Norse-nisje eller Norwegian-bredde

Ingen krise, men påfallende at Bjørn Tore Larsen og Bjørn Kjos ser ut til å tenke ulikt om strategi for Norse Atlantic Airways.

Magne Lerø

Publisert: 21. april 2021 kl 13.07

Oppdatert: 22. april 2021 kl 08.31SHARE

ANALYSE: Utholdenhet er et varemerke for Bjørn Kjos. I årevis kjempet han for å få etablert Norwegian som en nasjonal stolthet og global aktør innen luftfart.

I vinter har han gått 200 mil på ski. I pur glede, og antagelig for å riste av seg frustrasjonen over at koronaen sparket ham helt ut av norsk luftfart. Bjørn Kjos holder det gående- på ski eller i luften.

Han forteller til Dagens Næringsliv at han kort tid etter at koronapandemien la seg som et beksvart mørke over luftfarten, fant ut at det eneste tilrådelige var å selge seg helt ut, så fort som mulig. Det gjaldt å bruke hodet, ikke hjertet.

Men Kjos har ikke glemt sin gamle kjærlighet. Han varsler at han er rede til å kjøpe aksjer i Norwegian og på den måten bidra til at selskapet han startet kan få et nytt liv etter koronaen.

Da den nye ledelsen i Norwegian kom på plass, fungerte Kjos som en rådgiver i starten. Han har ikke krøpet opp i hornet på veggen for å prøve seg som en syvende far i huset. Kjos har funnet en annen arena der de har nytte av hans erfaringer innen luftfart. Han har gått inn som aksjonær og styremedlem i Norse Atlantic Airways som planlegger å fly mellom Europa og USA fra desember av.

Her er det Bjørn Tore Larsen som sitter ved spakene i egenskap av grunder, største eier og daglig leder.

Norse ble etablert da det ble klart at regjeringen ikke ville bidra til å finansiere et langdistanseselskap. Norwegian fikk beskjed om å holde seg til Norge og Europa om staten skulle stille opp med en milliard eller to. Dermed åpnet en markedsmulighet seg. Norse tar over der Norwegian slipper.

Saken fortsetter under annonsen

Bjørn Kjos er en kreativ sjel med mange tanker og ideer i hodet. Han er ikke blant den gruppen næringslivsledere som elsker hemmeligheter, som er tause som østers helt de kommer inn på et avlyttingssikkert møterom. Kjos prater, smiler og tenker høyt. Han har ikke fått med seg at det går an å si «ingen kommentar».

Flere har tenkt at Norwegian og Norse kan komme til slå seg sammen etter hvert. Så da Dagens Næringsliv (DN) spurte om det kunne komme til å skje, svarte Kjos bekreftende, og la til «når begge er på beina etter koronaen».

Det skulle han ikke sagt. Det mener i alle fall Bjørn Tore Larsen. Han avviser at en fusjon er aktuelt.

– Jeg tror det er viktig å være best på noe. Norse Atlantic er best tjent med å bruke alle kreftene på å ta gullmedalje på langdistanse og lavpris, sier han til DN.

Alt ligger til rette for et samarbeid mellom Norse og Norwegian. Om dette kan føre til at de to selskapene slår seg sammen etter hvert, vet Kjos og Larsen lite om.

Det er et stort pluss for Norse å ha Bjørn Kjos med på laget. Han kan flybransjen på fingerspissene og har et kontaktnett av en annen verden.

Det har ikke skadet Norse at Kjos har snakket høyt om en mulig sammenslåing i framtiden. Det kan være positivt både for Norwegian og Norse at aksjonærene ser at det er flere muligheter i framtiden.

Saken fortsetter under annonsen

https://1543cbbf28f22bd63b851d7e03431cc6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Kjos er David som vant over Goliat. Han er mulighetenes mann. Men han må ikke surre med rollene sine. Nå er han ikke lenger en visjonær frontfigur innen luftfart. Han er styremedlem i et selskap og ikke største eier en gang. Det er Bjørn Tore Larsen som står i front. Regelen for styremedlemmer er at de ikke uttaler seg offentlig om selskapet de sitter i styret i, i alle fall ikke om toppsjefen ikke mener det samme.

Det er mulig «skomaker bli ved din lest»-strategien har gyldighet også på langdistanseflyvningens område. Kjos er nok i tvil om det. Han bygget Norwegian i bredden framfor å tenke i nasjonale eller internasjonale nisjer. Norwegian fløy verden over.

Det er de som mener han ekspanderte for raskt og for bredt.  Det betyr ikke at Bjørn Tore Larsens strategi med å konsentrere seg om langdistanse er den beste.  Det kan være en god strategi for å starte opp. Det mener nok Kjos også.

Det er forståelig at Bjørn Tore Larsen har et behov for å kvele den høyttenkningen Bjørn Kjos bedriver. Han vil ikke framstå som en overgangsfigur, en som bare skal starte opp og vente på et en større og sterkere skal ta over. Bjørn Tore Larsen vil være kaptein over Atlanteren i lang tid framover.