Støre må på toget når Nygård har falt av

Jonas Gahr Støre bør forstå at en fem måneders lang strid med Vy, LO, Rødt, SV og deler av eget parti om togtrafikken på Østlandet, vil drive Ap enda lenger ned på meningsmålingene. Han må skjære igjennom nå, skriver redaktør Magne Lerø.

Jernbanedirektoratet planlegger å dele den lukrative togtrafikken på Østlandet mellom Flytoget og Vy. LO har sagt de er skeptiske til planene. Det er også flere i Ap og SV. 

Denne uken ble saken drøftet i kontaktmøtet mellom LO og Ap- ledelsen. Her gjorde LO det klart at de er imot planene. De viser til Hurdalsplattformen der det heter at konkurranseutsettingen av jernbanen skal avvikles. 

Etter møtet sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) at han ikke vil gripe inn og stanse den pågående prosessen med å dele togtrafikken på Østlandet mellom Vy og Flytoget.

Samtidig understreket han at det ikke er tatt en avgjørelse. Samferdselsdirektoratet vil jobbe videre med saken i høst. En endelig avgjørelse vil neppe bli tatt før på nyåret. Slik ser det ut i Nygaards verden.

Motstanderne av planene beskylder regjeringen for løftebrudd siden det i Hurdalsplattformen slås fast at oppsplitting og konkurranseutsetting av jernbanen skal stanses.

Nygård sier de her sikter til en annen type oppsplitting.

– Vi sikter til selskapsstrukturene. Her var det lagt til rette for en politikk med enda flere togoperatører. Den retningen, den konkurranseutsettingen, har vi stanset, sier han til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

De som er imot oppsplitting, oppfatter Nygårds uttalelser som svada. Han legger i virkeligheten opp til at det er Jernbanedirektoratet som skal avgjøre saken. Hans jobb blir å strø sand på direktoratets avgjørelse.

LO og de andre «togaksjonistene» godtar ikke at Nygaard setter seg på tribunen. 

Vy sier nå rett ut at en oppsplitting er uheldig og vil gi et dårligere tilbud til de reisende. SV og Rødt sier de vil slå sammen Vy og Flytoget framfor å splitte opp ytterligere. 

LO har funnet ut tiden er inne for å slippe katta ut av sekken. De vil også slå sammen Vy og Flytoget.

-Ressursene som holder på med jernbane i Norge er små og bør samles. Jeg oppfatter det slik at å slå selskapene sammen også er et ønske fra de to LO-forbundene Jernbaneforbundet og Lokomotivmannsforbundet, sier LOs nestleder Steinar Krogstad til VG. 

LO entrer ikke arenaen i en slik sak uten at de har bestemt seg for å vinne. De lar Nygaard sitte på tribunen. Det er Jonas Gahr Støre de nå legger ansvaret på. 

Er det noe Støre og Ap ikke er kjent med, er det en strid med LO, SV, Rødt og en fløy i eget parti om togtrafikken på Østlandet.  Prosesser er vanligvis fornuftige ettersom de får frem ulike sider ved en sak. For regjeringen er det drepen for tiden. 

Saken fortsetter under annonsen

https://760abded57700b5b3895ef9c062b2e04.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Nygård er svekket som transportminister. Han etterlater et inntrykk av det er Samferdselsdirekoratet som styrer ham og ikke han som styrer direktoratet. Støre kvier seg nok for å sette sin egen minister på plass. Det må til selv om han da samtidig lar Nygaard framstå som en av regjeringens svakeste kort. 

Alternativet er at Nygård selv setter seg i førersete og tråkker på bremsen. Han kan sikkert finne en begrunnelse som gjøre at han ikke fullstendig mister ansikt.