Ørjan N. Karlsson på ferde igjen: «Høyaktuell»

«Skremmende aktuell» og «thriller av beste merke»: Anmelderne har ikke spart på godordene når spenningsforfatteren Ørjan N. Karlsson har latt høre fra seg.

Av Magne Lerø​31. juli 2021, 08:30(NTB) Og nå er han på ferde igjen, med «Rød stjerne»: Også den får kritikere til å vende tommelen opp. Geir Tangen, landets største krimblogger, skriver ganske enkelt: «Ord som adrenalinkick og pageturner blir rett og slett for små».

Det er Norges forhold til USA og Russland Karlsson utforsker, og denne gangen står maktkampen på Svalbard og i FNs sikkerhetsråd i New York.

Om inspirasjonen til sin nye bok, sier han:

– Nå som polisen smelter, og Arktisk åpnes opp for mer skipstrafikk, øker spenningen i Nord. For et lite land som Norge, som ligger på dørterskelen til nordområdene, kan situasjonen bli krevende. Svalbard ligger midt i brennpunktet. Det blir spennende litteratur av slikt.

– Et kinderegg

Til NTB forteller forfatteren at han først og fremst håper folk blir trukket mot boken fordi den er spennende.

– Jeg håper jo at jeg har fått til en klassisk page turner. Men en underliggende tematikk er jo hvor vanskelig det er for et lite land å navigere riktig når vi ønsker å spise kirsebær med de store. At Norge nå sitter i FNs sikkerhetsråd er en viktig del av historien i «Rød stjerne», fremholder han – og skyter inn:

– «Rød stjerne» er en thriller. Du skal bli underholdt. Føle spenningen på kroppen. Bli trukket inn i historien. Men det er slettes ikke umulig at leseren får vite noe hun ikke visste før, og at det gir henne noe å tenke på. Et Kinderegg, med andre ord.

Forfatteren gir oss følgende teaser på hva som venter oss når vi begis oss inn i dette ferske universet:

– Boken begynner med at kroppene til to døde, russiske spesialsoldater oppdages utenfor en norsk satellitt-installasjon på Svalbard. I New York dør den norske FN-ambassadøren under mystiske omstendigheter. Finnes det en sammenheng mellom disse to hendelsen? Ida Vinterdal, boksens hovedperson, tror det.

Aldri pause

Nå håper Karlsson på mange lesere, og tilbakemeldinger som «boken var umulig å legge fra seg.»

– Jeg tror det generelt sett er flest menn som leser thrillere. I så fall er min drømmeleser en dame som liker krim og spenning, og som er nysgjerrig på å møte Ida Vinterdal og kollegaene hennes, sier Bodø-fødte Karlsson, som i dag er bosatt i Skien. Denne sommeren ferierer han mest på Østlandet, men med en snartur opp til Bodø og Røst booket inn.

– Jeg tar aldri helt pause fra skrivingen, men litt mindre blir det nok, sier han. Og forteller at heller ikke koronatiden bød på noen dødtid for hans del.

– Jeg har stort sett jobbet meg gjennom hele perioden. Jeg synes det var kjipt når datteren min ble forhindret i å reise utenlands på studier. Jeg tror de unge har hatt en større belastning enn vi kanskje er klar over. Så personlig har jeg nok vært heldig, svarer han på hvordan denne helt spesielle tiden har fortont seg for ham.

Helt til slutt er det fristende å spørre en forfatter om han bekymrer seg for bøkene i en tid der skjermene dominerer stadig mer. Karlsson svarer slik:

– Så lenge folk leser, om det er fysisk format eller på skjerm eller lydbok, er jeg ikke bekymret for utviklingen. Å lese en bok er å ha en samtale med seg selv. På sitt beste gir litteraturen deg dybdeinnsikt i andre menneskers liv.

– Det åpner for empati og forståelse av hvordan ‘den andre’ har det. Den som leser, lever mange liv. Selv om jeg elsker film og kino kommer det ikke nærheten av opplevelsen en god bok gir deg.