Magne Lerø: Det politiske ansvarets økende plage

Lite tyder på at Ap og Sp vil være i stand til å klatre nevneverdig oppover på meningsmålingene i dagens rådende klima for politisk styring.

­Vi må kunne anta at de sukker oppgitt på kammerset i Senterpartiet for tiden: Er det ingen ting som nytter for å få økt oppslutning?

Denne uken har Trygve Slagsvold Vedum kunnet krype inn igjen i sitt gamle jeg – offensiv, optimistisk, veltilpass og smilende. Han mener tydeligvis at skattepakken på 33 milliarder, som regjeringen la fram onsdag, er et glupt og treffende grep.

Folk har ikke reist seg på tribunen og møtt regjeringen med klappsalver, men skattepakken er blitt tatt rimelig godt imot. Selvsagt har de, som får økt skatt, vekselvis protestert eller bekymret seg offentlig.

De ble møtt av en offensiv finansminister på Debatten i går kveld. Vedum argumenterer så overbevisende for regjeringens opplegg at han nesten påstår at de som er misfornøyd, snakker mot bedre vitende og bare lirer av seg ei lekse på vegne av den gruppen de tilhører.

Det er ikke hverdagskost at regjeringen får støtte på lederplass i Dagens Næringsliv for økt skatt. DN mener «lakseskatten» både er rett og rimelig.

En vinnersak, med andre ord. Men nei, ikke en gang blant sine egne i Senterpartiet. Klassekampen skriver i dag at Sp-ordførere i Kyst-Norge ikke vil ha regjeringens lakseskatt. De vil lage en samlet front for å stanse regjeringens planer.

I Arbeiderpartiet er de positive til lakseskatten. LO var for tre år siden imot å innføre en lakseskatt av frykt for tap av arbeidsplasser. Det ser ut til at regjeringen har skrudd sammen ordningen slik at det er liten fare for det.

I LO har de dessuten en klar bevissthet om hvilke kamper de bør ta. LO innser at de ikke kan yppe til kamp mot regjeringen for at de vil skattlegge hardere en flokk laksebaroner og mindre aksjonærer i de store oppdrettsselskapene.

Det forstår de ikke i Sp. Sp er et parti rammet av frustrasjon og forvirring om hvor veien går videre.

De falt under sperregrensen på den siste meningsmålingen Vårt Land publiserte. På dagens måling i Dagbladet går de fram 2 prosent til 7,7. Ap går 2,2 prosent tilbake og ender på 19,4 prosent. Høyre alene er nå større enn Ap og Sp til sammen. Frp har kommet seg opp på 15,5 prosent.

Lakseskatten kunne blitt en vinnersak for regjeringen. Ordførere i Sp kan ødelegge for det. Det dukker vel også opp en gruppe på Facebook som har lakseskatten som sin kampsak.

Vedum kan trøste seg med at pinen blir kortvarig. Lakseskatten blir vedtatt.

Lakseskatten har gitt Sp en ny sak de er uenige om. Om noen vil bruke den som argument for at Sp bør gå ut av regjeringen, gjenstår å se.

Ledelsen i Sp har vist til statsbudsjettet og hevdet velgere etter hvert vil støtte opp om regjeringens politikk, når mediene har bedt om kommentarer til de dårlige meningsmålingene.  

Troen på en bedre framtid bør en være varsom med å ta fra både partier og andre. Det må imidlertid sies at det er lite som tyder på Ap og Sp har politiske gevinster å hente framover.

Det vil være bortimot et under om høstens budsjettbehandling blir en vinnersak for regjeringen. Opposisjonen vil dundre løs på regjeringens opplegg. Frp har alt tatt posisjon i en verden som ikke finnes. SV lover kamp på kniven for at de skal få sette sitt preg på budsjettet.

Regjeringen har varslet så pass mye bruk av øks og ostehøvel i budsjettet som legges fram på torsdag, at vi må være forberedt på at et ramaskrik vil høres over landet fra de mange som blir skuffet, provosert, fortvilet eller sinte.

Det kan dukke opp mange Facebookgrupper der usakligheter, fakenews og mobbing florerer innimellom noen gode poenger og berettigede anliggender.

Det påstås at den som har regjeringsmakten vil dra fordel av det i krisetider. Slik er det ikke. Det var slik under koronapandemien. Da tok frykten et nakketak på befolkningen. Regjeringens oppgave var å beskytte liv og helse. Opposisjonen støttet i hovedsak det regjeringen la opp til.

Nå rammer krisen folks økonomi. Det er ingen fordel å sitte med det politiske ansvaret i en slik situasjon.

Regjeringen må belage seg på at det politiske ansvaret blir en økende plage. Det ansvaret er Jonas Gahr Støre rede til å ta. Han vet han skal være statsminister tre år til. Om Trygve Slagsvold Vedum vil bekle finansministerstolen like lenge, er et åpent spørsmål.