Raskere gjenåpning av Oslo

Med så lite smitte må Oslo må være Europas mest nedstengte by. Nå bør Raymond Johansen ta ansvar og større risiko med å åpne raskere enn foreløpig plan – for de arbeidsledige, de utslitte, kulturlivet, restaurantene og næringslivets skyld. 

Raymond Johansen sier han er klar for å ta neste skritt i å gjenåpne Oslo. Det er ikke bare på tide. Det er egentlig for seint. Restauranter, kultur og uteliv er på sammenbruddets rand.

Både Venstre, KrF, Frp og Høyre stiller kritiske spørsmål til byrådets planer om gjenåpning av Oslo.

– Under hele pandemien har jeg og Venstre forholdt oss lojalt til byrådets beslutninger om tiltaksnivå. Men nå er det slutt. Nå må Oslo-folk få friheten sin tilbake, sier Hallstein Bjercke, gruppeleder i Venstres bystyregruppe.

Det er en risikofri uttalelse om han ikke blir mer konkret.

Opposisjonen bør legge fram sin egen plan for å fjerne koronatiltak. Det holder ikke å snakke med store ord om at folk må få friheten sin tilbake.

Raymond Johansen sier til VG at de følger utviklingen «veldig nøye» og at de på fredag vil informere om «eventuelle lettelser».

Vi er kommet så langt i vaksineringen og i å få kontroll med Covid 19-smitten at argumentet om tiltak for å begrense folks mobilitet ikke lenger kan være et premiss slik det har vært.

«Jeg håper at det er lys i enden av tunnelen og at det ikke er et møtende tog», sier han.

Det er en merkverdig måte å uttale seg på av en byrådsleder som i februar uttalte at Oslo nærmet seg et bristepunkt.

Raymond Johansen sier til VG at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er ganske strenge når det gjelder hvilke lettelser de mener kan innføres, men legger til at de «heldigvis er rådgivende».

Det er poenget. Det er byrådet som har ansvaret. Raymond Johansen må ta styringen over avviklingen av koronatiltak i Oslo. Han bør ikke strø rundt seg med frykt og bekymringer for at det kan bli mer importsmitte og at det kan dukke opp nye varianter av viruset.

Vi må regne med at smitten øker noe når tiltak fjernes. Det kan vi leve med.

Det er ikke mer enn rundt 100 som er lagt inn på sykehus for koronasmitte. Tempoet i vaksineringen øker, særlig i Oslo.

I juni og juli vil det strømme på med vaksiner. Vaksinene viser seg å være meget effektive med hensyn til å stoppe smitte. Om seks uker vil de fleste over 18 år i kommuner med mye smitte ha fått første vaksinedose.

Byrådet har ansvar for Oslo. De kan ikke sparke ballen over til regjeringen. De vil ikke få alle de millionene de ønsker seg. For hver uke nedstemningen varer, taper Oslo arbeidsplasser, flere forblir arbeidsledige og fattigdommen øker.

Derfor bør byrådet gi beskjed om at restauranter og kafeer kan åpne etter pinse. De bør åpne for at 50 kan delta på arrangementer med fastmonterte seter og der det kan holdes en meters avstand.

Det ligger i trinn to i åpningsplanen at det skal åpnes for 20 personer. Det er for lite til å få hjulene i gang igjen.

Med 50 deltakere er det mulig for kulturlivet i større grad å komme i gang med aktiviteter som bærer seg økonomisk.

Når det er mulig med 50 deltakere, vil også flere reise med fly og tog. Det bidrar ytterligere til at reiselivet kommer seg på fote igjen.

Vi er kommet så langt i vaksineringen og i å få kontroll med Covid 19-smitten at argumentet om tiltak for å begrense folks mobilitet ikke lenger kan være et premiss slik det har vært.

Det er heller ikke lenger et poeng å ikke gi datoer slik at folk vet hva de har å forholde seg til. For kulturlivet er datoer for hvor mange som kan samles avgjørende.