En plageånd for Fifa-ledelsen

Lise Klaveness er vel bevandret med harde taklinger fra sin tid som fotballstjerne. Denne uken ga hun Fifa ledelsen og arrangørene av VM i Qatar et saftig spark på skinnleggen. 

En ny plageånd for verdens fotballedelse har entret arenaen.

Det internasjonale fotballforbundets kongress startet som det pleier. Presidenten Gianni Infantino holdt en svulstig tale om fotballens sentrale betydning i en spenningsfylt verden. Han la vekt på å opptre balansert og samlende, for det er meningen med verdens største idrett. De skal samle på tvers av nasjoner og meninger.

På podiet i Doha la også ledelsen for den kommende fotball-VM ut om hvor storslagent arrangementet ville bli.

Så endret Norges nye fotballpresident, Lise Klaveness, talerstolen. Hun startet med å fortelle om hva fotballen hadde betydd for henne fra hun var liten. Slikt liker Fifa-folket å høre. Så trakk hun fram kanonen.

– I 2010 ble VM tildelt av Fifa på en uakseptabel måte og med uakseptable konsekvenser, sa hun, og pekte på debatten i flere land om årets VM burde boikottes. Det er avdekket umenneskelige forhold for de mange gjestearbeiderne som har bygget VM-anleggende. Qatar er et land som bryter med menneskerettighetene og der ledelsen ikke gir innsyn i hva som skjer.

Pampeveldet i Fifa har blitt kritisert i årevis. I fotballmagasinet Josimar presenteres den ene avsløringen etter den andre.

 Om det hører med til presidentjobben å opptre som plageånd for pampene i Fifa, tar hun den på strak arm

Saken fortsetter under annonsen

https://a14f2471334c0ea9ec58ea7067a0de7a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Det har ikke manglet på kritikk av Fifa i flere land. Til en viss grad har Fifa forsøkt å ta hensyn til noen av kritikken. Men fortsatt er det slik at det er pengene som styrer. Fifa vegrer seg for å sette foten ned med henvisning til demokrati og rettigheter.

Arrangører av Qatar-VM reagerte så pass sterkt på talen Klaveness holdt, at de gikk på talerstolen og protesterte. De mente Klaveness opptreden var skandaløs. Presidenten Gianni Infantino ville ikke gi noen kommentar. Hans strategi er å dysse kritikken ned.

Hvilken betydning talen til Klaveness kan få for den videre utvikling i Fifa er ikke godt å si. Nå har Norge sagt ifra – og det er nok av dem som er enig med Klaveness.

Enten må ledelsen i Fifa ta hensyn til den høyrøstede kritikken som framføres eller så vil de forsøke å tie den i hjel.

I Dagens Perspektiv laget vi et lenger intervju med Lise Klaveness om ledelse da hun ble sjef for toppfotballen i Norge.

Mot og tydelighet er et kjennemerke for Klaveness. Det har hun demonstreret tidligere. Hun gikk i front mot Bjørn Guldvog og Bent Høie da de ville hindre landslaget i å operere i henhold til de internasjonale koronareglene og ikke ut fra råd om smittevern fra norske myndigheter. Klaveness holdt fast på at de ga råd, ikke påbud. Forbundet valgte imidlertid å innordne seg under Høies smittevernsregime.

Men henvisning til hva ledelsen i Norges Idrettsforbund har vedtatt, er ikke barn fra Russland blitt invitert til å delta på Norway Cup. Etter at Klaveness var blitt valgt som president, sa hun at barn ikke skal straffes på denne måten. Hun ville jobbe for å omgjøre beslutningen.

Saken fortsetter under annonsen

https://a14f2471334c0ea9ec58ea7067a0de7a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Klaveness er en leder som kommer til å sette spor etter seg. I saker der hun har forbundets medlemmer i ryggen, blir hun ikke lett å skubbe seg på. Det vil de merke i Fifa. Om det hører med til presidentjobben å opptre som plageånd for pampene i Fifa, tar hun den på strak arm.  Klaveness foretrekker fred, men går ikke av veien for en liten krig om det må til.