La kultur og reiseliv bli satt fri

Å fortsette med en-meterregel og antallsbegrensinger etter 1. oktober vil være et overgrep på kultur og reiselivsnæringen. I dag må Bent Høie vise politisk mot i møte med helseangsten.

Av Magne Lerø​17. september 2021, 10:02

Det er nesten ikke til å tro at teatre, kulturhus, kinoer, hoteller og restauranter ennå ikke har fått en dato for når de kan kvitte seg med antallsbegrensinger og drive som normalt.

Helseminister Bent Høie skal ha pressekonferanse i dag, men det virker som han fortsatt sitter fast i sirupen.

Denne uken har han gjentatt til mediene at det avgjørende ikke er en dato, men data. Han sier videre at beskjed om gjenåpning kommer kort tid før det faktisk skjer.

Hva er poenget med den slags snegle-manøver? Han har da mer enn nok data. Smittetallet er under 1, smitten går nedover, om et par uker vil nærmere 90 prosent være fullvaksinert, snart er halvparten av barn over 12 år vaksinert, barn blir praktisk talt ikke syke om de blir smittet av Covid 19, det er under 100 koronasyke på sykehus og få dør nå av Covid 19.

Innleggelser på sykehus er en brøkdel av hva enkelte statistikere i Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Guldvog forestilte seg kunne skje.

I går sendte ledelsen ved Oslo Konserthus, Stavanger konserthus, Grieghallen i Bergen, Olavshallen i Trondheim, Stormen konserthus Bodø, Ibsenhuset i Skien, Drammen scener, Chat Noir, Folketeateret og Chateau Neuf i Oslo, Ole Bull Huset på Osterøy og Sentrum Scene/Rockefeller i Oslo brev til regjeringen der de krever å få drive normalt.

Helsemyndighetene i kompaniskap med mediene har drevet angst for død og sykdom inn i befolkningen. Hos mange har den satt seg fast

Politikerne bryr seg katten i smittevernreglene for egen del. Det demonstrerte de i timevis for det norske folk under mandagens valgvake. Alt som Bent Høie har advart mot, bortsett fra one night stands, ble vist på skjermen.

Regjeringen bedriver anstaltmakeri om de nå ikke lar reiselivet og kultur-bransjen slippe reglene som truer flere med konkurs.

Ap snakker om at de kanskje vil kjøpe seg inn i SAS for å redde selskapet. Innfør heller normale tilstander igjen først, slik at reiselivet kan komme seg på beina igjen og selskaper overleve.

Bent Høie sa til VG i går at vi må ha en økt beredskap i hele samfunnet, og det er ekstremt viktig å holde fast ved det, for det kan komme nye virusvarianter som vaksinene virker dårligere mot.

– For befolkningen er det også viktig å holde fram med de gode smittevernrutinene vi har lagt oss til, det er også gode ting å ha med seg videre både på grunn av koronaviruset, men også på grunn av influensa og andre sykdommer som RS-viruset.

Kjør gjerne på med økt beredskap. Fortsett gjerne å snakke om at vi må vaske hendene, være hjemme når vi hoster, tester oss om vi har symptomer på noe som kan være Covid 19 og fortsetter å holde god nok avstand.

Men avstand får folk selv finne ut av. Staten skal ikke ha en mening om hvem vi skal håndhilse på eller gi en klem.

I dag bør Bent Høie gjøre som de har gjort i Danmark, gjør det klart at Covid 19 skal behandles på lik linje med andre sykdommer. Fra 1 oktober må det være opp til hver enkelt å beskytte seg. Alle bransjer må kunne drive som normalt.

Helsemyndighetene i kompaniskap med mediene har drevet angst for død og sykdom inn i befolkningen. Hos mange har den satt seg fast.

Folkehelseinstituttet har forsøkt å få drevet den ut når det gjelder barn og Covid 19. Det sliter de med.

Det er ikke enkelt når mediene slår stort opp faren for langtidsvirkninger hos barn med henvisning til at en forsker mener det.

Vi må få åpnet opp samfunnet raskest mulig før panikk igjen kan gripe om seg.

Om et par måneder er sesonginfluensaen over oss. Det er færre som har dødd av Covid 19 siste året enn som dør i et normalår av influensa. Vi må derfor regne med betydelig flere døde det neste månedene sammenliknet med samme tid i fjor.

Når mediene vil slutte å lage oppslag på «en død av Covid 19» er ikke godt å si. Så lenge det gir klikk, er det sak. Det er vel tvilsomt om de begynner med oppslag om dødsfall på sykehus som skyldes sesonginfluensa.

Men så lenge angsten for død og sykdom har satt seg fast, vil mediene følge opp.

Det bør ikke helsemyndighetene gjøre. De bør heller si det som det er, at vi ikke kan levere et samfunn fritt for farer og sykdom, i alle fall ikke hvis det er et samfunn med stor personlig frihet vi vil ha.