tiltak, munnbindsregler i motvind og i Oslo vil de ha oransje tiltak.

Av Magne Lerø​15. mars 2021, 08:25

Skråblikk på nyhetssaker den siste uken.

SKRÅBLIKK | Det begynner å bli vel kjedelig med alle disse pressekonferansene regjeringen inviterer til for å for å fortelle at de ulike pakkene med smitteverntiltak skal få bokstaver istedenfor tall, om vi kan gå på ski i påsken eller bade til sommeren. I det siste har de gjort en artig vri.

De sendte før helgen ut et forhåndsvarsel om at de snart kunne komme til å varsle at det kommer nye smitteverntiltak. Bent Høie og Erna Solberg vekslet på å snakke om hva som «kanskje, sannsynligvis og muligens» kunne komme til å skje.

Da de innkalte til pressekonferanse tirsdag fortalte de at det de hadde sagt for få dager siden, absolutt kunne komme til å skje. Men ikke nå. Poenget med pressekonferansen var å understreke at de hadde helt rett i at det de sa kunne komme til å skje.

Ta hensyn til vinden

Folkehelseinstituttet har også hatt pressekonferanse. I ettertid har det oppstått usikkerhet om de har tatt vind med i beregningen når de gir råd om 1 meters avstand utendørs. De varsler nå at reglene kan bli endres slik det en skal holde ulik avstand om folk kommer mot deg eller om en går i samme retning.

De utreder også nye råd når det gjelder sidevind.

De varsler at de sannsynligvis kommer til å anbefale at avstanden i motvind skal deles på to ved sidevind.

Hvis en bruker munnbind, kan avstanden reduseres med ytterligere 30 prosent. Ved bruk av dobbelt munnbind blir avstandsfratrekket 50 prosent.

I tillegg til munnbind anbefales folk å ha med seg kalkulator hvis en ikke er langt stødigere i hoderegning enn gjennomsnittet.

Oransje nedstengning

Vi har etter hvert ganske mange koronaregler, og flere tall og bokstaver er i bruk. Men vi har bare tre farger, primært for bruk på skoler og barnehager. Når en tenker på hvor mange farger vi har, er dette litt puslete. Byrådet i Oslo har foreslått at vi at vi skal bruke oransje for tiltak som ligger mellom rød og gult nivå.

Det hadde gjort seg med flere farger på ulike områder. Men bokstaver og farger vil Bent Høie ha full kontroll på.

Skulle skolebytråd Inga Marte Thorkildsen hatt muligheter for å få innført oransje, måtte hun underhånden tatt opp dette med Høie slik at det kunne framstått som hans forslag. Hadde han hoppet på Thorkildsens forslag, kunne hun løpt rundt i hele valgkampen og sagt det var hun som hadde funnet på de oransje tiltakene. Det er selvsagt ikke Høie interessert i.