Stortinget trenger ikke avbryte ferien. Økte strømpriser er det fint lite de kan gjør noe med. Dette er det NATO og EU som styrer med, skriver redaktør Magne Lerø.
SV og Rødt varsler at de vil avbryte Stortingets sommerferie for å hindre en mulig strømkrise til vinteren. SV krever nye tiltak allerede innen utgangen av juli.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes var først ute med å sende brev til Stortingets presidentskap med en anmodning om et hastemøte i Stortinget.
SVs Lars Haltbrekken hengte seg på i VG ved å peke på nødvendigheten av at Stortinget trer sammen om ikke regjeringen kommer opp med tiltak for å unngå fare for strømrasjonering og skyhøye kraftpriser.
Stortinget kan selvsagt tre sammen for å prate, men de får ikke foretatt seg noe om regjeringen ikke legger fram en sak til behandling.
Før Stortinget fatter et vedtak, må en sak utredes. Tiltak mot økende strømpriser er ikke hyllevare. Regjeringen sier de jobber med saken, men de akter ikke å legge fram noe for Stortinget nå.
Ap har dessuten mange runder å gå på kammerset med Sp før de får snekret samme noe de kan gå til Stortinget med.
Moxnes og Haltbrekken kan like godt holde det gående med utspill i mediene om hva de mener bør gjøres.
Saken fortsetter under annonsen
De kan henge seg på Sp og KrF som vil stoppe eksport av energi til EU som opplever en langt verre energikrise enn oss.
Først fylle opp vannmagasinene for å sikre oss selv, så eksportere det vi ikke trenger selv.Slik er det enkle omkvedet når en ikke tar hensyn til inngått avtaler og at Norge i praksis langt på vei er med i EU.
Alle er enige om at kraftprodusentene ikke må tømme magasinene for vann. Da kan det bli riktig ille til vinteren.
Tidligere har regjeringen bedt strømprodusentene ta ansvar. I går varslet olje -og energiminister Terje Aasland at han går et skritt videre på tiltaksveien.
Fra nå av må kraftprodusentene gi ukentlig informasjon om hvordan de forvalter vannressursene.
Hvis vannmagasinene ikke fylles opp før vinteren, kan prisene bli svært høye. Statnett har varslet at det er om lag 20 prosents sjanse for å vi må rasjonere på strømmen neste vår.
Aasland sier han vil bruke rapportene som grunnlag for å vurdere ytterligere tiltak.
Saken fortsetter under annonsen
Aasland vil at Stortinget, inkludert Senterpartiet, skal forstå at han gjøre noe og vurdere å gjøre mer. Det holder kanskje for SV og Rødt til skoleferien er slutt.
Før helgen gikk statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ut og advarte om at høye strømpriser kan gi en tøff høst og vinter. Budskapet er ikke at regjeringen skal sørge for nok strøm og akseptable priser. Det vet Støre at han ikke kan love.
Det er i det hele lite politikerne kan foreta seg. Norge er en del av det europeiske energimarkedet. Når Europa skriker etter energi og prisene skyter i været, kan vi ikke i Norge styre alle energi til oss selv og operere med strømpriser som ligger betydelig under det de må betale i EU. Avtaler vi har inngått forplikter.
Galopperende strømpriser er resultat av at NATO og EU ikke vil kjøpe olje og gass fra Russland.
I den økonomiske sanksjonskrigen ser Russland ut til å svare med å stanse eksporten av gass til EU. Dermed går prisene til himmels.
Politikerne bør si til befolkningen at høye priser på strøm og mulig strømrasjonering er en pris vi er rede til å betale for å støtte Ukraina i krigen mot Russland.
EU og NATO har i alle fall bestemt at vi skal betale denne prisen. Norge har ikke protestert.
Saken fortsetter under annonsen
At sanksjonene knyttet til olje og gass etter hvert kan bli en betydelig større byrde for EU enn for Russland, er det få som snakker om. Men den debatten kan ikke holdes unna.
En annen grunn til de høye prisene er at Tyskland har slått av sine atomkraftverk lenge før de har dekket opp sitt energibehov med fornybarkraft og gass.
Når må de også fyre opp kullkraftverkene igjen for å kompensere for lavere import av olje og gass fra Russland. Klima viste seg ikke å stå øverst på prioriteringslisten likevel.
Regjeringen i Tyskland sier riktignok at de skal fase ut alle kullkraftverk innen 2030. Kanskje tyskerne er bedre på å nå klimamål enn vi er her til lands.
Mens vi venter på høyere priser på energi, kan vi heie fram forslaget fra SV om at vi trenger flere strakstiltak for flere varmepumper og solcelleanlegg.