Ukraina-støtte langs Melby- eller Støre-linje

Jonas Gahr Støre vet at vesten ikke vinner fram med den seiersretorikken Guri Melby og Joe Biden bringer til torgs. Derfor vil han ikke gi Ukraina en våpengaranti, skriver redaktør Magne Lerø.

­ EU og NATO har vist en imponerende evne til å opptre samlet i sin støtte til Ukraina og bekjempelse av Russlands angrepskrig. Det har vært mulig fordi de har hatt en sterk og samlet opinion i ryggen. Vesten vil ikke godta Russlands maktovergrep.

Nå begynner imidlertid enigheten å slå sprekker. Statslederne for Frankrike og Tyskland, Emmanuel Macron og Olof Scholz, uttaler seg i økende grad på en annen måte enn USAs president Joe Biden. De vil ha en forhandlingsløsning for å få slutt på krigen.

Macron og Scholz sørget også for at EUs 6. seksjonspakke mot Russland ble mindreomfattende enn det EU-kommisjonen under ledelse av Ursula van der Leyen la opp til. Det blir ingen boikott av gass fra Russland med det første. Det får holde med olje. Victor Orbán i Ungarn vant fram med å sette seg på bakbeina. De kan fortsatt importere olje fra Russland inntil de finner andre alternativer

EU forsøker å framstille det som om sanksjoner er et mektig våpen mot Russland. Det er ikke mektigere enn at Russland selv har stanset gassleveransene til Nederland, Danmark, Finland, Polen og Bulgaria.

Uenigheten om hvordan støtten til Ukraina og kampen mot Russland skal føres videre, kommer nå også til syne i norsk politikk. Venstres leder, Guri Melby, har lagt seg på Joe Bidens linje. Russland skal nedkjempes. De skal drives ut fra Dombas og Krim og tilbake til sin egen grense. Nato-landene skal stille opp med de våpen så lenge Ukraina ber om det. Når USA nå vil gi Ukraina raketter med en rekkevidde på 70 km – slik at de kan nå mål i Russland- er det slik det bør være.

Jonas Gahr Støre avviser å gi Ukraina en våpengaranti. Han sier til Klassekampen at NATO bør jobbe for at veien til en slutt på krigen blir kort, ikke lang. Støre ser ikke for seg at Russland vil trekke seg ut av Ukraina uten at de får en eller annen seier.

-Alle kriger ender til slutt ved forhandlingsbordet. Det er det som må være siktemålet vårt, sier Støre og etterlyser hva Ukrainas mål med krigen er.

Saken fortsetter under annonsen

https://afee4a92382efba01ffda2f2d41694c4.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Mer konkret vil ikke Støre være. Det vil Guri Melby.

-Det viktigste for oss er at det er Ukraina, ikke Putin som vinner denne krigen. Da trenger de vestlige våpen, sier hun og avviser kategoriske at Ukraina skal gi opp deler av sitt territorium.

Hvis Ine Marie Søreide Eriksen, som nok ligger på samme linje som Melby, skulle finne på å utnytte det som kan betegnes som tilbakeholdenhet eller uklarhet fra Støres side, vil den politiske enigheten ryke. Støre frykter ikke en mer nyansert debatt. Den vil komme etter hvert. Støre vil passe på at han ikke uttaler seg på en måte som gir grunnlag for å hevde at den norske regjering ikke er på Natos linje.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er en brobygger mellom Macron/Scoltzs linje og Biden-linjen. Støre balanserer på samme måte. Han vet at en ikke vinner fram med den seiersretorikken Guri Melby og Joe Biden bringer til torgs.

En nyansert debatt om hvordan en kan få slutt på krigen lar vente på seg. Fortsatt er det for mange som mener Ukraina med solid tilførsel av moderne, effektive vestlige våpen vil slå Putin ned i støvlene, presse restene av den skadeskutte russiske hær inn over egne grenser og slippe Ukraina inn i Nato og EU.

Da kan Putin sitter der alene rundt sitt syv meter lange møtebord. Ingen vestlige leder trenger å snakke med ham. For han har tapt en krig – og kan bare vente på at han blir fjernet.

Om Biden og Melby tror det er slik det ender, er ikke godt å si. De håper det i alle fall- og de har mange millioner med seg i håpet, en del også i troen.