Vedums statsministerfakter

Det var et lurt trekk av Trygve Slagsvold Vedum å gjøre det klart at han er rede til å innta statsministerstolen, men han er såpass realistisk at det ikke en gang slår igjennom i drømmene hans at han skal bli det.

Sp går fram 2,4 prosentpoeng og får 18,7 prosent på den siste meningsmålingen som Opinion har gjort for Fri Fagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes nyhetsbyrå.

Man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner ut fra en måling. Men sannsynligheten er stor for at framgangen er et resultat av at Trygve Slagsvold Vedum sto fram som statsministerkandidat på helgens landsmøte.

Han er en stemmesanker.

Vedum markerte seg ikke som spesielt sulten på jobben. Han vil for all del ikke noen skal tror at dette er posisjon han sikler etter. Det passer ikke inn i det image han bygger rundt seg selv.

Men når partiet absolutt vil at han skal melde seg som statsministerkandidat, vil han ikke være vond å be. Det skulle bare mangle. Man stiller seg selvsagt til disposisjon på de poster partiet vil ha ham.

Strategene i Sp har nok funnet ut at det er enklere for Sp og Vedum å bekrefte at han er statsministerkandidat framfor til stadighet å måtte svare «ingen kommentar».

Det er som regel et dårlig svar.

Saken fortsetter under annonsen

https://f0fe1efa59a6faa96a990f306e9407a6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Alternativet ville vært å stille seg bak Jonas Gahr Støre som statsminister. Det ville i for stor grad definere Sp som et underbruk under Ap.

Sannsynligvis svelger de kamelen SV for å få hendene på rattet i saker som betyr mye for dem.

De går ikke til valg på et felles program. Det er ikke en gang enige om at SV skal inviteres inn i regjeringen. Da har de heller ikke en felles statsministerkandidat.

Det er bortimot utenkelig at Trygve Slagsvold Vedum blir statsminister. Det vil ikke skje om Sp bli større enn Ap, fordi SV vil ha Støre framfor Vedum.

Om Sp og Ap skulle få flertall alene, Sp blir størst og følgelig vil de ikke være avhengig av SV, vil det naturlige være om Vedum ble statsminister.

At vi ender med et slikt valgresultat, er så lite sannsynlig at det ikke er med som premiss i de taktiske overveielser som gjøres i partiledelsen på rødgrønn side.

Trygve Slagsvold Vedum gjør lurt i å snakke minst mulig om seg selv som statsministerkandidat. Den økte oppslutningen det kan gi, får komme som et biprodukt.

Saken fortsetter under annonsen

https://f0fe1efa59a6faa96a990f306e9407a6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Vedum bør kjøre fram politiske saker, men uten å pøse på med populistiske utspill i håp om score enda flere poeng hos velgerne.

Vedum må ta inn over seg at han sannsynligvis skal inn i regjeringen til høsten. Han vil møte seg selv i døra i flere saker. Det kan bli et brutalt møte med virkeligheten.

I DN i dag spekulerer politisk redaktør Fritjof Jacobsen i om Vedum kan velge å holde Sp utenfor regjeringen om de ikke får tilstrekkelig gjennomslag.

De vil da kunne bruke de neste fire årene til å bygge partiet med sikte på at de skal bli landet største parti og Trygve Slagsvold Vedum statsminister i 2025.

Det vil være ulikt Sp. De vet det er bedre med en fugl i hånden enn ti på taket. Får de mulighet til å slippe til ved maktens bord, velger Sp det.

Sannsynligvis svelger de kamelen SV for å få hendene på rattet i saker som betyr mye for dem.

Sp kan trygt regne med at det blir hardere tider for SV enn for de selv om de skal regjere sammen.  

Saken fortsetter under annonsen

https://f0fe1efa59a6faa96a990f306e9407a6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

I SV er det mange som vil ha stor sans for å holde sin sti ren, blankpusse sine ideer og holde seg unna kamelslukingen i regjeringen.

I Sp er det langt færre som tenker slik. Her er det «karpe diem» som gjelder – grip dagen og makten når muligheten byr seg.