Magne Lerø: Fyllerør lite egnet for debatt om rasisme

Atle Antonsen har krenket Sumaya Jirde Ali og fortjener ramsalt kritikk. Når han beklager sin idiotiske oppførsel og omtaler Ali i rosende ordelag, egner ikke denne saken seg til bevisstgjøring om rasisme.

­Mediene kastet seg i går ettermiddag over nyheten om at komiker Atle Antonsen er anmeldt for rasistiske uttalelser. Han kom i krangel med Sumaya Jirde Ali, brukte kjeft og sa til henne «Du er for mørkhudet til å være her».

På sosiale medier er det noen som mener at Ali bør tåle såpass og at hun i alle fall ikke burde ha anmeldt saken. Noen unnskylder Antonsen, peker på at han er en komiker og at han var full da han traff på Ali. De fleste kritiserer Antonsen for en bøllete og uakseptabel oppførsel.

Sumaya Jirde Ali får massiv støtte for at hun har anmeldt Antonsen. Det argumenteres for at kjendiser ikke bør slippe unna når de viser en uakseptabel oppførsel. Andre legger vekt på at Ali gjennom sin anmeldelse dokumenterer rasisme i samfunnet.

Nå en kjendis i A-klassen oppfører seg slik Antonsen gjorde, må han regne med en massiv fordømmelse. Han har alt trukket seg fra en programlederjobb. Han må belage seg på en periode der han vil være lite ettertraktet for medier og i event-markedet. Slik fungerer den verden Antonsen opererer i.

Episoden skjedde for drøye tre uker siden. Saken er ferdig etterforsket. Om en uke eller to blir det avgjort om det blir tatt ut tiltale.

Sumaya Jirde Ali er åpenbart krenket. Spørsmålet er om Antonsen har begått et lovbrudd som han skal straffes for.

At Antonsen er komiker, og kjent for å slenge med leppa og være temmelig drøy i rollen, spiller ingen rolle. Han skal behandles på lik linje med andre.

Saken fortsetter under annonsen

https://2d7bfd5e15dd3bc3726bef2381cc968a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Det er den såkalte «hatparagrafen» Antonsen sannsynligvis har forbrutt seg mot. For en måned siden ble VG-TV-profilen Bernt Hulsker dømt til 18 dagers betinget fengsel med to års prøvetid for hatefulle ytringer og hensynsløs atferd mot en dørvakt ved Syng Mer i Oslo sentrum.

Hulsker innrømmet å ha kalt dørvakten en «n…….» og sa seg skyldig i hensynsløs adferd. Han avviste at uttalelsene hans var uttrykk for en hatefull holdning eller at han hadde et rasistisk motiv.

– Jeg vil først be om unnskyldning til fornærmede. Jeg er veldig lei meg for at vi sitter her. Så jeg vil sterkt beklage det som inntraff onsdag 9. mars, åpnet Hulsker sin forklaring i retten.

Det hjalp ikke. Sagt var sagt. Han ble dømt for å ha kommet med hatefulle uttalelser.

Det er sannsynlig at påtalemyndighetene vil sidestille «du er for mørkhudet til å være her» med «n-ordet». Da vil Antonsen bli dømt.

Antonsen har alt i klare ordelag bedt om unnskyldning for sin oppførsel. Han skriver på sin Facebook-side:

«Sumaya Jirde Ali møtte en full komiker som lirte av seg helt utrolig dumme ting. Det er ingen unnskyldning at de idiotiske kommentarene var et slags forsøk på spøk. For det jeg sa var bare idiotisk. Punktum.

Saken fortsetter under annonsen

https://2d7bfd5e15dd3bc3726bef2381cc968a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Jeg har alltid respektert Sumaya. Hun er et forbilde og en sterk og viktig stemme. Det var mitt utgangspunkt da jeg gikk bort for å snakke med henne. Det gikk som alle forstår skikkelig galt.

Unnskyld, Sumaya Jirde Ali. Unnskyld, dere andre som var til stede den kvelden. Og unnskyld til alle dere andre som blir lei seg eller forbanna over mitt ekstremt klønete forsøk på å være morsom. Dette var ikke morsomt. Dette er ikke morsomt. Det kommer aldri til å bli det heller.

Jeg skjønner at jeg må revurdere mitt forhold til alkohol og hvordan jeg kommuniserer med folk under alkoholpåvirkning. Det er åpenbart at dette står i kontrast til hvordan jeg opplever meg selv.

Jeg vet hvilke verdier jeg har, og hva jeg står for. Jeg har aldri tenkt at det kan være mulig for meg å være rasistisk. Men etter denne kvelden og disse idiotiske kommentarene skjønner jeg at jeg må gå noen runder med meg selv.»

Det er et tankekors om en person som tar så pass klart avstand fra eget fyllerør og bedyrer at han ikke har rasistiske holdninger blir dømt for rasistiske uttalelser.

Intensjonen bak hatparagrafen er å slå ned på holdninger som gir seg utslag i uttalelser eller handlinger. Det kan stilles spørsmål ved om Hulsker og Antonsen skal høre med i samme gruppe som personer som hører til ekstreme miljøer og som publiserer meninger som er ment å ramme andre mennesker.

Med jevne mellomrom reises debatten om rasisme i samfunnet. Når Antonsen så klart tar avstand fra det han har sagt og gir Sumaya Jirde Ali rosende omtale, er det ikke grunnlag for å bruke denne saken i debatten om rasismen. Vi må vitterlig legge det en person mener til grunn og ikke det han slår om seg med i alkoholrus.

Saken fortsetter under annonsen

https://2d7bfd5e15dd3bc3726bef2381cc968a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Det er ikke påvist at Antonsen har rasistiske holdninger, han har ikke noe motiv for å uttale seg rasistisk, men han serverer en rasistisk uttalelse i beruset tilstand. Fylla har skylda. Men det gir normalt ikke straffefrihet.

Det ligger an til at denne saken ytterligere vil polarisere debatten om rasisme og ytringsfrihet. Sumaya Jirde Ali vil få solid støtte fra sin fløy. Det vil være nok av dem som mener at dette ikke er en sak som hører hjemme i retten eller kaster lys over rasisme i samfunnet.