Magne Lerø: Regjeringen kan puste lettet ut – Wisting på hylla

Equinor har tatt hull på en verkebyll for regjeringen. Wisting-feltet blir neppe bygget ut.

­Mens SV er i ferd med å sette seg på bakbeina i budsjettforhandlingene der utbygging av Wisting-feltet står sentralt, kommer meldingen om at Equinor og partnerne har besluttet å utsette investeringsbeslutningen.

Planen var å fatte beslutningen i neste måned. Nå skriver selskapet i en pressemelding at arbeidet med å utvikle prosjektet fortsetter med mål om en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026.

– En utbygging vil skape betydelige verdier for samfunnet og ringvirkninger i nord og nasjonalt. I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt, skriver Equinor. De peker også på at det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet.

Videre heter det at krigen i Ukraina skaper kapasitetsutfordringer og flaskehalser hos internasjonale og norske leverandører. Dessuten har leveransetidene fra verftene og utstyrsleverandørene økt.

Equinor tror fortsatt det er god butikk å investere 104 milliarder kroner for å få bygget ut Wisting-feltet. Disse milliardene kan de bruke til noe annet. Wisting-feltet blir neppe bygget ut. Det er tre grunner til det.

Der er slett ikke sikkert kostnadene med å bygge ut blir lavere om tre år. Det er grenser for hvor stor vekt som bør legges på krigen i Ukraina. Verden blir ikke slik den var. Globaliseringen er rullet permanent tilbake. Vi vil ikke få tilbake det kostnadsnivået vi hadde for få år siden.

Saken fortsetter under annonsen

https://2f0ec33f99cb6bf793828c788ed206d5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

I 2026 er vi kommet fire år nærmere nedbygging av olje og gass – til fordel for grønn energi. På sikt vil olje og gass, i alle fall når det skal produseres i risikofylte områder med høye kostnader, bli mindre lønnsom.  

Om fire år vil en utbygging nord i Barentshavet være enda mer kontroversielle enn i dag. Det vil neppe være politisk spiselig.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til NTB at det er synd at beslutningen utsettes, men at de har forståelse for at Equinor må gå noen ekstra runder i den spesielle situasjonen vi står i med høye priser.

– Vi er likevel glade for at Equinor er helt tydelige på at de er fast bestemt på å gjennomføre utbyggingen. Det er viktig for å sikre langsiktig produksjon i Norges viktigste næring og at Norge skal konkurrere langt inn i fremtiden om å produsere mest mulig av oljen verden trenger på en mest mulig miljøvennlig måte, sier hun.

Hun mener utsettelsen skyldes en økende usikkerhet i oljenæringen som følge av regjeringens uklare signaler og at partier, som vil oljenæringen til livs, gis mer makt og innflytelse.

Frp vil neppe klare å utnytte denne saken politisk. Hadde Equinor ment det er lønnsomt å bygge ut Wisting, hadde de fattet en beslutning om det nå. Om SV ville ha vunnet fram i forhandlingene om å si nei til Wisting, er et åpent spørsmål.

Regjeringen har ventet på at Equinor skulle konkludere. Det har de nå gjort på et forretningsmessig grunnlag, ikke i barmhjertighet med en regjering som har behov for færre saker det står strid om.

Saken fortsetter under annonsen

https://2f0ec33f99cb6bf793828c788ed206d5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Wisting er lagt på is. «Hva var det vi sa»? kan de si som hele tiden har hevdet at det ikke vil bli lønnsomt å bygge ut oljefelt nord i Barentshavet. Equinors beslutning kan også bidra til mindre interesse for å lete etter olje i de aktuelle områdene.

Miljøbevegelsen kan feire en seier. Det er en seier knyttet til en mulig utbygging.Beslutningen om Wisting-feltet kan ikke tolkes som manglede interesse for å satse videre på olje og gass på norsk sokkel.