– Ble knuffet ut av egen bok

En ny roman av Hilde Susan Jægtnes skulle egentlig handle mye om forfatteren selv. Men en historisk skikkelse ved navn Alexander Hamilton kom inn – og overtok fullstendig.

NTB-Veronica Karlsen

Publisert: 17. juli 2021 kl 09.55SHARE

Alexander Hamilton er nok en mann flere enn Hilde Susan Jægtnes har latt seg fascinere av.

Men hvordan kom hun egentlig på sporet av denne visjonære politikeren og hans begivenhetsrike liv – og hvordan har det seg at han ble hovedpersonen i hennes store roman, «Jeg grunnla De forente stater»?

– Jeg jobbet egentlig med en virkelighetsroman om oppveksten min i Pennsylvania på 70-tallet, og faren min som jobbet med å bygge atomkraftverk. For å piffe opp det selvbiografiske, ville jeg skrive inn en parallellhistorie om hvordan USA oppsto som land sett fra Hamiltons perspektiv, forteller Jægtnes med henvisning til en av grunnleggerne og landets første finansminister.

– Men hans historie var selvfølgelig langt mer spennende enn min egen barndom, dermed overtok Hamilton showet og knuffet meg ut av min egen bok, fortsetter hun overfor NTB – og skyter inn:

– I nåværende versjon opptrer jeg bare en enkelt gang i romanen, noe jeg overlater til den observante leser å identifisere.

«Hysterisk» forelsket

Forfatteren har en mastergrad i film- og TV-manus fra University of Southern California, Los Angeles, og arbeider som manusforfatter for film og TV.

– Mens jeg studerte statsvitenskap i San Francisco i 2005, tok jeg et fag i amerikansk historie og leste for første gang om Hamilton. Jeg ble øyeblikkelig hysterisk forelsket i skikkelsen hans, forteller Jægtnes, og tilføyer at hun siden alltid har båret på en drømt om å dramatisere det helt spesielle livet hans – enten som film eller som roman.

– Nå ble det altså roman i første omgang. I mellomtiden har Lin-Manuel Miranda «stjålet» ideen min og laget en Broadway-musikal som heter «Hamilton», som også finnes som film på Disney+.

Savner dannelse

Jægtnes har ikke bare villet vise fram en ruvende skikkelse i romanen sin. Hun har også villet vise at USA ikke bare er skapt av noen få hvite, privilegerte menn, forteller hun. Hun påpeker at innsatsen til mer usynlige aktører hadde enorm betydning for at landet ble som det gjorde, selv om det ikke er de som blir stående igjen i historiebøkene.

– Dessuten vil jeg vise hvor mye mer talentfulle, allsidige, visjonære og dannede politikere var for 250 år siden. Jeg skulle ønske flere av dagens politikere leste klassikerne og tok tverrfaglig utdanning i litteratur, historie, økonomi, miljøvitenskap, sosiologi og psykologi, sier forfatteren – som også gir oss en liten teaser på hva som venter oss når vi åpner permene og begir oss inn i «Jeg grunnla De forente stater».

– Vi kommer tett innpå livet til Hamilton, en fattig såkalt lausunge fra den dansk-norske sukkerplantasjeøya St. Croix i Karibia, som ved hjelp av eget talent og viljestyrke blir en nøkkelperson i grunnleggingen av verdens mektigste demokrati.

Samtidig får vi innsyn i livene til skikkelser rundt Hamilton, som husslaven Ajax, den franske adelsmannen Marki de Lafayette, kona Eliza, en frilynt ekspressrytter, en presbyteriansk prest og erkefienden Aaron Burr, som blir Hamiltons banemann, avslører forfatteren videre om sitt yrende univers.

Opera neste?

Neste spørsmål, «hva har du nå på gang», avslører at Hamiltons mange krumspring på ingen måte har tatt luven av Jægtnes’ fortellerlyst.

– For tiden skriver jeg en opera med en spansk komponist, om en guddommelig, men tragisk kjærlighetshistorie tidlig i den romerske republikkens historie, forteller hun.

– I tillegg jobber jeg med et spillefilmmanus om en ung advokatsekretær som oppdager at hun kan bruke en feil i operativsystemet Windows 95 til å bytte kropp med firmaets klienter. Begge prosjekter er inspirert av egne erfaringer.