Magne Lerø: La prinsessen være i fred

Kong Harald er en gammel mann som tydeligvis er veldig glad i sin datter. Spar ham for mer mas om at han skal gjøre sin datter vondt ved å frata henne prinsessetittelen. Vi har ikke engelske tilstander i det norske kongehuset.

­Alle må være opptatt av sitt omdømme for tiden, også Kongehuset, eller rettere sagt, ikke minst kongehuset. For et kongehus med alle sine tradisjoner og merkverdigheter hører ikke hjemme i vår tid. 

Kongehuset fungerer forbausende godt likevel. Et stort flertall av folket vi ha det. Politikerne lever godt med det. De er knapt nok på banen når det krongler seg til for de kongelige.

De kongelige hører til kremen av kjendiseliten. Derfor har de alltid vært godt stoff. Å få en sjaman inn i kongefamilien som varter opp med de merkeligste påfunn, noen direkte forkastelige, er nærmest en drøm for mediene. Det gir metervis med godt stoff og klikk i megaklassen.

Ulykken for vårt demokrati, vi må nesten kunne bruke det uttrykket når vi studerer kaskaden av bekymringer og fordømmelser, er at prinsesse Märtha Louise har gått hen og forelske seg i sjaman Durek Verrett og endatil kunngjort at de skal gifte seg. Hvordan det bryllupet skal bli, er det mange som lurer på. Skal det skje med full pakke av kongelig pomp og prakt eller skal det nedskaleres til et vanlig kjendisbryllup? Vil biskop Kari Veiteberg vie dem eller er hun redd for at det kan svekke Den norske kirkes omdømme om hun stiller opp?

Hvem vet? Det er mye mediene kan lage saker på.

Kong Harald synes det er trist at hans datter ikke lenger kan representere kongehuset. Hun gjør det på en glimrende måte, mener han. Utvilsomt. Ingen kan representere og kommunisere med folk som prinsesse Märtha Louise. Hun er en ener – og klok nok til ikke å snakke om engler, hester og fritt flytende energier når hun representerer kongehuset.

Det er det nå slutt på. Det har kommet en avklaring, skriver mediene. Prinsessen har representert kongehuset alene et par ganger i året. Større endringer er det ikke.

Saken fortsetter under annonsen

https://cd54ca507ad05436b51ed683d5ff42af.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Durek Verrett har fått beskjed om at han ikke får utnytte sin kongelige tilhørighet i kommersielle sammenhenger. Han har fått en slags munnkurv når det gjelder å si ordene «konge, dronning og prinsesse» offentlig og heller ikke bruke disse ordene skriftlig. 

Märtha Louise har i et par tiår kommet med uttalelser som har vekket både protester og hoderisting. Da striden om engelskolen pågikk som verst, måtte VG ordne køen av alle som ville ta avstand fra det prinsessen holdt på med.

For noen år siden fikk vi den første avklaringen- Märtha Louise skal ikke  bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. Den andre avklaringen kom denne uken- hun skal ikke representere kongehuset. Den tredje avklaringen er det noen som venter på- hun skal fratas tittelen prinsesse.

Det kommer kong Harald aldri til å gjøre. Han vil ikke krenke og såre sin datter så dypt. 

Märtha Louise kommer aldri til å frasi seg tittelen. Hun har vært prinsesse i 50 år og er ikke inne på tanken å gi fra seg deler av sin identitet fordi mediene maser om det.

All kritikken hun har fått opp igjennom årene, har nok gjort inntrykk. Men det har ikke fått henne til å endre mening. Hun står på sitt – sterk og overbevist. 

Det norske kongehuset er som en åpen bok, sammenliknet med det britiske. Harald og Sonja er opptatt av at de skal ha åpne og ekte relasjoner til hverandre. De kjempet i årevis for å få gifte seg. I det norske kongehuset er det slik at kjærligheten går først. Vil Märtha Louise og Durek Verrett gifte seg, står de fritt til det selv om noen mener det ikke er positivt for kongehuset.

Saken fortsetter under annonsen

https://cd54ca507ad05436b51ed683d5ff42af.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Märtha Louise og Durek Verrett vi fortsatt ha kontroversielle meninger.  De vil ikke gå i hi. Vi vil høre fra dem. Da får de bli møtt med kritikk og motforestillinger på lik linje med andre. Vi bør slutte å knytte debatten til kongehuset. Vi bør høre det kong Harald mener, men ikke sier til det norske folk: Dere har det kongehuset dere har. Take it og leave it. 

Kong Harald er en gammel mann som tydeligvis er veldig glad i sin datter. Spar ham for mer mas om at han skal gjøre sin datter vondt. Vi har ikke engelske tilstander i det norske kongehuset.