Om sponsorene gjør alvor av å trekke seg, kan det ende med at generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røstes dager i skitoppen er talte.
Av Magne Lerø4. september 2021, 11:46
Norge Skiforbund skal ha framsatt tre forslag til løsning på konflikten med hoppsjef Clas Brede Bråthen. De innebærer alle at han får fortsette som fast ansatt i ledelsen av norsk hoppsport, men ikke som øverste administrative leder.
Generalsekretær Ingvild Bretten Berg sier rett ut til VG og andre medier at han ikke kan fortsette i sin nåværende stilling på grunn av samarbeidsproblemer og måten han kommuniserer på.
Normalt vil man ikke ansette ledere som ikke kan samarbeide og som kommuniserer på en måte som skaper problemer. Men de vil gjøre et unntak for Bråthen.
Clas Brede Bråthen sier han ikke godtar noen degradering og det ikke trengs flere ledere på toppen i hopplandslaget. Stillingen han tilbys blir bare et pengesluk for Skiforbundet, mener han.
Derfor er han i gang med å ta ut stevning mot Norges Skiforbund.
Det kan det være han har en god sak juridisk sett, for makan til rot fra en arbeidsgivers side i en ansettelsesprosess skal en lete lenge etter.
Clas Brede Bråthen kan uansett regne med en årslønn og at Norges Skiforbund dekker advokatkostnadene hans.
Men skal de ha gående en rettssak under forberedelsene til OL, vil det ramme både ledelsen i forbundet og utøverne. Omdømmet til Norges Skiforbund vil falle som en stein
Det er verre enn som så. De seks hovedsponsorene varsler nå at de kan komme til å trekke støtten til Skiforbundet. Om så skjer, vil det være en katastrofe.
«Vi synes denne saken er bekymringsverdig og har hatt møter med partene for å få en bedre forståelse av situasjonen, som vi oppfatter som skadelig for laget, hoppsporten og for sponsorene», heter det i et brev de seks sponsorene, Eterni Group, HELP Forsikring, LO, Lundin, Nammo og Scantrade, har sendt.
«For oss som sponsorer er Skiforbundets håndtering av denne saken åpenbart uheldig. Det er ødeleggende for Skiforbundets omdømme, og påvirker samtidig sponsorenes omdømme negativt. For utøverne er det også uheldig, både med tanke på oppkjøringen til årets sesong, og med tanke på det laget som Clas Brede Bråthen har bidratt til å bygge opp gjennom sin innsats for hoppsporten i en årrekke», skriver de videre.
De sier rett ut at de vurderer avvikle sponsorsamarbeidet.
Styret kan ikke komme unna med å ofre Ingvild Bretten Berg i denne saken. Ender det med at hun må trekke seg, må Erik Røste i redelighetens navn slå følge med henne
LO bidrar til å låse saken ytterlige. LO-sekretær Are Tomasgard sier til VG at de er overrasket over at et seriøst forbund opererer med midlertidige ansettelser i en så viktig stilling over så lang tid.
Sponsorene frykter også at det kan bli en belastning for dere eget omdømme om de fortsetter samarbeidet og peker på at Skiforbundets håndtering av saken er i strid med de verdier de står for.
Kritikken fra sponsorene er knusende. Skiforbundet har lite å stille opp med for å møte kritikken.
Skiforbundet selv mener at det er uheldig at sponsorene truer med å trekke seg ut.
Generalsekretær Ingvild Bretten Berg sier til VG at det er spesielt beklagelig at den økonomiske støtten kobles direkte til om Skiforbundet kommer til enighet med sportsjef Clas Brede Bråthen i en pågående personalsak.
– Det setter Skiforbundet og hopperne i en svært vanskelig situasjon, men vi kan ikke sette penger over arbeidsmiljøet, hevder hun.
Ingvild Bretten Berg tar ikke inn over seg hvilken katastrofe det vil være for Norges Skiforbund å miste sponsorene. En slik krise vil hun ikke overleve.
Både hun og andre kan gjerne mene at det ikke burde være slik at sponsorer griper direkte inn i en arbeidskonflikt. Men slik er nå en gang verden. Den som har penger, har makt. Og den makten nøler ikke sponsorene å bruke i denne situasjonen, ser det ut til.
Det ser ut til at Berg har solid forankring i styret og hos skipresident Erik Røste. Men det er tvilsomt om de vil kunne overleve i sine posisjoner om sponsorene trekker seg.
Dette er ikke lenger en personalsak slik skiledelsen har hevdet. Vi er vitne til en organisatorisk krise som kan utarte til en økonomisk krise.
Styret kan ikke komme unna med å ofre Ingvild Bretten Berg i denne saken. Ender det med at hun må trekke seg, må Erik Røste i redelighetens navn slå følge med henne.