Magne Lerø: Sverigedemokraterna – sjokket som Sverige trenger

­Det vil styrke demokratiet at landets nest største parti får sette sitt preg på innvandringspolitikken når de borgerlige skal danne regjering.

I mange år har Sverigedemokraterna vært et parti de andre partiene ikke ville ha tatt i med ildtang en gang. Ved valget forrige helg var det 2 millioner svensker som stemte på dem. De er landets nest største parti med en oppslutning på 20,6 prosents oppslutning. Moderaterna fikk 19,1 prosent av stemmene og Kristdemokraterna 5,3 prosent.

Selv om Sverigedemokraterna er det største partiet, argumenterer de ikke for at de skal ha statsministerposten. Partiets leder, Jimmie Åkesson, har både vett og politisk forstand. De borgerlige er enige om at det er Moderatarnas leder, Ulf Kristersson, som skal være statsminister. At Moderatarne gjorde et dårlig valg, endrer ikke på det.

Åkesson nøyer seg med å si at Sverigedemokraterna er klare for å bli med i en regjering. Det må han nesten si. Men han er klar over at det kan bli vanskeligere å få sentrumspartiene til å gi sin støtte til en regjering der Sverigedemokraterna er med.

For Åkesson er innflytelse viktigere enn regjeringsdeltagelse. Får ikke landets nest største parti bli med i regjeringen, vil han selge seg dyrt. Han forlanger et kraftig gjennomslag for sitt partis politikk i en regjering under ledelse av Ulf Kristersson.

Åkesson har ambisjoner om å vokse videre. Det vil være enklere fra en posisjon utenfor regjeringen enn innenfor.

Partiene i Sverige har brukt for lang tid på å ta inn over seg de problemene innvandring har skapt og skaper i Sverige. Hadde de tatt fatt i problemene tidligere, ville Sverigedemokraterna neppe fått den store oppslutningen de har fått.

Partiene bør normalisere sitt forhold til Sverigedemokraterna. Det vil gå med dem etter hvert som med Frp i Norge. Derfor bør de framover diskutere partiets politiske løsninger, ikke hva en del ytterliggående medlemmer kan få seg til å si og mene.

Saken fortsetter under annonsen

https://80ab9986dc16a0faf54b3f8165e90baa.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Lysten til å brunbeise partiet er fortsatt til stede hos politiske motstandere. Det er det alt for mange velgere som ser på som et forsøk på antidemokratisk knebling.

Nå er det ingen vei tilbake. Sverigedemokraterna må få sette sitt tydelige preg på svensk innvandringspolitikk. Det kommer til å bli vondt og vanskelig, særlig fordi det nå blir tydelig for alle og enhver at det er Jim Åkesson og hans flokk som driver fram endringer mange er imot.

Hvor langt Sverigedemokraterna makter å flytte svenske innvandringspolitikk, får tiden vise. Han klarer neppe å drive Sverige like langt i innvandringskritisk retning som politikerne i Danmark.

Jim Åkesson kommer til å være sta som et esel i forhandlingene. Hvis det skjer at Kristersson ikke lykkes, blir det nyvalg. Det kan betyr at Sverigedemokraterna kan styrke sin stilling ytterligere. Det er også gode muligheter for at Sosialdemokraterna øker sin oppslutning i et nyvalg.

Det skiller ikke mange stemmer mellom de to blokkene. Åkesson risikerer å miste all innflytelse om han ikke sørger for at Kristersson får dannet regjering.

Statsminister Magdalena Andersson (S) er både valgets vinner og valgets taper. Hun har erkjent valgnederlaget og gitt beskjed om at hun vil søke avskjed.

Sosialdemokraterna fikk over 30 prosent av stemmene og er landets desidert største parti. Magdalena Andersson har det beste utgangspunktet for å bygge stein på stein, øke oppslutningen og vinne valget om fire år.

Saken fortsetter under annonsen

https://80ab9986dc16a0faf54b3f8165e90baa.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Det er tungt å sitte med regjeringsansvaret når kriser preger den politiske dagordenen. Ulf Kristersson vil møte gedigne styringsutfordringer.

Da Erna Solberg dannet regjering med Frp, var det nok av dem som spådde at det ikke ville vare lenge. Hun gjorde de pessimistiske spådommen til skamme. Ulf Kristersson har også muligheten til å lykkes som kaptein med Sverigedemokraterna på slep.