Sta og modige Lan Marie Berg

Det politiske flertallet må godta at MDG og Rødt opptrer slik de mener tjener dem selv best, selv om det blir mye unødvendig spill, styr og formell gallerioppvisning av det.

Ifølge mediene som elsker drama der personer er involvert, var gårsdagen en dramatisk dag i Oslo bys historie.

Det var det selvsagt ikke. Spillet er dramatisk for de som sitter på galleriet. For de som forholder seg til realitetene, handler det om formaliteter og oppvisning i at man forstår spillereglene som gjelder for byråd og bystyre.

Da det ble klart at byrådet gikk av, begynte mediene med en gang å lage saker på hvordan det ville gå med koronapandemien i Oslo. Blir det mer eller mindre smitte uten Raymond Johansen i byrådsstolen, liksom.

Dette er ikke annet enn et nytt eksempel på at mediene produserer problemer som ikke finnes.

Torsdag må ordfører Marianne Borgen bruke til en formell øvelse uten reelt innhold. Hun snakker med alle partiene om hvem som nå bør danne byråd.

Raymond Johansen har alt gjort det klart at han vil danne byråd med Ap, SV og MDG. Rødt har sagt at de vil ha Raymond Johansen som byråd. Saken er avgjort.

Over helgen vil Raymond Johansen danne et nytt byråd eller rettere sagt, gjeninnsette det gamle. Den eneste forandringen er at han må finne en erstatter for Lan Marie Berg.  Det kan være at en annen byråd skiftes ut, ikke av politisk grunner, men personlige.

Saken fortsetter under annonsen

https://92a1dc245c6ebb22e4a742878a8eb09e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Raymond Johansen og byrådspartiene vil markere at mistilliten ikke får konsekvenser i det hele tatt. Han vil at det skal feste seg et inntrykk av at det er opposisjonen som surrer. De fortsetter som om ingen ting har hendt.

Lan Marie Berg går ut av Oslo-politikken fordi hun skal drive valgkamp fram mot valget til Stortinget. Alt tyder på at hun blir å finne på Stortinget fra høsten av.

Raymond Johansen og byrådspartiene vil markere at mistilliten ikke får konsekvenser i det hele tatt. De fortsetter som om ingen ting har hendt.

Rødt håper de kan vinne noen velgere på å markere at de ikke er i lomma på et byråd der MDG er med. De forsøker å gjører MDG og i særdeleshet Lan Marie Berg til et problem. Det har de ikke lykkes med.

Rødt har nå brukt opp kvoten sin for å felle byrådet. Det kan gi Raymond Johansen større handlingsrom de neste to årene.

Lan Marie Berg er en frontfigur i MDG. Hun er symbolet på at MDG klarer å levere grønn politikk når de søker politisk makt. MDG viser til Oslo som eksempel på det.

For Lan Marie Berg og MDG ville det vært et nederlag å trekke seg for å unngå mistillit.

Saken fortsetter under annonsen

https://92a1dc245c6ebb22e4a742878a8eb09e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Hun har ikke vært inne på tanken om å trekke seg. Det ligger ikke for henne som person å gi etter for press. Og det ser ikke ut til å være noen i MDG som har ment at partiet ville vært tjent med at hun trådte til side. Snarere tvert imot.

Lan Marie Berg står som en påle i stormen. I flere sammenhenger har Lan Marie Berg vist seg som sta, modig og selvstendig. Det er blitt hennes varemerke. Hun vil være en politiker som tar plass og ikke vegrer seg for å ta de kampene hun blir utfordret til å gå inn i.

Når det er flertall for mistillit mot byrådet, skyldes det at småpartiene Rødt og MDG mener de er tjent med å la det skje enn å trekke seg tilbake. Om de har rett, vil tiden kanskje vise.

Raymond Johansen har neppe store problemer med å forholde seg til dette. Når han innkaller til pressekonferanse for å presentere det nye byrådet, trenger han ikke provosere med å si at det nye byrådet sitter tryggere enn noensinne. Det er realiteten.

Rødt må framover konsentrere seg om å kjøre fram saker de håper å få byrådet med på. De er tjent med et konstruktivt samarbeid framfor å bringe seg inn i situasjoner der de ender opp med å vise sin maktesløshet.

Ved å stemme for mistillit til byrådet vil Rødt markere styrke. Når det samme byrådet dukker opp igjen som om ingen ting harm hendt, kan det også ses på som maktesløshet. Det avhenger av øynene som ser.