Raskere åpning – for mindre forskjeller 

Opposisjonen løser ikke problemene med økende forskjeller og økt arbeidsledighet ved å pøse på med enda flere milliarder. Løsningen er å åpne samfunnet raskere og slippe flere inn i landet.

Når regjeringen legger fram forslaget til revidert budsjett i dag, må vi regne med at historien gjentar seg. Opposisjonen forlanger flere milliarder på bordet.

Det er ikke sikkert Frp hopper til køys med de rødgrønne for å øke støtten til koronatiltak.

Frp ser seg sannsynligvis mest tjent med å akseptere det støttenivået regjeringen legger opp til dersom de oppnår et par store, blanke seiere i revidert budsjett.

Det er for tidlig å si hvilke saker de vil kjøre hardest på.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen sa denne uken at han er bekymret for at arbeidsledigheten biter seg fast.

Finansminister Jan Tore Sanner sier regjeringen er klar over at koronakrisen har rammet skjevt.

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, og det er noe som bekymrer meg og som preget revidert nasjonalbudsjett, sa Sanner på Politisk kvarter på NRK.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Eigil Knutsen, kommer til å reagere på at regjeringen ikke gjør mer for å minske forskjellene og få folk i arbeid.

På NTB har han alt dratt fram en av partiets kjepphester.

– Her burde vi bruke krisen til å styrke det organiserte arbeidslivet og få flere organisert. Krisen har vist at det er de med dårligst tilknytning til arbeidslivet som sliter mest.

Hva i alle dager akter han å foreta seg for at flere skal melde seg inn i LO?

Knutsen etterlyser en kraftfull innsats for å få flere i jobb.

– Det er blant unge ledigheten er høyest. Da må vi sikre ressurser til å følge opp, sikre det psykiske helsetilbudet og sikre nok tiltaksplasser, slik at vi sikrer at de unge som nå er utenfor, kommer inn igjen.

Det er vel og bra det Knudsen sier.

Men han hopper over det viktigste for å forhindre økende forskjeller og at arbeidsledigheten biter seg fast.

Folk må få komme på arbeid igjen. Flere arrangementer må kunne avvikles. Folk må kunne reise mer. Hoteller må få åpne.

Det går for tregt med å normalisere samfunnet.

Regjeringen tar så store forbehold i sin plan for åpningen av samfunnet at reiselivet og kulturlivet ikke kan forholde seg til det.

De tar ikke sjansen på å åpne. En rekke konserter er blitt avlyst i sommer. Det skjer selv om myndighetene melder at alle over 18 år vil ha fått dose to i siste halvdel av august.

Opposisjonen må bevege seg bort fra posisjonen «strengest mulige regler, enda mer støtte» og ta ansvar for å få kulturlivet og reiselivet i gang igjen

Men myndighetene tar forbehold. De  peker på at det  kan dukke oppå flere varianter. Det kan bli stopp i leveringen av vaksiner. Så de vil ikke gi noen datoer. Nå har vi rimelig kontroll på vaksineringen, antall smittede og sykehusinnleggelser går sakte nedover. Det har ikke dukket opp nye smittsomme mutanter.

Det må være mulig å opptre med større forutsigbarhet slik at folk kan få komme seg på jobb igjen og slippe å leve på lav trygd.

Vi har så pass kontroll på smitten at vi ikke lenger bør ta oss råd til å en «føre var»-politikk. Vi kan ikke drøye med å åpne opp fordi det kanskje dukker opp en ny farlig variant av koronaviruset.

Det problemet får vi ta om det dukker opp.

Hvis norsk arbeidsliv skal styres av helsemyndighetenes forsiktighetslinje kan vi være ganske sikre på at arbeidsledighetene biter seg fast og forskjellene i samfunnet øker.

Situasjonen for reiselivsnæringen er dramatisk flere steder. 

Dagens Næringsliv fortalte i går at flere hoteller velger å stenge bookingen i sommer fordi de ikke får tak i folk. En rekke hoteller har basert seg på utenlandsk arbeidskraft. For utenlandske arbeidstakere er det for tiden nesten umulig å komme inn i Norge.

Hotellkjeden «De historiske» regner med at kan komme til å tape bestillinger for 150 millioner kroner som følge av mangel på arbeidskraft.

Det kan føre til konkurs for hoteller som alt har tapt egenkapitalen.

Regjeringen drøyde med å innføre strenge regler for å forhindre importsmitte. Opposisjonen og Frp presset på.

Regjeringen ga etter fordi de ikke ville ta ansvar for ikke å gjøre alt som kan gjøres for å hindre spredning av koronaviruset.

I Danmark sørget opposisjonen for at gjenåpningsplanen ble behandlet og vedtatt i Stortinget.

Arbeiderpartiet bør sørge for at det samme skjer hos oss. Stortinget bør på banen, og de bør ta fatt i saken i forbindelse med behandlingen av revidert.

Opposisjonen må bevege seg bort fra posisjonen «strengest mulige regler, enda mer støtte» og ta ansvar for å få kulturlivet og reiselivet i gang igjen. Det haster for å forhindre at sommersesongen for mange ryker. Da blir det virkelig ille.

Vi har nå så pass god kontroll på koronasmitten at vi bør åpne for langt flere unntak fra de strenge innreisereglene.

Det er nødvendig å sikre nødvendig arbeidskraft på flere områder i næringslivet for at også norske arbeidstakere skal komme seg i jobb igjen.