Magne Lerø: Ingen nestledere vil kunne gi Ap et løft nå

Hadia Tajik kunne ikke sitte stille og se på at Tonje Brenna tar nestlederplassen hennes. Om veien tilbake til partitoppen forblir stengt, kan hun velge noe annet enn politikk etter neste valg.

­Når et parti sliter så pass kraftig på meningsmålingene som Ap gjør, er det forståelig at det leter etter tiltak eller disposisjoner som kan gi et løft. Noen er opptatt av fornyelsen av politikken, andre av ledelsen.

I det lange løp er det politikken som er avgjørende, men det er den samlede partiledelsen det handler om i Ap nå. Det de er enige om, er at de trenger en ny nestleder og at Jonas Gahr Støre fortsatt skal lede partiet.

Kjersti Stenseng har sagt at hun gjerne fortsetter som partisekretær. Bjørnar Skjæran vil fortsette som nestleder.

Når de har vært så klare på at de vil fortsette, og de har sine støttespillere, betyr det at det vil spre seg misnøye i partiet om valgkomiteen går inn for at de skal skiftes ut.

Det er de som mener Ap trenger et flunkende nytt lederteam rundt Jonas Gahr Støre. Støre har sagt at partiet trenger fornyelse. Det er ikke godt å vite hva det betyr. Det kan bety at han mener Tonje Brenna bør bli ny nestleder. Der betyr neppe at han har i tankene at Hadia Tajik skal velges som nestleder igjen ett år etter at hun gikk av.

Det er normalt at det er delte meninger om hvem som bør velges til ny nestleder. Den som velges, vil stå sterkt når Ap om noen år skal velge ny leder. De to aktuelle kandidatene er Tonje Brenna og Hadia Tajik.

Skjæran og Stenseng

Saken fortsetter under annonsen

https://b5324fcff6b705c1d1682d547610cbf8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

I praksis betyr nestledere lite for partiers oppslutning. Nestlederposisjonen er mest til innvortes bruk.

Partiet lurer seg selv om det tror det vil ha betydning for partiets oppslutning om de skifter ut Bjørnar Skjæran og Kjersti Stenseng.

Partiet trenger en representant for Nord-Norge i ledelsen, i alle fall nå når Fosen-saken etter hvert vil handle om hele Nord-Norges framtid.

Kjersti Stenseng har vært partisekretær siden 2015. Erfarne politikere vokser ikke på trær i Ap. Stenseng bør være kandidat til stortingsvalget om tre år. Da kan hun løpe siste etappe som partisekretær i to år til.

Det var en periode opplest og vedtatt at Tonje Brenna ville bli valgt som ny nestleder. Hun er ung, har mye politiske erfaring og virker samlende. Så meldte Hadia Tajik seg på.

Tajik har politiske ambisjoner og er neppe fornøyd med kun å være stortingsrepresentant for Rogaland. Hun vil ikke la Tonje Brenna ta hennes plass som nestleder uten kamp.

Blir Brenna valgt som nestleder, blir veien til topps i partiet stengt for Tajik. Da kan det være hun gir seg i politikken etter denne stortingsperioden.

Saken fortsetter under annonsen

https://b5324fcff6b705c1d1682d547610cbf8.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Tonje Brenna framstår som en mer samlende leder for Arbeiderpartiet enn Hadia Tajik. Det vil valgkomiteen legge vekt på. Det skal mye til om de velger Tajik framfor Brenna.

Det er de som tar til orde for at både Brenna og Tajik bør velges som nestleder. Da er tanken at Stenseng skal skiftes ut som partisekretær, til fordel for en mann fra Nord-Norge.

Glem det. En slik løsning virker ikke samlende.

Hadia Tajik er blant Aps dyktigste politikere. Derfor bør Jonas Gahr Støre rydde plass for henne i regjeringen. Det er en bedre løsning enn et to-spann med Tajik og Brenna som nestledere.