Kampen i luftfarten spisser seg til

ANALYSE. Markedet tror på konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian selv om aksjekursen har falt. Om syv uker legger Anko von der Werf opp til at investorer og eiere også skal tro på hans omstridte plan for å gjøre SAS lønnsom. Flyr er i skikkelig turbulens.

Av Magne Lerø​23. november 2021, 10:42

For noen uker siden så det ut til at aksjekursen i Norwegian hadde kurs mot himmelen. Så begynte koronasmitten å herje igjen i en fjerde bølge. Nye nedstengninger er på gang i Europa. Østerrike har gått lengst. Men over alt blir det strammet inn og koronapassene må tas fram oftere.

Igjen begrenser koronaen folks reiselyst og reisemuligheter. Luftfarten som var i ferd med å se lys i tunellen, frykter at de må inn mørke igjen. Flyaksjene falt kraftig på i forrige uke.

Men bildet er ikke entydig. Flere aktører ser muligheter i framtiden og vil satse sterkere, også på det norske markedet.

Tidligere har en måttet reise til Torp for å kunne fly billig med Ryanair. Nå har Ryanair bladd opp for å skaffe seg landingsrettigheter på Gardermoen. De setter opp minst åtte nye ruter beregnet på nordmenn som vil nyte sol og sommer i sydlige strøk.

For de reisende på jakt etter billige billetter, er dette en god nyhet. Økt konkurranse gir lavere priser, så lenge det varer. Det varer til vi står igjen med få aktører som kan dele markedet mellom seg.

Koronaen og Ryanair bidro til at Norwegian-aksjens ferd mot høyere luftlag stoppet opp. Aksjen falt med 15 prosent i forrige uke.

Norwegian klarer seg. De er godt posisjonert for tøffere konkurranse. Kursen kan stige ingen når en kommer seg ut av den traurige vintersesongen og koronaen slipper taket.

Det er verre for Flyr som må ha tilførsel på 250 millioner kroner for å kunne holde seg på vingene fram til strømmen av kunder øker utover våren. Verdien på selskapet har falt med 230 millioner.

Ryanair blir en lei konkurrent for Flyr som har mer enn nok med å vinne kampen om kundene med Norwegian. Hvis vinteren blir mørkere enn de har sett for seg, han de ingen garanti for at de vil få inn 250 millioner om et par måneder.

Uroen i SAS fortsetter. Det er nå ikke mer enn halvannen måned til konsernsjef Anko van der Werf vil ta kraftfulle grep for å få ned personalkostnadene. Det betyr at pilotene i SAS kan si takk og farvel til jobben sin om de ikke godtar lavere lønn og dårligere betingelser i datterselskap.

Han gjentok før helgen at SAS må bli et annet selskap med langt lavere kostnader for å overleve.

SAS trenger også tilførsel av mer kapital. Det får de ikke fra markedet om ikke Anko van der Werf kan vise at SAS styrer mot lønnsom drift så snart vinteren er over og koronaen har sluppet taket.

Det kan konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian. Han kan selvsagt ikke være sikker. Men aksjonærene tror på ham.

For Anko van der Werf handler det om det samme. Tvilen må ryddes av veien. Aksjonærer og investorer må få troen på at han vil makte å gjøre SAS lønnsom på relativt kort tid med den strategien han har valgt.