Norge som ferieland mer populært blant nordmenn

Når nordmenn spørres om sine ferieplaner denne sommeren, er trenden at stadig flere svarer at de vil feriere i Norge.

Av Magne Lerø​2. juli 2021, 11:15

7 av10 nordmenn kommer kun til å feriere i Norge i sommer, selv om de får vaksine før ferien starter. Kun 1 av 10 planlegger ferie utenlands, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av NHO Reiseliv.

Vestland og Viken (27 prosent) er årets mest populære sommerferiedestinasjoner, mens Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark, Nordland og Trøndelag kommer på en delt tredjeplass.

I spørreundersøkelsen svarer halvparten (47 prosent) av de unge mellom 18 – 29 år at de vil velge å feriere i Norge fremfor utlandet etter pandemien, godt over snittet på 35 prosent.

– At yngre nordmenn vil reise i eget land fremover, viser vekstpotensialet i reiselivet i årene som kommer. Jeg tror de blir tiltrukket av opplevelsesbedrifter som byr på spektakulære naturopplevelser, men også det urbane, med en servering- og utelivsbransje som kan skilte med et tilbud i verdensklasse. Coronakrisen har rammet reiselivet hardt, men nå skal vi starte gjenreisningen, adm. dir. i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Vil bruke mer penger på ferien

Også Innovasjon Norges coronabarometer viser at 70 prosent av oss vil dra på sommerferie i Norge i år, noe som er det høyeste tallet siden målingene startet i 2012. I fjor var tallet 63 prosent.

De som svarer at de har fått enda mer lyst til å reise i Norge det siste året, vil også bruke mer penger i år enn i fjor. Det samme gjelder de som vil oppleve aktivitet, adrenalin og folkeliv.

Det aller viktigste motivet for årets sommerferie er kvalitetstid med familie og venner. Hele 67 prosent av de spurte oppgir det som viktigst når årets ferie skal gjennomføres.

De ulike landsdelene har svært ulike forventninger til årets sommerferie.

– 64 prosent av de som bor i Trøndelag forventer å reise på ferie i Norge, mot kun 53 prosent på Vestlandet.

– 28 prosent i Nord-Norge forventer kun å feriere hjemme. De som forventer å feriere hjemme har i mindre grad bestemt seg for hva de skal gjøre i sommerferien.

– 33 prosent av befolkningen i Stor-Oslo forventer å reise til utlandet, det er særlig de som er på jakt etter sol og bad og sosiale opplevelser som vil til utlandet.