MDG lager politikk av Durek-sjamanisme

Det må ha klikket for MDG når de varsler at de vil sende et brev til kongehuset om sjaman Durek Verrett. Det neste blir vel at Støre blir bedt om å svare i Stortinget om hva regjeringen mener om koronamedaljonger til 2.000 kroner, skriver redaktør Magne Lerø.

­I sin jakt på å bli opplevd som relevant for nye velgere, hiver MDG seg gjerne på de bølger som sveiper over landet. Det kan være noe å vinne på å tute med de ulvene som er ute i natten, tror de.

I brevet til kongehuset vil de gi uttrykk for sine bekymringer knyttet til det Durek Verrett, forloveden til prinsesse Märtha Louise, sier og holder på med.

Hva prinser eller prinsesser foretar seg, ligger ikke innenfor det som Stortinget har ansvaret for. Politikere kan selvsagt si hva de mener om alt mulig. De har ytringsfrihet, de som andre. Men når et parti sender et brev til kongehuset, trår det over en grense.

Hva kongehusets medlemmer sier og gjør, er Kong Haralds ansvar. Er han i tvil, rådfører han seg med statsministeren.

Prinsesse Märtha Louise har tradisjon for å sjokkere deler av norsk offentlighet. Det er få kongelige som har utløst mer hoderisting i befolkningen enn henne. Hun drev i flere år en «engleskole» som få hadde sans for. Hun hevder det er mulig å komme i kontakt med døde. Endatil hester skal det være mulig å oppnå åndelig kontakt med.

Prinsessen har fått bøttevis av kritikk. Det har vært og er krevende for henne. Hun gir samtidig inntrykk av at kritikken preller av. Hun tror det hun tror – og mener det hun mener.

Märtha Louise representerer individualismens seier over den politisk korrekte kollektivisme som preger et kongehus.

Saken fortsetter under annonsen

Det er spesielt at kongehuset har ett av sine medlemmer på listen over landets mest politisk ukorrekte, sterkest kritiserte og mest latterliggjorte. Arm i arm med Durek Verrett er det blitt enda verre.

Durek Verrett virker som sjaman. Han hevder at han kan rense en kvinnes vagina om hun har hatt for mange seksualpartnere og at han kan helbrede kreft. Han selger også en medaljong han hevder kan helbrede koronasykdom.

Kvakksalveri er et dekkende begrep. Trygve Hegnar kaller ham «sjarlatan og bedrager».

Kombinasjonen kvakksalveri-prinsesse er selvsagt godt stoff i mediene. Når det også kan knyttes til et kommende kongelig bryllup, blir saken enda bedre og mer pikant.

Epilepsiforbundet avsluttet i 2020 samarbeidet med prinsesse Märtha Louise som kongelig beskytter. Forbundet mente at uttalelsene fra Durek Verrett om alternativ medisin er i strid med deres verdier.

Prinsesse Märtha Louise er kongelig beskytter for flere av helseorganisasjoner. Også Norsk Revmatikerforbund og Foreningen for Muskelsyke vurderer om de skal avvikle samarbeidet med prinsessen.

MDG-nestleder Ingrid Liland forstår at flere organisasjoner vil bryte med prinsessen. Hun nøyer seg ikke med å forstå.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi vil snakke med flere organisasjoner og fraråde dem å ha kongehuset som beskytter. Særlig de som representerer folk som er direkte avhengig av helsehjelp, sier Liland til Dagbladet.

Hun synes det er bekymringsfullt at Durek kan bruke plattformen han får som del av kongefamilien, til å få mye makt og innflytelse over folk.

Hva er det som går av MDG? De opptrer med et selvbilde av en annen verden. Helseorganisasjoner trenger da ikke noe råd fra MDG. De er i stand til selv å vurdere om de vil bryte med prinsessen eller ikke.

Durek Verrett sier til VG at han på ingen måte er imot skolemedisin. Vanlig legebehandling har reddet livet hans.

Det hjelper ikke. Kravet er at han skal ta avstand fra sine uttalelser og praksis.

Både prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett hører til alternativbevegelsen. De er ikke imot skolemedisin, men de tror på alternative behandlingsformer.

De to blir kraftig herjet med på sosiale medier. MDG bidrar til å legitimere denne hetsen.

Saken fortsetter under annonsen

https://bbad65d22394596e42efb971d5fc9ead.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Det er mulig skaden har skjedd. Hysteriet rundt de to vil fortsette. Hver gang en journalist møter Märtha Louise, er det hva hun mener om Dureks uttalelser og praksis hun blir møtt med.

Kanskje vurderer både Kongehuset og Märtha Louise det slik at det blir for mye støy rundt et bryllup. Det kan være at Märtha Louise finner ut at det ikke er verdt å høre til den offisielle kongefamilien sammen med sin Durek, eller at hun ikke orker det.

MDG har neppe noe imot at en prinsesse ofres på skolemedisinen alter.