Forvirrende boikott av Norwegian

Jørn Eggums boikott av Norwegian som privatperson er en tankemessig krasjlanding. Stortinget har puttet penger i selskapet for å bevare arbeidsplasser og sikre det omfattende rutenettet.

Av Magne Lerø​9. juli 2021, 09:20

Det er to uker siden det ble kjent at Norwegian har gitt ledelsen i selskapet til sammen 30 millioner i bonus for at de skulle forbli på post til selskapet var reddet fra konkurs. Siden den tid har de vært kø av politikere og folk fra arbeidslivet som har tatt avstand fra bonusvedtaket det gamle styret fattet.

Bonuser er gode saker både for politikere og medier. I går var det lederen av Fellesforbundet, Jørn Eggums tur. Han nøyer seg ikke med å mene at bonusene er «groteske og meningsløse». Han mener offentligheten også har interesse av å vite at han som privatperson ikke vil reise med Norwegian.

Siden han understreker at det er som privatperson han vil gjennomføre sin boikott, får vi tro han stiger om bord i Norwegian om Fellesforbundet betaler.

Han opplyser heller ikke om han akter å holde sin private boikott av Norwegian gående til han ligger under torva eller om han vil begynne å reise med selskapet igjen om han kan synes det sjefene i selskapet tjener er akseptabelt.

– Jeg har ingen lyst til å putte pengene mine inn i formuene til dem som sitter på toppen, forklarer Eggum til VG.

Det blir ikke bedre om Eggum velger SAS. Der tjener ledelsen betydelig mer enn sjefene i Norwegian.

Vi går ut ifra at Eggum har fått med seg at Geir Karlsen har akseptert en lavere lønn enn den Jacob Schram hadde som toppsjef. 

Norwegians nye styreleder, Svein Harald Øygard, har dessuten gjort det klart at Norwegian ikke skal være ledende verken når det gjelder lønninger eller bonuser.

Da regjeringens i vinter bestemte seg for å bidra til refinansiering av Norwegian, var det for å redde arbeidsplasser og sikre selskapets omfattende rutenett.

De ligger godt an i løypa til at det vil skje. Eggums opplysninger om at han privat vil boikotte selskapet, bryr Fellesforbundets medlemmer seg neppe om. De vil fly med Norwegian om de er best og billigst.

Hvis den tanken har streifet Eggum at også andre skal slutte å fly Norwegian, har han levert et bidrag til tap av arbeidsplasser og færre flyruter.

Eggum bør tenke motsatt av det han gjør. Det norske samfunnet – norske skattebetalere- hans egne medlemmer- har investert over fem milliarder i Norwegian. Vi har en kollektiv interesse av at Norwegian så snart som mulig begynner å tjene penger igjen.

Selskapets har skaffet seg en styreleder med bakgrunn i Arbeiderpartiet som vil sørge for at overskudd ikke sløses bort på bonuser til ledere.

Eggum er ute i et politisk ærend. Jonas Gahr Støre opptrer som parhest i gårsdagens VG-oppslag med påstanden om at dette ikke ville skjedd på hans vakt.

Det kan ikke næringsminister Iselin Nybø forstå. Hun peker på at Stortinget gikk med på at 1,2 millioner i hybridlån skulle gis på markedsvilkår. I innstillingen fra Stortinget ble det ikke angitt at et lån skulle være betinget av begrensninger på utbytte eller bonuser.

Hun gjentar det hun tidligere har sagt, at bonusutbetalingene var «ukloke og umusikalske»

Hun akter ikke å foreta seg noe mer i sakens anledning selv om opposisjonen maser om det.

Styreleder Svein Harald Øygard har ingen ytterligere kommentarer. Selskapet har sagt det de har å si.

Øygard må bruke tid på helt andre ting enn å kommentere politiske utspill i en sak som selskapet har satt strek for.