Røe Isaksen som kringkastingssjef

NRK trenger en kringkastingssjef som har sett verden fra andre ståsteder enn en redaksjon. Torbjørn Røe Isaksen har den erfaring, posisjon og de personlig egenskaper som trengs for å bevare og endre NRK i møte med nye teknologiske og samfunnsmessige utfordringer, skriver redaktør Magne Lerø

Da det ble kjent at Thor Gjermund Eriksen ville gå av som kringskastingssjef, tok det ikke mer enn noen timer før Medier 24 hadde listen klar over hvem som kunne ta over etter ham. 

-En rekke personer tett på både NRK og i politikken opplyser at det skal særdeles mye til for at det ikke blir en kvinne denne gang. Dermed kan den nye regjeringen fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet være den første til å ansette en kvinnelig kringkastingssjef. Den sjansen vil de neppe la gå fra seg, ifølge kilder, skrev Medier 24.

Det er vitterlig styret i NRK som ansetter ny kringskastingssjef, men kildene mener tydeligvis at regjeringen vil samle seg om å gi styret en beskjed om at de vil ha en kvinne. Det er ingen grunn til å tvile på at kulturminister Annette Trettebergstuen ønsker seg en kvinne. Det vil være en blomst i knapphullet for en statsråd som er mer opptatt enn de fleste med å heie kvinner opp og fram.

Styreleder Birger Magnus forstår hvor landet ligger og vet hva han bør si.

-Vi vil svært gjerne ha en kvinne i denne rollen, sier han til Medier 24.

Bedre kan det ikke sies. Ingen skal være i tvil om at han ikke gjør det han kan for å finne en kvinne. Han gir garantert beskjed til hodejegerne i Visindi om at de må lete med lys og lykte ette kvinnelige kandidater.

-Men ikke bare kvinner? Dere vil vel ansette den som er best kvalifisert?

Saken fortsetter under annonsen

https://173d50d24e019dfadab3c77a4566bf44.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

-Ja, selvfølgelig.

Det kan godt være samtalen mellom hodejeger Heidi Wiggen og Birger Magnus forløp slik.

Birger Magnus har bakgrunn fra næringslivet. Der er det alltid kvalifikasjoner som kommer først. Det står heller ikke noe i stillingsutlysning om at kvinner oppfordres til å søke. Styret vil stå fritt til å ansette den de mener er best kvalifisert.

De fem kvinnene som ble lansert i Medier 24 var direktør Vibeke Furst Haugen i NRK, sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen,  Alexandra Beverfjord, sjefredaktør og adm. dir i Dagbladet, Mari Velsand direktør i Medietilsynet og nyhetsdirektør Helje Solberg i NRK. 

Da stillingen som sjef for sentralbanken ble lyst ut, ble det hevdet at utlysningen var skreddersydd til Jens Stoltenberg. Ingen har kommet på den tanken at stillingsutlysningen for kringkastingssjef er rettet inn mot noen.

«Vi ser etter deg som har solid redaksjonell og publisistisk forståelse samt en velutviklet strategisk kompetanse. Du må evne å stå støtt i krevende situasjoner, og ha gode lederegenskaper som bidrar til intern stolthet og motivasjon.

NRK har mange interessenter og kringkastingssjefen må kunne håndtere komplekse prosesser både internt og eksternt. Konkurransen om publikums oppmerksomhet er global. For å bekle rollen er det viktig å forstå medietrender, bruksmønstre og teknologiens betydning for å lykkes, samtidig som evne til å utvikle organisasjonen er avgjørende».

Saken fortsetter under annonsen

https://173d50d24e019dfadab3c77a4566bf44.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Her er døren høy og porten gjort vid. Søknadsfristen er fredag 11. mars. 

Da Einar Førde ble kringkastingssjef i 1989, var det en politisk ansettelse. Men få, om noen, pekte i de 12 årene han sto ved roret at hans politiske ståsted var et problem. Førde hadde da også journalistisk erfaring.

NRK har det de trenger av tradisjonelle redaktører som har gått gradene i mediene.

John G.  Bernander var sjef i NRK fra 2001 til 2007. Han hadde vært nestleder i Høyre.  Hans- Tore Bjerkaas var ansatt i NRK da han ble kringskastingssjef. Thor Gjermund Eriksen har vært sjef siden 2013. Han har hatt politiske verv i SV og var medlem i Arbeiderpartiet.

Partitilhørighet har ikke spilt noen rolle ved ansettelse av kringskastingssjef de siste 30 årene, men styret synes å ha lagt vekt på politiske erfaring og forståelse.

Felles for de fleste kringkastingssjefene er at de har erfaring fra å se verden fra et annet ståsted enn en redaksjon. Dette er svakheten med flere av de kvinnelige kandidatene som trekkes fram.

NRK er mer enn en vanlig redaksjon. NRK er en samfunnsinstitusjon, som skal ha full redaksjonell frihet og samtidig bidra til å nå politiske mål. NRK skal fungere som et lim i samfunnet, bygge demokrati og fremme de verdier vi bygger samfunnet vårt på.

Saken fortsetter under annonsen

https://173d50d24e019dfadab3c77a4566bf44.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

NRK er en del av mediene, men skal samtidig være annerledes enn andre medier. NRK eksisterer fordi summen av det de andre mediene leverer av innhold, ikke er tilstrekkelig.

NRK er også i endring som følge av den teknologiske utviklingen, de sosiale mediene og trusselen fra globale aktører.

I denne situasjonen trenger NRK en sjef med allsidig erfaring, ideologisk skolering og med en grundigere forståelse av samfunnsutviklingen enn de fleste. NRK trenger en intellektuell kapasitet som kan være en frontfigur i medie- og samfunnsdebatten og har vist at han kan lede i komplekse sammenhenger.

Torbjørn Røe Isaksen er ikke en kvinne. Han er en mann på 44 år. Han har vært stortingsrepresentant siden 2009, har erfaring som kunnskapsminister, næringsminister  og arbeids-og sosialminister. Han har vært samfunnsredaktør i E 24 siden desember 2021.

Han har mastergraden i statsvitenskap og har i tillegg idehistorie og medievitenskap i fagkretsen. Som student arbeidet han som journalist og lærervikar. Et år var han redaktør i Minerva. I en årrekke har han skrevet artikler i flere medier som viser at han har en dyp forståelse for hva som rører seg i samfunnet og hva som er politikere og medienes rolle.

NRK vil måtte endre seg i årene framover. Da trenger institusjonen en kapasitet som forstår seg på omverdenen og samfunnsutviklingen. NRK har det de trenger av tradisjonelle redaktører som har gått gradene i mediene.

Den parentes til slutt: Både i SV og Sp irriterer de som over de høye lederlønningene. De får nok Torbjørn Røe Isaksen til å godta enn lønn omtrent på statsministerens nivå. Det kan muligens også fungere som en noe mer beskjeden blomst i knapphullet.