Avvikling av lokale koronatiltak

Helsedirektør Bjørn Guldvog forsøker å tilta seg en myndighet han ikke har. Det er ikke Helsedirektoratet som skal styre tempoet i gjenåpningen av samfunnet. Dette ansvaret må Stortinget ta. Flere lokale restriksjoner kan og bør sannsynligvis avvikles neste uke.

Av Magne Lerø​6. april 2021, 10:38

Da helseminister Bent Høie kom tilbake fra påskeferie, gjorde han det klart at de strenge nasjonale tiltakene som ble innført før påske, skulle forlenges to dager.

Det er fornuftig.

Høie er bekymret for hvordan smitteutviklingen har vært i påsken. Det må en helseminister ha lov til å være selv om det ikke er meldt om en alarmerende økning.

Vi får bedre oversikt i løpet av denne uken.

I forrige uke ble det kjent at Erna Solberg i morgen vil informere Stortinget og befolkningen om regjeringens plan for gjenåpningen av samfunnet. Den skulle ha kommet før påske, men smitteutviklingen satte en stopper for det.

I helgen rykket helsedirektør Bjørn Guldvog ut med beskjed om at en gjenåpning av samfunnet trolig kan begynne tidligst i midten eller slutten av mai.

agen etter fulgte assisterende helsedirektør Espen Nakstad opp med en uttalelse til NTB om at «Norge må godt under 200 nye koronatilfeller per døgn før man kan vurdere å åpne opp samfunnet».

Når det første er snakk om gjenåpning vil det først og fremst være snakk om å lette på lokale tiltak, mener Helsedirektoratet.

Det later til at de to mener at det er Helsedirektoratet som skal styre tempo i gjenåpningen, mens regjeringen skal bestemme hva som skal åpnes først og sist. 

Det later til at de to mener at det er Helsedirektoratet som skal styre tempo i gjenåpningen, mens regjeringen skal bestemme hva som skal åpnes først og sist.

Å lansere tallet 200, er ikke annet enn «tenk på et tall». Det kan ikke argumenteres faglig for at grensen skal gå her.

Fagfolkene i Helsedirektoratet er ikke allvitere. De vurderer dessuten ikke alle hensyn politikerne må ta.

Nedstengningen av samfunnet har enorme negative virkninger for næringsliv og enkeltmennesker. Det er et helsemessig poeng å få samfunnet i gang igjen, der det ikke er smitte.

Da de strenge nasjonale tiltakene ble innført og Viken ble stengt ned, var det rundt 55 kommuner som hadde økende smitte.

Nå er det 26 kommuner som er i den situasjonen. Det kan nok øke noe etter at flere får testet seg etter påske.

De siste dagene har antallet Covid 19- smittede som er lagt inn på sykehus gått ned. Det skyldes neppe at flere folk ligger hjemme med store pusteproblemer.

En rekke av landets kommuner har liten eller ingen smitte. 20 av landets sykehus har ikke en eneste koronasmittet innlagt. Sykehusene i Oslo har 151 innlagte. De andre sykehusene på Østlandet har også mange innlagte.

At Sp som vanligvis taler kommunenes sak, er tause som østers når lokalsamfunn som ikke har koronasmitte stenges ned, er en gåte.

Mange av tiltakene Norge er underlagt nå, er strengere enn de var i mars i fjor.

Butikker og utesteder er stengt i Oslo og Viken, noe som aldri var aktuelt under begynnelsen av pandemien. Begrunnelsen er at den engelske varianten som nå dominerer er farligere og mer smittsom.

Dette argumentet holder ikke. Er det ikke smitte i et område, må det få konsekvenser for tiltaksnivået.

Kommune etter kommune har dessuten vist at de klarer slå ned viruset ved testing, smittesporing, isolering og karantene.

Snart er alle over 75 år vaksinert. Det er en eller to dødsfall hver dag som følge av Covid 19. Rundt 900 mennesker dør årlig av influensa.

I Danmark presset opposisjonen på for en plan for gjenåpning av samfunnet.

Det fikk de statsminister Mette Fredriksen som en blitt kritisert for å opptre for egenrådig i koronapolitikken, med på. De er i gang med første trinn i dag.

Opposisjonen her til lands bør komme på banen når det gjelder gjenåpningen av samfunnet.

At Sp som vanligvis taler kommunenes sak, er tause som østers når lokalsamfunn som ikke har koronasmitte stenges ned, er en gåte.

Det første som bør skje, er at nedstengningen av Viken oppheves. Her får kommuner som har mye smitte innføre tiltak om de strenge nasjonale tiltakene ikke er tilstrekkelig.