Vaksinefabrikken i valgkampen

Dagens gladsak er at Bent Høie og Iselin Nybø vil bygge vaksinefabrikk. Det er i det minste en tanke. Det er kjekt å ha løse planer i møte med de rødgrønnes iver for statsfinansiert næringslivssatsing.

Av Magne Lerø​21. mai 2021, 10:31

I 2005 bestemte styret i Norske Skog at de ville legge ned papirfabrikken Union i skien.

Begrunnelsen var endringer i markedet og at produksjonen ikke lenger ville være lønnsom.

Det ble et politisk rabalder uten like i månedene før stortingsvalget.

Til slutt var alle politikere enige om at det burde settes en stopper for planen om å legge ned en bedrift som sysselsatte hundrevis av ansatte.

Også Høyre hoppet på protesttoget. De ville ikke tape stemmer på å mene offentlig det de alltid mener, – at dette er en sak styret må avgjøre.

Noen ganger er medie- og opinionpresset så sterkt at en må tute med de ulver som tuter i natten for ikke å bli henvist til taperlaget.

I ettertid ser alle at styret fattet en riktig beslutning.

I dag er det hundrevis av arbeidsplasser på det tidligere fabrikkområdet.

Koronakrisen er et viktig kort i Høyre og regjeringens valgkamp.

På landsmøtet sto Erna Solberg fram som «verdensmester» i koronahåndtering. Det hun tok selvkritikk for var at de hadde planlagt for en annen pandemi enn den som kom.

Ellers har det gått på skinner, mener hun.

Erna Solbergs strategi er at det ikke skal være noe å sette fingeren på når det gjelder koronahåndtering. Derfor har vi fått se strengeste karantenebestemmelse for å hindre importsmitte.

Norge er dessuten fortsatt sterkt nedstengt selv om vi er blant landene i Europa med minst smitte.

Vi har for eksempel halvparten så mye smitte som Danmark som åpner opp i et langt raskere tempo.

Ap har i vår kjørt hardt på at de vil at staten skal være lokomotiv for å få i gang flere bedrifter, særlig gjelder det  grønn industri.

Men Jonas Gahr Støre har også nevnt vaksinefabrikker for å sikre beredskapen.

I dag stiller Dagens Næringsliv som leverandør av en gladnyhet for regjeringen. Helseminister Bent Høye og næringsminister Iselin Nybø vil bygge vaksinefabrikk i Norge.

I Danmark har statsminister Mette Fredriksen sagt at de vil starte vaksineproduksjon i Danmark.

I dag stiller Dagens Næringsliv som leverandør av en gladnyhet for regjeringen. Helseminister Bent Høye og næringsminister Iselin Nybø vil bygge vaksinefabrikk i Norge.

Med dette utspillet parkerer de effektivt de rødgrønnes muligheter til å bruke vaksineproduksjon i valgkampen.

Snakk om å selge skinnet før bjørnen er skutt. Det foreligger ikke en plan, kun en tanke, eller rettere sagt en løs ide.

LO, NHO og legemiddelindustrien har presset på for å starte vaksineproduksjon i Norge. Det de maser om, er statlig støtte. Hvis ikke kan jo bare investorer gå i gang om de mener det er marked for det.

Vi har produsert vaksiner i Norge under Folkehelseinstituttets regi. Denne virksomheten ble lagt ned i 2011 på grunn av manglende lønnsomhet.

Men nå tror Høyre det skal være mulig for staten å finne ut hva slags vaksiner det er marked for. For produksjonen må gå i pluss, sier Høie til DN.

Iselin Nybø sier at de først må vurdere hvordan situasjonen er, hva potensialet er og hvor mulighetene ligger. Det er svært viktig at vi ikke snevrer inn, men begynner bredt, forklarer Nybø.

Løsere kan det ikke bli. Men viljen er der. Drømmen også. Og som politisk utspill fungerer det muligens.

Det kan være Erna Solberg nevner det på pressekonferansen i dag.

Da håper hun å unngå spørsmål om det kan komme til å ende med vaksinefabrikken som det endte med den første gladsaken hun presenterte under pandemien, produksjon av pustemaskiner.

Pustemaskinen er ikke tatt i bruk her i landet. Noen av dem er gitt bort til land som må klare seg med den slags utstyr.

I Frankrike har de fabrikker som produserer vaksiner. Der er de frustrert over at de ikke har fått fram en vaksine de kan ta i bruk mot Covid 19.

I Norge er vi gode på mye. Iselin Nybø og Bent Høie vil vi skal tro vi er gode på vaksineproduksjon. Kanskje vi kan klare noe som er bedre enn Pfizer.

Det er lov å tro og drømme.