Leder | Få Giske og Tajik om bord i båten

Få Trond Giske og Hadia Tajik tilbake i statsrådsposisjoner som bedre utgaver av seg selv. Skal Ap vinne valget, trenger de å ha de beste sentralt plassert, skriver redaktør Magne Lerø.

­Det var en annen Hadia Tajik vi møtte da hun etter to måneders sykemelding lot seg intervjue av NRK om tragedien som rammet henne. Borte var den suverene, selvsikre, selvrettferdige og debattglade nestlederen med ambisjoner og varemerket «full kontroll».

Hadia Tajik innser at hun har leid ut bolig og bodd i pendlerbolig som tilsier at hun skulle ha betalt innpå 200 000 mer i skatt. Det ordner hun nå opp i. Hun går ikke inn i detaljene, men sier hun tar ansvar for det som ble feil. Hun sier hun gruer seg for å komme i offentlighetens lys og vil ikke si noe om sin politiske framtid.

Hadia Tajik opplevde i vinter at selvbildet og mediebildet kolliderte. Hun møtte først avsløringene med et forsøk på å ta styringen over situasjonen og bekjempe skadevirkningene ved å gi inntrykk av at hun hadde kontroll.

Hun trodde det var tilstrekkelig å si fra seg statsrådsposisjonen og fortsette som nestleder. Da kunne veien vært kort for å komme tilbake som statsråd. Men alt raknet for henne. Hun er nå tilbake på Stortinget etter å ha vært sykemeldt i to måneder.

Hadia Tajik har framstått som en drivende dyktig «superkvinne». Alt har gått hennes vei. Flere i partiet var rede til å kjøre henne fram som ny leder etter Jonas Gahr Støre. Men den rollen hun inntok i metoo-oppgjøret med Trond Giske, skaffet henne innbitte motstandere.  

Trond Giske har ikke lagt politikken på hylla. Han er i ferd med å bygge opp Aps største lokallag i Trondheim. Om et politisk dyr som Giske vil satse på en lederjobb i næringslivet og drive på med politikk på si eller om han vil tilbake til Stortinget, er det kanskje bare han selv som vet.  Han kan sannsynligvis toppe Aps liste i Trøndelag ved neste stortingsvalg, om det er det han vil.

Trond Giske og Hadia Tajik visste begge hvordan de skulle turnere makt og utnytte de posisjonene de hadde. De skaffet seg både heiagjenger og motstandere. Som politikere var de drivende dyktige. De mestret politikkens bredde og hadde inngående kjennskap til det fagområdet de dekket. Tajik og Giske er ved siden av Jonas Gahr Støre de dyktigste politikerne Ap har.

Saken fortsetter under annonsen

https://86c7df0178774fe66813143df1335e7a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Både Giske og Tajik har opptrådt kritikkverdig. De har måttet ta konsekvensen av de feil som er gjort. De var vinnerne som ble tapere. I dag framstår de ikke som suverene og vellykkede. De likner litt mer på velgere flest. Folk flest har det med å gå på tryne iblant. Det vet Giske og Tajik ganske mye om.

Giske og Tajik er blitt herjet med i full offentlighet. Det gjør noe med mennesker å miste kontrollen og lide nederlag i alles påsyn. En blir ikke den samme i etterpå, nettopp fordi ens selvbilde og det bilde andre har av en ikke henger sammen.

Trond Giske vi være leder på en annen måte etter det han har opplevd. Det samme vil Hadia Tajik. Når en kastes inn i en krise som på sitt verste kan oppleves som livstruende, får en mulighet til å se hvordan andre kan oppleve en sterke og svake sider. Slik kan selvbilde korrigeres som igjen vil føre til en endret adferd som leder og menneske.

Abid Rajas bok «Min skyld» er full av eksemåler på hvordan kriser endret han som mann, leder og politiker. Vi er ikke steinstøtter. Vi er laget av bevegelig masse. Noen grunnmønstre i personligheten ligger fast, men vi har et stort handlingsrom til å velge hvordan vi vil leve, opptre og utfolde oss.

Hadia Tajik og Trond Giske framstår som bedre utgaver av seg selv. De har erkjent feil som de har tatt konsekvensen av. Det som forårsaket deres fall, bør de få legge bak seg.  Jonas Gahr Støre bør tildele Trond Giske og Hadia Tajik nye ark og fargestifter om ikke altfor lenge. Skal Ap beholde regjeringsmakten, må de toppe laget.