Magne Lerø:  Giske tar Vedums parti mot Støre

Det blir snart slutt på at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får framstå som pratende perlevenner om å få ned prisen på strøm. Det vil Trond Giske sørge for.

­I går sto Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sammen fram i VG med budskapet om at de skulle få ned prisen på strøm. Hvordan de har tenkt å få til det, forble i tåka.

– På lang sikt er svaret at vi må ha mer kraft. Vi får i gang havvindprosjekter nå, og vi ønsker å få i gang mer landvind og heier på solkraft. Senere denne uken skal vi diskutere med Tyskland et samarbeid om energi og det fornybare, sa Støre.

Dette kan i beste fall kalles en langtidsplan. Det er samtidig noe alle kan være enige om.

Trygve Slagsvold Vedums spesialøvelse er å snakke om hvor raus regjeringen er med strømstøtte.

Arnstad vil ha to-pris-system

Det de unngår å snakke om, er eksport av strøm og om prisen på strøm skal fastsettes på den europeiske energibørsen. For et par uker siden gjorde Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, det klart at de vil ha utredet en to-pris-modell for strøm, én pris for Norge og én for eksport og import av strøm.

Dette har de null tro på i Aps ledelse, eller rettere sagt: Det vil ikke lage krøll med EU.

Saken fortsetter under annonsen

https://13a03f234f7a0c5fb15a2b63a873e92f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Det har vært klart i mange år at Ap og Sp er uenige om utenlandskabler, eksport av strøm og tilknytning av prisen til det europeiske markedet. Men de har funnet løsninger og skjøvet problemer fram for seg.

Når Sp og Ap regjerer sammen, er det forståelig at Støre og Vedum bruker alle muligheter for å markere enighet. Det er lett å bli enige om mål som ligger fram i tid. Det fungerer å skyve uenighet under teppet og problemer foran seg. Men ikke til evig tid, knapt nok i lengden.

I VG i dag gir Aps tidligere nestleder, Trond Giske, beskjed om at Ap ikke lenger bør godta at regjeringen prater om å få prisen på strøm ned – uten å foreta seg noe.

Giske er leder for Ap største lokallag, Nidaros sosialdemokratiske forum, som nå har over 3.000 medlemmer. Han varsler om at tiltak for å få ned prisen på strøm vil stå sentralt på Aps landsmøte i mai.

Aasland opptatt av forsyningssikkerhet 

Mens Vedum snakker om strømstøtte, og olje- og energiminister Terje Aasland om forsyningssikkerhet, krever Giske at det skal handle om å få ned prisen på strøm nå.

– Vi bidrar med ekstremt mye energi til Europa via gass. Vår strøm betyr lite i forhold for dem, men den er avgjørende for oss. De må banke på i Brussel og gjøre det klart at Norge ikke tåler at kraftprisen i Norge skal settes i Tyskland eller Frankrike. I tider hvor vi har overskudd av kraft, vil vi selvsagt bidra med å eksportere overskuddet, sier Giske.

Saken fortsetter under annonsen

https://13a03f234f7a0c5fb15a2b63a873e92f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Sp og SV mener det samme, men så langt har Støre avvist å reforhandle avtaler med EU.

Støre sier han vil snu alle steiner for å få ned prisen på strøm. Han kunne lagt til «med unntak av å skape usikkerhet om EØS og tilknytningen til Acer».

Trond Giske vil tvinge statsministeren til å gjøre det han ikke vil. Det skal skje ved et vedtak på Aps landsmøte som ikke er til å misforstå.

Giske er ikke alene. Det er stor uro i LO knyttet til at prisen til strøm er koblet til den europeiske energibørsen. Norske bedrifter vil på sikt miste rimelig strøm som et konkurransefortrinn. Det kan føre til industridød i Norge.

Statnett har varslet regjeringen om at Norge kan komme til å mangle energi i 2027. Det er behov for å øke kraftproduksjonen. Men vil økt produksjon av vannkraft, vindkraft og solenergi føre til at prisen på strøm går ned om prisen fortsatt skal knyttes til det europeiske markedet?

Regjeringen gir ikke klare svar. Det er mulig at utvalget, som skal levere sin rapport 1. februar, kan skape mer klarhet.

De høye strømprisene blir pekt på som den viktigste forklaringen på at Ap og Sp får rekordlav oppslutning. Det kan bli enda verre når dette blir den viktigste konfliktsaken innad i Ap og mellom Ap og Sp i tiden framover.