Giske vifter med opprørsfane

Trond Giske krever at regjeringen legger om kursen i kraftpolitikken og tar kraftfulle grep for å få kontroll over situasjonen. Dette kan være begynnelsen på at Giske etablerer seg som et nasjonalt korrektiv til Ap- ledelsen og en krumtapp i et lokalt forankret nettverk.

Av Magne Lerø​2. februar 2022, 10:43

«Starter opprør om krafta i Ap» er tittelen på forsiden i Klassekampen i dag. Det er Nidaros Sosialdemokratiske Forum som vil ha en ny kraftpolitikk. Her er Trond Giske leder. Lokallaget lå på sotteseng før Giske fant ut at han ville blåse liv i det. På kort tid har antallet medlemmer økt fra 7 til 323. Det er Trondheims desidert største lokallag.

Denne saken handler både om kraft og Trond Giske.

Etter at Giske måtet trekke seg som nestleder, lå det an til et politisk comeback som leder for fylkeslaget i Trøndelag, medlem av landsstyret og stortingsrepresentant. Da mediene to dager før han skulle bli valgt som leder for fylkespartiet, publisert en ny metoo-anklage mot ham, valgte han å trekke seg samtidig som han på det sterkeste tilbakeviste beskyldningene.

Giske er et politisk dyr. Han har aldri sagt han vil slutte med politikk. Han har sagt at han måtte trekke seg fra politiske posisjoner fordi han ikke ville utsette seg og familien for stadig nye usanne anklager som mediene bringer til torgs uten å ha sjekket sannhetsgehalten i dem.  Det blir for slitsomt å være fritt vilt, selv for Giske som er utstyrt med elefanthud.

Giske er i ferd med å posisjoner seg på den nasjonale arena i egenskap av leder for Nidaros Sosialdemokratiske Forum. D

Når Giske har valgt å stille opp som trekkplaster for Nidaros Sosialdemokratiske Forum, trenger ikke det være noe mer enn at det er her han vil være politiske aktiv. Metoo-anklagene har ikke tatt knekken på Giskes politiske engasjement.  Men det kan også være starten på fortellingen om Giske som enda en gang klatrer oppover i partiet fra grasrotas posisjon.

Giske gjør det i Klassekampen klart at han ikke har ambisjoner ut over å være lokallagsleder. Alle vet at det kan endre seg. Om Giske vil ha nye verv,  blir der nær sagt umulig å stoppe ham enda en gang ved å framsette en metoo-anklage. Det er ikke umulig at Giske vil bli leder i fylkeslaget og stille som kandidat til stortingsvalget om tre år. Det vil tiden vise.

Giske er i ferd med å posisjoner seg på den nasjonale arena i egenskap av leder for Nidaros Sosialdemokratiske Forum. Dette forumet kan vi regne med å høre mer fra. De velger å engasjere seg i det som for tiden er det mest ømtålige spørsmålet i norsk politikk. Regjeringen er definitivt ikke på offensiven. De sier de skal komme dit, men forventningen til at olje- og energiminister Marte Mjøs Persen skal klare å løse flokene, er ikke store. Hun kan belage seg på å møte Trond Giske i debatt når hun legger fram den bebudede energimeldingen.

Jonas Gahr Støre må tungt på banen i denne saken. Det er han som kan få beveget Trygve Slagsvold Vedum til kompromisser i energipolitikken. Trygve Slagsvold Vedum på sin side, kan be Støre om å lytte til de sosialdemokratiske trønderne som vil ha sterkere nasjonal kontroll.

Nidaros Sosialdemokratiske Forum tar til orde for at avtalene med EU og Storbritannia reforhandles for å sikre nasjonal styring med eksport av strøm i de etablerte utenlandskablene, at elektrifisering av sokkelen med kraft fra land vurderes på nytt og at energi defineres som en samfunnsmessig infrastruktur på linje med vei, vann og avløp.

Giske peker på at om prisene skal fastsettes i et felles europeisk marked, vil prisene bli like etter hvert. For å hindre det må en enten styre prisen politisk eller ta grep for å regulere eksporten. Han mener det siste er mest realistisk.

Det er Giske, blant annet sammen med Harald Kjeldstad, tidligere direktør i Siva og en veteran innen kraftbransjen, som har utarbeidet uttalelsen Nidaros Sosialdemokratiske Forum har sluttet seg til. De håper fylkeslaget følger opp. Deretter kan andre parti- og fylkeslag bli invitert med.

Det kan være regjeringen kommer til å legge seg på den linje som det trønderske lokallaget skisserer. Det er neppe Sp imot.

En annen mulighet er at Nidaros Sosialdemokratiske Forum og Trond Giske etablerer som grasrotforankret opposisjon til regjeringen politikk. I så fall vil de markere seg på flere områder som grasrota er opptatt av.