Magne Lerø:  LO drukner regjeringen i oljeprotest

LOs Jan Eggum og Peggy Hessen Følsvik er bærer av den kulturen som driver Ap lenger nedover på meningsmålingen. Det viser deres reaksjon på utsettelsen av 26. konsesjonsrunde.

­Et par dager før regjeringen innkalte til pressekonferanse for å fortelle at de var kommet til enighet med SV om neste års statsbudsjett, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at 26. konsesjonsrunde for utdeling av utvinningstillatelser til oljeselskaper ikke var et prioritert tema i forhandlingene med SV. Så feil kan man ta.

Det som sannsynligvis har skjedd, er at Ap og Sp har vært så motvillige til å gjøre store endringer i det økonomiske opplegget at SV har krevd en blank seier når det gjelder oljeleting. De oppnådde å få konsesjonsrunden utsatt i ett år i fjor. Nå vant de fram med tre år til. Det blir ingen flere konsesjonsrunder i denne stortingsperioden.

Det hadde ikke gått mange timene før Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, fortalte til VG at utsettelsen var «direkte uansvarlig». LO-leder Peggy Hessen Følsvik fulgte opp med å si at regjeringen med dette vedtaket sender et «uheldig signal».

Nå en regjering i motvind og velgerflukt har fattet en beslutning, skulle en tro regjeringens sentrale støttespillere hadde vett nok til å ta en beslutning til etterretning. Istedenfor spenner de to beina under egen regjering. Eggum og Følsvik er endatil medlemmer av Aps sentralstyre.

De sender en lissepasning til Høyre og Frp som nå kan vise til Eggum og Følsvik som sannhetsvitner for at regjeringen opptrer direkte uansvarlig. Hva skal Ap med fiender når de har venner som opptrer så idiotisk?

Hadde Eggum og Følsvik argumentert heftig for 26.konsesjonsrunde i forrige uke, hadde det vært legitimt. Hvordan de skal opptre etter at det er fattet en beslutning som resultat av forhandlinger, kan de lese om i klassikeren «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen.

Kort sagt: Da er man lojal. Det er legitimt å forberede seg til neste gang spørsmålet kommer opp. Da kan kampen kjempes på nytt.

Saken fortsetter under annonsen

https://75e1e47ee528313717e6a99967004265.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Men når en regjering fatter en beslutning, skal medlemmer i sentralstyret holde kjeft eller si de tar beslutningen til etterretning.

Før Ap klarer å utvikle en kultur der de samler seg om beslutninger som fattes, vil de slite på meningsmålingene. Ap må kurse seg selv i å operere som lag og trekke i samme retning.

Når Eggum og Følsvik rykker ut som de gjør, får de svar fra lederen i Fagforbundet, Mette Nord. Hun sier til Klassekampen at vedtak om å utsette 26. konsesjonsrunde var helt nødvendig. Christopher Beckham, leder av Handel og Kontor og Kjersti Barsok, leder av Norsk Tjenestemannslag, er av samme oppfatning.

Det ligger an til full oljekrig i LO framover, om de ikke roer seg. Det betyr at Jan Eggum må skjerpe seg og ikke komme trekkende med at Norge må stille opp som leverandør av olje og gass i Europa. Ingen er imot det. Heller ikke SV og MDG.

Eggum og Følsvik kan få regne det som en trøst at de ikke har havnet like langt ut på jordet som Frps Terje Halleland.

 I kveld er det fest i Moskva. Putins regime er det eneste som tjener på at regjeringen og SV nå strammer inn i letingen etter olje og gass, uttalte han til NRK.

Det er grunn til å minne Halleland om at EU har gjort det klart at de ikke lenger akter å kjøpe olje og gass fra Russland.

Saken fortsetter under annonsen

https://75e1e47ee528313717e6a99967004265.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Olje- og gassnæringen skal bygges ned. Vi vet ikke hvor raskt det vil gå. Eggum og Følsvik bør merke seg at Equinor har lagt planene om å bygge ut Wisting-feltet på hylla fordi det ikke gir god nok lønnsomhet.

Norge skal eksportere olje og gass i flere tiår framover. Hvor mye, avhenger både av pris, behov og klimautslipp. Derfor er det ingen krise for oljenæringen om tempoet i letingen settes ned i tre år.