Milliardærer på vingene i CO2-svin

Framfor å forby milliardærer å slippe ut gedigne mengder CO2, må vi heller beskatte luksusforbruk hardere. Begynn med privatflyene, skriver redaktør Magne Lerø.

­Det er veldig praktisk og effektivt å eie sitt eget fly. De sier så milliardærene som har det. Skal de på et møte eller ferie, slipper de å kjøpe billetter, stå i innsjekkingskø og tilpasse reise fram og tilbake til når ruteflyene går. De gir bare beskjed om når deres eget fly skal ta av og hvor det skal lande.

Mens noen titusener i dag venter på at SAS-flyene skal komme seg på vingene igjen, kan folk irritere seg over at forskjells-Norge også omfatter fly. Milliardærene ordner seg på dette området også.

Det er registrert 683 privatfly i Norge. De koster fra 70 millioner kroner og oppover. De dyreste kan koste nærmere en halv milliard.

Hvis en ikke bryr seg om å eie sitt eget fly, kan en kjøpe seg en flytur for 150.000 kroner eller vel så det.

Milliardær Odd Reitan har et feriehus på 1.500 kvadratmeter i Malaga. Han plages ikke av SAS- streiken. Han eier eget fly, og i tidsrommet 20. mars til 20. juni har privatflyet hans gjort unna 13 turer til Malaga.

Det er Vårt Land som har foretatt opptellingen. De har også sjekket hvor mye Petter Stordalen og Bjørn Rune Gjelsten har benytter flyene de eier. Gjelstens fly har vært på luften 24 ganger de siste tre månedene. Stordalens fly har hatt 77 turer.

Vårt Lands interesse for milliardærens turer med privatfly er knyttet til at Stordalen og Gjelsten gjerne vil framstå som klimabevisste. Friluftsmannen Gjelsten som liker jakt og fiske, er særlig bekymret over all mikroplasten i naturen.

Saken fortsetter under annonsen

Stordalen fremhever at de på hans hoteller er meget miljøbevisste og opptatt av å begrense klimautslipp. Hans tidligere kone, Gunhild Stordalen, fronter klima-organisasjonen EAT som Stordalen har bidratt til å etablere.

Vårt Land har fått Cicero-forsker Borger Aamaas til å beregne utslippene fra milliardærenes privatfly ut fra hvor mange timer de har vært i bruk. Han konkluderer med at Gjelstens fly har sluppet ut 99 tonn C02 i tremånedersperioden, Reitans fly 284 tonn og Stordalens fly har sluppet ut 396 tonn.

En nordmann slipper ut rundt 3 tonn CO2 i en tremåneders periode.

Petter Stordalen har ikke svart på Vårt Lands henvendelse. Bjørn Rune Gjelsten peker på at han er sterkt involvert i grønn industri. Han framhever at han har brukt millioner på forskning på miljøvennlig avfallshåndtering og CO2-fangst og lagring.

-Min livsstil er jobb og lite fritid. Min «private sløsing og forurensning» sklir derfor over mot verdiskapning og å skape arbeidsplasser. Vi har nå omtrent 10.000 medarbeidere, og indirekte er det titusenvis som er avhengige av oss, sier Gjelsten.

Han forsvarer altså sitt bruk av privatfly med at det er effektivt. Tid er den største knappheten for ham som forretningsmann.

Det er den samme begrunnelsen statsledere gir for å bruke privatfly. Når hver halvtime at dagen er belagt med møter og andre gjøremål, er det fristende å bruke privatfly om en kan spare en halv dags reisetid.

Saken fortsetter under annonsen

https://4fdafde9fe6be7d01b10682f09796f89.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Når privatfly har så store utslipp, er det fristende å forby dem. Det er ikke veien å gå. Vi må heller skru opp avgiftene på CO2-utslipp fra slike «verstinger» i håp om at de får færre timer i luften.

I den globale sammenheng utgjør privatfly en forsvinnende liten del. Vi får godta at en del politikere og næringslivsledere vil benytte privatfly nær sagt uansett hva det vil koste dem.