Endelig gjennombrudd for Skjæran

Den lynraske beslutningstakeren, en nestleder for regelbryterne og fordelen med færre barn.

Av Magne Lerø​22. mars 2021, 09:38

Skråblikk på nyhetsbilde den siste uken. 

SKRÅBLIKK | Dagbladet publiserte onsdag kl 12.01 en artikkel der helseminister Bent Høie kunne opplyse at det ennå ikke var bestemt om det ville bli lansert nye nasjonale smitteverntiltak på en pressekonferanse kl 14 samme dag. Høie sa han ikke kunne utelukke det, og at det ville være avgjørende hvilke råd Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ville komme med.

– Det er tidlig på dagen ennå, og ingen vet hva dagen vi bringe, sa Høie.

Det er en god regel å sove på det når en skal ta vanskelige beslutninger. Det gjelder ikke for Covid 19. da gjelder det å handle før opposisjonen kommer på hva som bør gjøres.

Nestledere som problem

Hadde nestlederen i Ap oppført seg som Hadia Tajik, hadde Jonas Gahr Støre vært spart for mye. Først var det Trond Giske. Nå er det Bjørnar Skjæran. Han dro på nachspiel på et hotellrom i Bodø. Her ble det satt til livs brukbare mengder alkohol, og de var 3 flere enn de kunne være ut fra gjeldende smittevernstiltak.

Det er ikke så enkelt for Jonas Gahr Støre å slå hardt ned på dette. Han ble tatt på fersk gjerning på t-banen uten munnbind.

Skjæran har beklaget. Han sier han aldri skulle gjort det.  Støre tror han klarer å holde seg på matta, i alle fall til etter valget. Men det er sikke sikkert det Skjæran har gjort er så dumt. De mange som ikke bryr seg katten med alle smittevernreglene har tross alt fått en toppolitiker de kan identifisere seg med. Det er da noe.

Fordelen med få barn

Erna Solberg maser fortsatt om at kvinner må føde flere barn – og det minste menn må foreta seg er å bidra til å lage de. Hun bruker Perspektivmeldingen som bevis for at vi må ha flere barn som kan pleie og passe på alle de eldre i årene framover.

Men bildet er ikke helt mørkt. Det er også blitt mast mye om at vi mangler lærere til de de barna som alt er født. Men nå kan SSB fortelle at det blir overskudd på lærere i 2040. Det er omtrent det eneste vi kan regne med å ha overskudd på 30 år fram i tid.