Flyktninger som ikke får jobb

Med mindre vi åpner for midlertidige ansettelser og lager kompetanseunntak for en del stillinger, vil alt for få flyktninger fra Ukraina komme seg i arbeid.

Både LO, NHO, regjeringen og opposisjonen har hentet fram Jan Teigens «Optimist» når de skal legge til rette for flere titusen flyktninger fra Ukraina som forventes å komme til Norge.

Jeg står i mørke og skimter lyset i det fjerne
Det er så kaldt jeg søker varme fra en stjerne
Jeg tenker opp når jeg er nede for jeg er en Optimist

Optimist, jeg vet det går bra til sist
Så lenge jeg lever her er jeg en Optimist
Jeg er en Optimist, synger Teigen.

Det er arbeid det handler om. Erna Solberg sa i forrige uke at regjeringen må lage ordninger som gjør at flyktningene fra Ukraina raskt kan komme ut i arbeid.

Regjeringens representanter, enten det er arbeids- og sosialministeren, justis og beredskapsministeren, kunnskapsministeren eller ministeren for forskning og høyere utdanning, sier flyktningene skal integreres raskt og effektivt,-  barna skal få plass i barnehage og skole slik at foreldrene kan komme seg i jobb. Det er arbeidslinjen som gjelder.  

Norge mangler arbeidskraft. Så her ligger det an til vinn-vinn. (Jeg er en optimist).

NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik synger «Jeg er en optimist» i kor i Aftenposten i dag. «Kan raskt få 20 000 ukrainere ut i arbeid» er tittelen på oppslaget. Her går det unna. De kunne kledelig lagt til: Vi ser ikke problemer, vi ser bare utfordringer.

Saken fortsetter under annonsen

https://d739d0d1338c69c58b507a1b72ec027a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

De to ber norsk arbeidsliv være rause overfor ukrainske flyktninger. Det er på sin plass. Men det norske arbeidsmarkedet er ikke noe flyktninger raskt kan stige inn i. Vi har høye kompetansekrav, og vi er temmelig stivbeinte når det gjelder å godkjenne utdannelse fra andre land.

Det er stort sett kvinner og barn som kommer. NHO og LO vet fint lite om hvilken kompetanse disse kvinnene har. De kan heller ikke norsk.

-Målet må være at de raskt kommer tilbake til Ukraina, sier Almlid. Nettopp. De har fått oppholdstillatelse her i ett år. Med et slikt kortsiktig perspektiv er det ikke alle som vil hive seg ut i arbeidslivet og pugge norske gloser.

Lønnsnivået i Norge ligger betydelig over det de tjener i Ukraina. Så noen av flyktningene vil være interessert i å jobbe så mye som mulig, heldigvis.

Flere mindre kommuner opplever avfolking. De har både boliger, plass i skole og barnehage og ledige jobber. De tar imot flyktninger med åpne armer og ser gjerne at de blir boende på permanent basis. Vi får håpe så mange flyktninger som mulig vil bosette seg på bygdene og i grisgrende strøk – og gjerne bli boende. 

Jobb skal vel være et frivillig valg? Eller er tanken at ukrainere skal settes til jordbærplukking og hjelpe bønder som sliter med å få tak i arbeidskraft? Her er timelønnen lav. Lønnen er betydelig høyere innen reiselivet. Her er det også stor mangel på arbeidskraft.

Skal 10 000 barn få plass i barnehager og skole, trengs det flere ansatte. Lærere vokser ikke på trær. Men i barnehager vrimler det av ufaglærte assistenter. Lar vi kravet om at ansatte skal kunne snakke norsk bortfall, vil noen hundre flytninger kunne jobbe i barnehager.

Saken fortsetter under annonsen

https://d739d0d1338c69c58b507a1b72ec027a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Peggy Hessen Følsvik er opptatt av at flyktningene skal komme inn i et trygt arbeidsliv og ikke bli utnyttet. Hun peker på at tariffavtalene er det viktigste verktøyet vi har for å sørge for seriøst arbeidsliv.

Når flyktninger skal ansettes på samme vilkår som om de er fastboende norske arbeidstakere, betyr det at de skal ansettes i faste stillinger. Adgangen til midlertidige ansettelser har regjeringen avviklet.

Spørsmålet er om arbeidsgivere vil ta sjansen på fast ansettelse til tarifflønn dersom de er i tvil om flyktningene har den kompetansen som trengs. Hadde det vært mulig å ansette i en midlertidig stilling, ville nok flere kommet seg i arbeid.

Norge er et rikt land. Vi bør derfor ta imot flere flykninger enn det folketallet tilsier. Jonas Gahr Støre sier vi må være forberedt på at det kan komme 100 000 flyktninger til Norge. Med mindre vi åpner for midlertidige ansettelser oggjør unntak for kompetansekravene til en del stillinger, vil de fleste av disse ikke komme seg i arbeid.

Det er grenser for optimisme, men likevel er det bare å stemme i:

Jeg har en drøm at vi tar vare på hverandre
Og gir det beste i oss selv til alle andre
Jeg tenker opp når jeg er nede om å om å om igjen

Optimist, jeg vet det går bra til sist
Så lenge jeg lever her er jeg en Optimist
Jeg er en Optimist