Vindkraft fortsatt i motvind

Kraftmangel og skyhøye strømpriser ser ikke ut til å bevege motstanderne av vindkraft- og lite vil skje under en regjering som overlater avgjørelsen til kommunene, skriver redaktør Magne Lerø.

­NRK viste for noen år siden en reportasje fra en fødsel der noe av poenget var å vise at far også har en rolle å spille. Da barnet var forløst, spurte jordmoren den lett medtatte faren: Vil du klippe navlestrengen?

-Hvis ingen andre vil, kan jeg gjerne det, svarte han.

Noen må gjøre jobben. Det er grenser for hvor lenge en kan vente.

Dette bør Eviny Fornybar merke seg. Med 39 kraftverk er de et av landet største kraftselskaper. Statkraft, to lokale kraftlag og 17 kommuner på Vestlandet er inne på eiersiden.

Med dagens strømpriser og dokumenterte kraftunderskudd skulle en tro de hadde satt farten opp med nye vindkraftprosjekter. Det ser ikke slik ut.

Klassekampen skriver i dag at Eviny hadde planer om to store vindkraftutbygginger, ett i Masfjorden og ett i Høyanger. Avtaler med grunneierne var på plass. Konsesjonssøknadene var sendt inn.

I 2020 bestemte regjeringen at alle konsesjoner om utbygging av vindkraft skulle legges på is. De vurderte det slik at motstanden landet over var for stor. Vindkraft seilte opp til å bli en velgermessig tapersak.

Saken fortsetter under annonsen

Nåværende regjering har sagt at vi må bygge ut mer vindkraft. Reglene er endret slik at kommunen vil tjene mer på å sette av areal til vindmøller.

-Pauseknappen er fremdeles på, sier direktør i Envy Olav Osvoll til Klassekampen.

Så lenge det er en sterk motstand lokalt mot vinkraftplanene, lar de saken ligge.

Ordførerne i Masfjorden og Høyanger, henholdsvis Karstein Totland (H) og Petter Sortland (Ap) bekrefter at den lokale motstanden fortsatt er sterk.

Det er ingen kommuner som har meldt interesse for vindkraftprosjekter. Kraftbehovet og de høye strømprisene gjør ikke inntrykk.

Regjeringen vil ikke overstyre kommunene. Kommunepolitikerne vil ikke yppe til bråk med motstandere av vindkraft. Ingen vil ta initiativet.

Eviny burde ha oppretthold konsesjonssøknadene. Da måtte til slutt olje- og energiminister Terje Aasland sagt ja eller nei. Å la saken ligge i skuffen uten en avklaring er den dårligste løsningen.

Saken fortsetter under annonsen

https://87f9a9c5ceb437bd1cd0cf374a573102.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Både myndigheter og politikere må ta inn over seg at de har mistet troverdighet i energipolitikken. Folk lurer på om at det er noen poeng å bygge ut vindkraft i Norge. De tro det bare fører til at mer energi vil bli sendt til utlandet og prisen vil være like høy.

Så enkelte er det neppe. Men det er avgjørende at folk ser nytten av økt satsing på vindkraft. Det enkleste er å spille på den økonomiske egennytten.

Såkalte kraftkommuner er blitt søkkrike. Løsningen for å få bygget ut mer vindkraft er å gjøre det mer lønnsomt for kommunene.

Prisen på strøm vil være høy i årevis. En utbygging i dag betyr at det er en betydelig større kake å dele. Det bør kunne bli større og mer fristende stykker til kommunene.

En annen muligheter er å la kommunene få en eierandel i prosjektet slik at de er sikret framtidige inntekter på linje med eierne.

Lite skjer om alle skal vente på hverandre. Det haster for regjeringen å komme opp med tiltak som får fart på utbyggingen av vindkraft.