Solberg mot nye høyder

Høyre får servert tre gode saker på et fat og kan fort krype opp mot 30-tallet på målingene, mens Jonas Gahr Støre må slite i motvind med intern uenighet.

Med Erna Solberg og tidligere utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksen i front, ble Russland kraftig fordømt på Høyres landsmøtet i helgen, og det ble i bestemte ordelag krevd at støtten til Ukraina måtte økes.  Det mener for så vidt alle partiene, men Høyre er går en del skritt lenger enn Jonas Gahr Støre.

Opposisjonen kan tillate seg en tøffere språkbruk og lansere flere og mer ytterliggående tiltak enn den som sitter med ansvaret. Selv om Støre har bred støtte og full kontroll når det gjelder Ukrainakrisen, får han liten uttelling hos velgerne. Erna Solberg oppfattes fortsatt som en kriseleder på øverste hylle – og hun blir lyttet til.

I det emosjonelle klima som Ukrainakrisen nå befinner seg i, får Høyre full uttelling for sin retorikk. Det kan endre seg om vi kommer dit at det stilles spørsmål med om sanksjonene virker og om prisen vi må betale blir for høy. Inntil videre ser Ukraina-krisen ut til å være en vinner-sak for Høyre.

Høyre vil hente EU-saken ned fra hylla og ta sakseierskap til en ny søknad om norsk EU-medlemskap. Vi må regne med en avstemning i Stortinget i år eller neste år, om vi igjen skal starte forhandlinger om medlemskap.

Det går fort i svingene for tiden. Statsministeren i Finland, Sanna Marin, varslet i helgen at Finland i løpet av noen uker vil ta stilling til om de skal melde seg inn i Nato eller holde folkeavstemning om det. Melder Finland seg inn, følger ganske sikkert Sverige etter. Det ligger an til at Finland griper sjansen når Russland er dypt syltet ned i problemer i Ukraina. 

Thorbjørn Jagland skriver i Aftenposten søndag at tiden er inne for Norge til å bli medlem i EU. Han begrunner det blant annet med den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. EU vil styrke samarbeidet om forsvar og sikkerhet, og dette vil skje i samarbeid med Nato.

Byrådsleder Raymond Johansen har tidligere tatt til orde for at tiden er inne for å søke medlemskap i EU. Sannsynligvis er det flertall i Ap for det.

Saken fortsetter under annonsen

https://497e4c448429b5361d837e9d1a607283.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Hurdalsplattformen er bakpå i forhold til den debatten som nå er i gang. Her er det EØS-avtalen de er opptatt av. EU-medlemskapet ligger dødt og begravet i plattformen.

Jonas Gahr Støre må bestemme seg for om han skal holde fast på at Norge ikke skal bli medlem i EU av hensyn til Sp og motstandere i eget parti. Om Ap framstår som uklare og i tvil, vil Høyre framstå som tydeligheten selv. Slik kan Høyre blir vinneren og Ap-taperen.

Regjeringen sliter med  å finne samlende løsninger på klima- og energipolitikkens område. Uenigheten knytter seg til havvind, elektrifisering av sokkelen, klimaavgifter og om det er realistisk å nå klimamålet for 2030.

I sin tale til landsmøtet varslet Erna Solberg økt innsats for å få ned klimautslippene. Hun vil ha mye mer havvind, kabler til utlandet, mer vindkraft på land, mer solenergi, sterkere satsing på energi og økte avgifter på utslipp.

Jonas Gahr Støre er på samme linje, men det er ikke Senterpartiet. Målet for Erna Solberg er å kunne stå fram med en mer kraftfull politikk når det gjelder klima og energi enn regjeringen kommer opp med.

Energi og klima kan bli den tredje vinnersaken for styringspartiet Høyre.

Jonas Gahr Støre må stå fram med klare mål og løsninger når det gjelder Ukrainakrisen, EU, klima og energi om han skal forhindre at Høyre øker sin oppslutning.