Magne Lerø: Kjerkol – syndebukk og maktesløs

Det er styringspartiene Høyre og Ap som har ansvaret for dagens krise innen sykehus og eldreomsorg – og Ingvild Kjerkol må ta skylda.

­Vi har kommet til det punktet at folk blir mer irritert og frustrert når politikerne sier hva de vil gjøre for å løse krisen. Folk tror ikke på det, med god grunn. Politikerne flikker på et system. Krisen vil bare bli verre fordi vi mangler fagfolk, og politikerne mener de har viktigere ting å bruke penger på enn en radikal satsing på sykehus og eldreomsorg.

Når skuespiller Lise Fjeldstad står fram på Dagsrevyen og forteller at hun samler på tabletter for å kunne begå selvmord om hun ikke får hjelp, er det krise. Hun er skuespiller og overspiller muligens. Men sindigheten selv, tidligere statsadvokat Lasse Qvigstad, retter en like flengende kritikk mot politikerne for ikke å ta krisen på alvor.

Det er fire debatter som kjeder seg sammen for tiden. Den ene handler om eldreomsorgen, den andre om sykehusene, den tredje om fastlegeordningen og den fjerne om Ingvild Kjerkols innsats som helse- og omsorgsminister.

Det er kommunene som har ansvaret for eldreomsorgen. Ingvild Kjerkol var krystallklar på det da hun talte på helsekonferansen til KS i går. Hun ba kommunene om å prioritere i en økonomisk krevende tid.

Kommunenes ansvar

Kjerkol har rett. Det er Larvik kommune og Oslo kommune som har ansvaret for de kritikkverdige forholdene som er avdekket ved deres sykehjem i det siste. Kjerkol kan ikke gjøre noe med det.

Det er bred politisk enighet om at kommunene skal ha ansvar for sykehjem og eldreomsorg. Det er bare Frp som mener dette skal være et statlig ansvar.

Saken fortsetter under annonsen

https://6cea8a82750b92c8f55c49782d11ac86.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Krisen innen fastlegeordningen ruller videre. Den startet under den borgerlige regjeringen. Fra 2018 til 2021 økte den fra 79.000 uten fastlege til 177.000. Nå står 336.000 uten fastlege. Det er 100.000 flere enn for et år siden.

Regjeringen har økt bevilgningene til ordningen, men det er ikke nok. I går varslet Kjerkol at fastlegene skal slippe å dokumentere elevfravær. Dette var noe de borgerlige fant på. Det hjelper på om fastlegene slipper dette. Om de også slipper en del formelt styr rundt sykemeldinger, vil det også bidra til å dempe krisen.

Kutt på sykehusene

Sykehusene er et kapittel for seg. Det kuttes i alle foretak fordi bevilgningene ikke dekker de økte kostnadene. Det er mest ille i Oslo. Her kuttes det kraftig innen rus, psykiatri og fødselsomsorg. Det er dette Kjerkol sier som skal prioriteres.

I Oslo og Helse Sør-Øst må det kuttes ekstra mye, for de skal finansiere og bygge nytt sykehus som med dagens priser garantert vil koste over 50 milliarder. Alle, utenom Høyre og Ap nasjonalt, er imot planene om å kvitte seg med Ullevål og bygge nytt på alt for små tomter. Det hjelper ikke.

Kjerkol tar ansvar. Det skal hun ha. Men dagens organisering i regionale helseforetak hører hjemme på et raritetskabinett. Framfor å styre som en eier, synser Kjerhol om at sykehusene bør bruke mindre vikarer, ansette flere i heltidsstillinger og signaliserer at de må prioritere rus, psykiatri og gi kvinner som skal føde den omsorg de trenger.

Poenget med Helseforetaksorganiseringen er at regjeringen ikke skal blande seg inn i driften av sykehusene. Det er foretakenes ansvar.

Saken fortsetter under annonsen

https://6cea8a82750b92c8f55c49782d11ac86.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Året da det rakner

Kjerkol gjør jobben sin. Hun signaliserer, ønsker lykke til og håper det skal gå bra.

2023 ligger an til å bli året da det rakner for regjeringen i helsepolitikken. Det ser stygt ut allerede.

I situasjonen vi befinner oss i, er det en tabbe av Kjerkol å snakke om at vi alle bør planlegge vår alderdom. Selvsagt bør vi det. Men hun bør ikke si det.

I går kom hun trekkende med at regjeringen vil bidra slik at det blir lettere for eldre å  kunne skaffe seg en mindre bolig, tilpasset behov for pleie. Det vil være en dråpe i havet.

Kjerkol, som andre politikere, holder utmerkede taler om hvordan vi vil ha det, men de er maktesløse når det gjelder å levere det. Hun er fanget i et system der hun ikke får gjort noe med problemene. Frustrasjonen er økende i Ap – og det rammer henne.

Tidligere Ap- og LO-topp, Svein Fjellheim, skriver på Facebook at tiden er inne for å skifte ut Kjerkol.

Saken fortsetter under annonsen

https://6cea8a82750b92c8f55c49782d11ac86.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

– For å si det sånn: Jeg er ikke overbevist om at hun er rett kvinne på rett plass, sier Gro Balas, tidligere byrådstopp i Oslo, til Vårt Land.

Hun mener Kjerkol henvender seg til offentligheten på en måte som gjør at folk mister tilliten til henne.

Slik vil det fort bli for en ny helseminister. Regjeringen klarer ikke styre eldreomsorgen gjennom kommunene, og sykehusene gjennom helseforetakene.

Vi har visst i årevis at mangelen på helse- og omsorgsarbeidere vil bli katastrofal i årene framover. Vi makter ikke gjøre noe med det fordi politikerne ikke ser seg i stand til å prioritere det.

– Vi har nedsatt et utvalg, vi ha økt bevilgningene i år, vi har åpnet for flere studieplasser, vi har bedt helseforetakene, vi har signalisert… slik talte Bent Høie (H) da han var helseminister. Slik taler Ingvild Kjerkol.

Det hjelper ikke. De flikker på systemet. Det er så ille at sykepleiere og helsefagarbeidere ikke orker å jobbe lenger med det de helst vil jobbe med.

På sykehusene er det så stramt at de ikke kan ta imot flere studenter.

Saken fortsetter under annonsen

https://6cea8a82750b92c8f55c49782d11ac86.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Hvert år blir det flere eldre – det betyr eldre som trenger behandling og omsorg. Enda flere vil oppleve en alderdom preget av omsorgssvikt.

I år blir det verre enn det noen gang har vært fordi det må kuttes som følge av økning i kostnadene. Slik er det blitt.