Norge lar barn bli ødelagt

Det er en nasjonal skam at Norge lar tre norske IS-kvinner og deres fire barn bli ødelagt i farlige fengsler i Syria for å unngå politisk bråk, skriver redaktør Magne Lerø.

Av Magne Lerø​8. februar 2022, 10:38

Finola Nialin, en representant fra FN, betegner den norske holdningen til IS-kvinnene i Nord- Syria og barna deres som sjokkerende og latterlige. FN og myndighetene i Irak som kontrollerer området, har bedt alle land hente sine statsborgere hjem og stille dem til ansvar for sine handlinger. Det har da også en rekke EU-land gjort.

Men FN og Irak taler for døve norske ører. Ikke en gang KrF og Venstre orker å ta fatt i de denne saken, ser det ut til. SV vil ikke la saken ligge. De vil at regjeringen skal gripe inn og få de tre kvinnene og barna deres til Norge.

Det skulle bare mangle. Norge er medlem av FNs sikkerhetsråd. Får vi sjansen, entrer vi gjerne en talerstol og taler varmt om å beskytte barn. I Hurdalsplattformen kan vi også om hvor viktig det er å beskytte barn og legge vekt på deres interesser. Det på tide at vi viser at vi mener det vi sier.

Grete Wold (SV) sier på Politisk Kvarter i dag at Norge har en plikt til å hente hjem norske statsborgere fra Syria. Hun mener det er et brudd på folkeretten å la barna og kvinnene bli værende i farlige fengsler i området.

Erlend Wiborg (Frp) later som det er grunn til å skjelve i buksene for at disse fire kvinnene skal komme til landet og starte terrorvirksomhet. Han ser spøkelser på høylys dag.

De andre partier vil ikke kommentere saken. De nøyer seg med å vise til at slike saker må behandles innenfor de konsulære rammer. Det er både rett og galt.

For to år siden trakk Frp seg fra regjeringen fordi vi hentet hjem en IS-kvinne med et barn som trengte medisinsk behandling de ikke kunne gi i Syria.

Frps innvandringspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, er på samme linje fortsatt. Disse kvinnene må regnes som terrorister. De er en trussel mot rikets sikkerhet. Derfor skal de ikke slippes inn i landet. Barna kan få komme inn, for de er uskyldige. Det bør opprettes en internasjonal domstol der disse kvinnene kan få sin dom. Dette er i korthet det Frp mener. Og så durer de i vei med retorikk om halshugging, overgrep og den slags. Som om disse kvinnene gikk løs med sverd.

Det bør ikke være tillatt å opptre så hjemmesnekret som Frp gjør. Tanken om å opprette en internasjonal domstol er stein død. De nordiske landene, Tyskland og Nederland for eksempel har hentet en rekke av sine statsborgere hjem. De stilles for en domstol i hjemlandet på lik linje med andre statsborgere som har brutt loven.

Erlend Wiborg later som det er grunn til å skjelve i buksene for at disse fire kvinnene skal komme til landet og starte terrorvirksomhet. Han ser spøkelser på høylys dag. To av disse kvinnene var 16 og 19 år gamle da de reiste fra Norge. De har opplevd mye grusomt og det kan godt være de er kraftig traumatisert. Men å forutsette at de er farlige terrorister, er å gå langt over streken.

Norske statsborgere må behandles som individer, ikke som en gruppe kriminelle. De skal få sin sak vurdert slik kvinnen som kom for to år siden har fått. Hun ble i tingretten dømt til fengsel i tre år og seks måneder. Selv hevder hun at hun er blitt holdt som fange av IS. Hun har anket dommen.

Disse fire kvinnene representerer ingen trussel mot Norge. Vi vet ikke en gang hva de i dag tenker om IS og det de har vært med på.

Denne saken må vi bli ferdige med. Frp får herje på som de vil. De andre partiene på Stortinget bør gjøre det klart at de ikke har noe imot at de tre kvinnene og de fire barna får kommer til Norge. Det får bli opp til regjeringen å finne tidspunkt for når de skal hentes.

Frp sier barna kan komme til Norge, men ikke foreldrene deres. Det er selvsagt uaktuelt for de tre kvinnene. Det er også i strid med barns rettigheter å skille dem permanent fra foreldrene uten at mødrenes handlinger er blitt rettslig vurdert.

Når disse barna er 18 år, kan de komme til Norge som norske statsborgere. De kan ikke nektes på grensen med henvisning til at de er barn av IS-kvinner. Sjansen for at noen av dem blir radikalisert som følge av den behandlingen Norge har gitt dem, er stor

Å spekulere i hva som kan komme til å skje med barna, er ikke avgjørende. Det avgjørende er at Norge består prøven i menneskerettigheter som vi er satt på. Vi har ikke et saklig eller rettslig grunnlag for å nekte å etterkomme FN og irakiske myndigheters krav om at vi skal hente egne statsborgere.

Norges ambisjoner om å framstå som en moralsk stormakt, kan med fordel jekkes ned. Denne saken handler ikke om det. Det handler å følge lov og rett.

Politikerne får komme seg på banen og ta debatten med Frp og deler av opinionen i åpent landskap. Vi må løse denne saken før det blir for pinlig for Norge som for tiden har plass i FNs sikkerhetsråd.

Les tilsvar fra Frps Erlend Wiborg her.